W maju w ogrodzie pojawia się pierwsza rzodkiewka, sałata, szpinak. To idealne składniki do przygotowania pysznego dodatku do obiadu lub zdrowego śniadania.
Tradycyjna Polska Kuchnia
Tradycyjne kopytka idealnie uzupełnią smak wielu dań obiadowych. Kluski ziemniaczane są proste to przygotowania, pasują do wielu dań mięsnych.
Tradycyjna polska kuchnia przedstawia: kapusta czerwona zasmażana. Przepis delikatnie zmodyfikowany, ale jakże pyszny. Tradycyjna jasnozłota zasmażka do kapusty czerwonej pasuje idealnie.
Łosoś z kluskami śląskim w sosie śmietanowo-porowym mój pomysł na obiad. Do tego świeża sałata z rzodkiewką i pozostaje życzyć smacznego :).
Kasza gryczana przeważnie w mojej kuchni wykorzystywana była do wszelkiego rodzaju gulaszy. Do czasu aż spróbowałem tureckiej kaszy w jednej z restauracji serwujących dania kuchni tureckiej. Uwielbiam próbować nowe smaki, byłem bardzo zaskoczony.
Tradycyjny przepis na przygotowanie klusek śląskich. Dodatek do potraw mięsny z różnego rodzaju sosami (np. pieczeni wieprzowej duszonej z cebulą), kluski śląskie również pasują do smażonej ryby. Ileż można jeść ryż, kaszę lub gotowane ziemniaki.
Szybka, niskokaloryczna, zielona surówka z trzech składników: świeży ogórek, zielona papryka, szczypiorek. Pomysł na surówkę powziąłem od przyjaciela z Anglii, który przy okazji wizyty przygotował świetną surówkę do kotletów schabowych.
Wtedy mówiliśmy o mizerii, fakt wyszła idealnie!!. Ta z kolei jest trywialnie prosta :), też smakuje i pasuje do obiadu. Zaczynamy od ogórka, którego obieramy ze skóry i kroimy w kawałki, zieloną paprykę również kroimy, szczypiorek siekamy na drobno.