Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara delikatnie zmienione w stosunku do oryginalnej wersji. Pyszne i treściwe danie obiadowe. Zapraszam.
Czasem eksperymentowanie z tradycyjnymi przepisami kulinarnymi daje nadspodziewane efekty. Tak było tym razem. Spaghetti a’la carbonara zobaczysz w tym odcinku. Zamiast wędzonego boczku wykorzystałem szynkę wędzoną westfalską oraz zamiast sera twardego wykorzystałem twaróg śmietanowy. Wyszło wspaniale.
Film – spaghetti a’la carbonara
Spaghetti carbonara to klasyczne danie obiadowe kuchni włoskiej. Było to posiłek przygotowywany dla górników. Dlatego nazwa: Carbon = Węgiel, jest to bardzo kaloryczne danie, a takiego potrzebowali górnicy by móc w pocie czoła wydobywać węgiel.
Przepis na spaghetti carbonara
Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:
- 100g makaronu typ Spaghetti,
- 200g szynka Westfalska,
- 200ml śmietany 30%,
- 100g sera białego śmietankowego,
- 3 jajka,
- 1 cebula czerwona ,
- oliwę z oliwek,
- natkę pietruszki oraz pieprz i sól.
W tym przepisie możesz równie dobrze wykorzystać wędzony boczek i sery: parmezan i pecorino. Jeśli natomiast zdecydujesz się użyć składników wyżej wymienionych to już Ci mówię jak zrobić pyszną carbonarę.
Wstaw wodę na makron, w tym czasie szynkę i cebulę pokroić w paski. Podsmażyć na oliwie z oliwy, jeśli będziesz miał tłustą szynkę to sama w sobie da tłuszcz. Wstaw makaron typu spaghetti i gotuj go ok. 10min, przełóż do szynki i cebuli. Wszystko wymieszaj. Wyłącz kuchenkę.
Przygotuj sos carbonara:
3 jajka, 200ml śmietany, 100g sera białego śmietankowego wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą. Około 1/2 łyżeczki pieprzu, natomiast ilość soli zależy od tego jak słona jest szynka (boczek). Gdy wszystko bardzo dokładnie wymieszasz na jednolitą masę dodaj do makaronu.
Włącz kuchenkę na wolny tryb i mieszając doprowadź do podgrzania sosu, tak by lekko zaczął gęstnieć (parował). Nie gotuj go! Chodzi o tak zwaną emulgację żółtka, które pod wpływem temperatur zawiąże delikatny aksamitny sos. Wtedy jest mowa właśnie o spaghetti carbonara.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
Servings
4 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
20 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
100g makaronu typ Spaghetti,
200g szynka Westfalska,
200ml śmietany 30%
100g sera białego śmietankowego,
3szt. jajka,
1szt. cebula czerwona,
oliwę z oliwek,
natkę pietruszki oraz pieprz i sól.
DIRECTION
- Przygotowanie szynki i cebuli
Szynkę pokroić w paski, cebulę w pióra, podsmażyć na oliwie z oliwek
- Przygotowanie makronu
Makaron gotować 10minut by był lekko nie dogotowany
- Przygotowanie sosu
Jajka, śmietanę, twaróg doprawić pieprz i solą, dokładnie wymieszać na jednolitą masę
- Spaghetti carbonara
Do szynki i cebuli dodać makaron przesmażyć. Wyłączyć kuchenkę i dodać sos ciągle mieszając. Włączyć kuchenkę i na wolnym trybie podgrzać sos, ciągle mieszając.
NOTES
Sos carbonara jest super jeśli odpowiednio się go przygotuje.
Zapraszam również do odwiedzenia mojego kanału: KrychuGotuje gdzie znajdziesz mnóstwo przepisów kulinarnych, tych klasycznych jak również mojego autorstwa.
Polecam również zobaczyć przepis na makaron z kurczakiem.
Więcej przepisów kulinarnych
-
Cannelloni z farszem
Cannelloni z farszem. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu 😉 wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie.
-
Kotleciki z oliwkami
Kotleciki z oliwkami to przepis, który jest moim autorskim pomysłem na zmianę tradycyjnych kotletów mielonych, które uwielbiam.
-
Karkówka po węgiersku
Karkówka po węgiersku z ziemniakami. Przepis na bardzo smaczny i prosty do przygotowania obiad.
0 comments