Łosoś z kluskami śląskimi
Łosoś z kluskami śląskim w sosie śmietanowo-porowym mój pomysł na obiad. Do tego świeża sałata z rzodkiewką i pozostaje życzyć smacznego :).
Kluski śląskie – zielone
Do łososia przygotowałem kluski śląskie, ale z dodatkiem kopru …czyli standardowe kluski śląskie zmodyfikowane o koperek :). Dodatek do dania obiadowego… pasuje do mięs, sosów a także ryb.
Właśnie od przygotowania klusek zacznę, konkretnie od składników jakie potrzebne są do przygotowania tego śląskiego dodatku do obiadu.
Kluski śląskie – składniki
Potrzebne składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- woda
- koperek i sól
Jak widzisz prócz standardowych składników jest jeszcze koper. Pewnie zastanawiasz się dlaczego nie podałem wartości wagowych. Otóż przygotowanie klusek robi się na zasadach matematycznych, czyli proporcji :). Oczywiście jest to bardzo proste. Jeśli masz wątpliwości to zawsze możesz wejść na mój kanał na YouTube i tam zobaczyć krok po kroku jak przygotowuje kluski śląskie. Poniżej znajdziesz opis i film.
Przygotowanie klusek śląskich
By przygotować kluski śląskie ilość składników nie będzie potrzebna. Będzie natomiast potrzebna znajomość matematyki ;). Mianowicie:
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na jednolitą masę.
- Z całości wyciągamy 1/4
- w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Wszystko razem dokładnie łączymy
- łącznie z wyjętą częścią ziemniaków.
- Dodajemy jeszcze koperek i sól.
Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i kciukiem wciskamy dziurkę. Dobrze co jakiś czas ręce oprószyć mąką ziemniaczaną, wtedy masa nie będzie się do nich kleić.
Po przygotowaniu klusek wstawiamy wodę i czekamy aż zacznie wrzeć. Wrzucamy po kolei kluski i zmniejszamy ogień.
Dobrze jest zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna. Po kilku minutach kluski wypłyną na wierzch. Czekamy jeszcze kilka minut i zielone kluski śląskie gotowe.
Zapraszam również na mój kanał kulinarny gdzie zobaczysz: jak przygotować kluski śląskie.
Łosoś z kluskami śląskimi
Do łososia z kluskami śląskimi w sosie śmietanowo-porowym dodałem jeszcze świeżo pokrojoną rzodkiewkę oraz sałatę masłową z jogurtem i solą.
Powiem wam, że to danie obiadowe zasmakuje każdemu.
Dodam jeszcze, że łososia przygotowałem (odgrzałem) ponieważ przygotowałem go dzień wcześniej. Poniżej zamieszczam film jak przygotować łososia w sosie cytrynowo-śmietanowo-porowym. Powiem, że odgrzewany na drugi dzień nie wiele się różnił, mogę powiedzieć, że przeszedł smakiem przypraw i trochę stracił smak ryby, ale i tak był wspaniały, rozpuszczał się w ustach. Do tego kluseczki oblane aromatycznym sosem i chrupiąca rzodkiewka i sałata. Danie na piątkę z plusem. Oczywiście czekam na komentarze i sugestie :).
Życzę smacznego.
Łosoś z kluskami śląskimi
Zapraszam również do obejrzenia filmu jak przygotować łososia w sosie śmietanowo-cytrynowo-porowym, który idealnie będzie pasował do pomysłu na obiad przedstawionego wyżej:
A tutaj znajdziesz inne pomysły na: sałatki i surówki.
Życzę smaczego i do następnego gotowania
KG
2 comments
Reply
Podoba mi się ten przepis