Gulasz po węgiersku
Przepis na gulasz po węgiersku to jedna z moich ulubionych potraw. Przygotowanie tego dania jest proste, jednogarnkowe, można wrzucić do słoików i cieszyć się smakiem przez wiele dni.
Prawdziwa wyżera dla prawdziwych facetów, ale nie tylko :). Wołowina, warzywa i przyprawy. Gulasz po węgiersku sprawdzi się jako dodatek do placków ziemniaczanych. W dzisiejszym odcinku gulasz podam z puree ziemniaczanym. Zapraszam.
Film – jak przygotować gulasz po węgiersku (już wkrótce…)
Gulasz po węgiersku
Przygotowanie gulaszu po węgiersku rozpoczynam zawsze od wyboru mięsa w sklepie. Najlepsze do tego dania będą: pręga wołowa, łopatka wołowa, karkówka wołowa.
Więcej na temat mięsa: podział wołowiny <——–
Czasem mieszam różne rodzaje mięsa wołowo-wieprzowe. W tym przepisie na gulasz po węgiersku wykorzystałem tylko łopatkę wołową.
Składniki:
- 500g wołowiny,
- 2 duże czerwone papryki,
- 2 duże cebule żółte,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe marchewki,
- kawałek selera i pietruszki,
- 200g fasoli czerwonej z puszki
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, zioła prowansalskie.
Gulasz po węgiersku przygotowuje zawsze od wyboru wołowiny, którą w pierwszej kolejności przyprawiam, najlepiej dzień wcześniej, ale gdy kawałki są drobne wystarczy godzina. Dodaje 1 czubatą łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżkę pieprzu czarnego oraz 1 czubatą łyżkę ziół prowansalskich. Mięsa nie solę.
Tak przygotowana wołowinę skrapiam jeszcze oliwą z oliwek (lub olejem).
Zamarynowane mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię. Nie dodaje już oleju, gdyż ten z marynaty wystarczy. Ważne by patelnia była rozgrzana, by wołowina dobrze przypiekła się z każdej strony. Tak więc smażę, wołowinę ok 5-10minut. Dodaje wcześniej przygotowaną cebulę, pokrojoną w pióra. Wszystko przesmażam przez chwilę i przykrywam.
Przygotowanie warzyw do gulaszu po węgiersku
W tym czasie kroję marchew, pietruszkę, seler na kostkę. Po 30minutach od momentu rozpoczęcia smażenia wołowiny dodaje warzywa oraz całość podlewam ok. 100ml wody. Przykrywam i duszę do miękkości. 1,5-2godziny.
Paprykę kroję w kostkę i nie dodaje jej do mięsa. Dopiero na sam koniec to zrobię. Dobrze jest paprykę wcześniej przesmażyć i gotową wymieszać z gulaszem po węgiersku.
Razem z papryką czerwoną do gulaszu dodaje fasolę czerwoną z puszki. Doda smaku i jednocześnie zagęści nam gulasz po węgiersku.
Gulasz po węgiersku jest gotowy w momencie kiedy mięso będzie miękkie. Dlatego tak jak wspominałem na początku przygotowanie zależy od rodzaju mięsa jak wybierzesz. Często przed smażeniem wołowinkę obtaczam w mące, ale dziś chciałem by było jak najprościej. Tym bardziej, że chce gulasz podać z puree.
Puree tymiankowe do gulaszu po węgiersku
Do gulaszu po węgiersku przygotowałem puree z ziemniaków.
Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 50g masła,
- 50ml śmietany 30%,
- 1łyżka tymianku,
- 1/2 łyżki soli,
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść, dodać masło, tymianek oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać, natychmiast podawać. Tymiankowe puree idealnie pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych, takich jak gulasz.
Puree tymiankowe do gulaszu po węgiersku
Ziemniaki można także wykorzystać do innego rodzaju dań mięsnych. Puree z tymiankiem doskonale sprawdzić się jako dodatek do kotletów schabowych czy ryb panierowanych.
Całość mojego dania uzupełniły kiszone ogórki, a ty z czym go podasz?
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
Servings
4 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
180 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
500g wołowiny,
2 duże czerwone papryki,
2 duże cebule żółte,
2 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
kawałek selera i pietruszki,
200g fasoli czerwonej z puszki
Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, zioła prowansalskie.
DIRECTION
- Przygotowanie mięsa do gulaszu
Wołowinę pokroić w kostkę, przyprawić. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę.
- Przygotowanie warzyw do gulaszu
Warzywa pokroić, dodać do mięsa wołowego z cebulą.
- Przygotowanie gulaszu po węgiersku
Gotować pod przykryciem z dodatkiem wody przez 2-3 godziny, do miękkości. Dodać na koniec paprykę czerwoną i fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Doprawić solą do smaku.
NOTES
Do gulaszu po węgiersku bardzo dobrze pasuje puree tymiankowe.
0 comments