Boczek faszerowany mięsem mielonym albo rolada z boczku. Przepis na świąteczne danie, na Wielkanocny stół.

Przepis na roladę z boczku nazywany przeze mnie boczkiem faszerowanym. Ponieważ lubię prostotę w kuchni to postanowiłem odpuścić sobie rozbijanie boczku, takiego w jednym kawałku.

Tak, więc do tego dania wykorzystałem parzony boczek w plastrach.

Jest to o wiele prostszy a przede wszystkim szybki przepis na świąteczne danie.

Rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym
Rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym

Roladę wykorzystuje na drugi dzień Świąt Wielkanocnych jako element zimnej płyty. Bardzo zresztą chwalony przez moich krajanów.

Farsz do rolady: mięso mielone
Farsz do rolady: mięso mielone z łopatki i boczku

Przygotowanie – boczek faszerowany

Przygotowanie boczku faszerowanego rozpoczynamy od przygotowania farszu. Do tego dania potrzebne będą następujące składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg mielonego boczku
  • 0,3 kg parzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól

Mięso z łopatki i boczku dokładnie mieszam z przyprawami, czyli majerankiem, pieprzem i solą. Dodaje dwa wyciśnięte ząbki czosnku oraz 1 łyżkę majeranku. Tak doprawione mięso dokładnie wyrabiam by uzyskać jednolitą masę.

Plastry boczku na blaszce
Plastry boczku na blaszce

Formowanie rolady z boczku

Zaczynamy od przygotowania blachy i wyłożenia jej folią aluminiową. Na przygotowaną folię układam plastry boczku, tak by jeden nachodził na drugi, miej więcej w 1/3 części.

Gdy już dokładnie wyłożymy wszystkie plastry, porada dodać nasz farsz. Z przedstawionych w przepisie proporcji, farszu powinno starczyć na całą blachę, grubość to ok 0,5cm. Jeśli zrobisz grubszą warstwę wtedy roladę będzie trudniej zwinąć.

Po równomiernym rozłożeniu farszu czas na zwijanie rolady.

W celu ułatwienia tej czynności wykorzystuje gałązkę selera naciowego. Oczywiście nie bez znaczenia jest też aromat, który podczas pieczenia przeniknie do tej potrawy świątecznej.

Tak więc kładę seler naciowy na jednym końcu, zawijam boczek na seler. Tu ważne by przyłożyć się do początku ponieważ należy bardzo ściśle zwinąć roladę, tak by nie rozlatywała się po wyjęciu z piekarnika.

Farsz na plastrach boczku
Farsz na plastrach boczku

Roladę po uformowanie zawijam w folię aluminiową na którą wcześniej układałem boczek. Poniżej znajdziesz film jak przygotować roladę z boczku.

Rolada z boczku
Rolada z boczku w folii aluminiowej

Pieczenie boczku:

45 minut

170 stopni

KG
Pieczenie rolady z boczku
Pieczenie rolady z boczku
Rolada z boczku na blaszce
Rolada z boczku na blaszce
Boczek faszerowany
Boczek faszerowany mięsem mielonym

Boczek faszerowany wykorzystuje na ciepło, ale najlepszy jest na zimno z sosem kaparowym. Gorąco polecam również przepis: łosoś z kluskami śląskimi.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>