W czasie jesieni gulasz wołowy jest idealnym pomysłem na obiad. W tym wpisie pokażę Ci jak przygotować gulasz wołowy z warzywami.

Tradycyjna kuchnia polska w swym asortymencie posiada wiele różnych sposobów na gulasz. Najprostszy sposób na przygotowanie gulaszu publikowałem na blogu jakiś czas temu. Tutaj znajdziesz najprostszy: przepis na gulasz wołowy. W okresie jesienno-zimowym modyfikuje nieco sposób przygotowania gulaszu. Dodając paprykę i ciecierzycę. Smak jest rewelacyjny.

Gulasz wołowy z warzywami – składniki:

  • 500 g wołowiny,
  • 100 g cebuli
  • 200 g papryki czerwonej
  • 200 g ciecierzycy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany
  • natka pietruszki,
  • przyprawy (pieprz cayenne, sól, rozmaryn, czosnek, papryka, kolendra, gorczyca, majeranek, ziele angielskie, goździki)

Gulasz wołowy z warzywami – przygotowanie

W przygotowaniu gulaszu wołowego w moim przekonaniu najważniejszy jest wybór mięsa. Już w trakcie zakupów zaczynamy gotować :). Warto mięso nabywać u lokalnych sprawdzonych rzeźników. Oczywiście można trafić w markecie wołowinę dobrej jakości, ale partia partii nie równa. Jakie mięso do gulaszu jest najlepsze? Ja wykorzystuje: karkówkę, goleń najczęściej, ale miękkie partie też warto wykorzystać.

Jak już o mięsie mowa to przygotowanie rozpoczynam właśnie od mięsa – marynowania.

Marynowanie mięsa do gulaszu wołowego

Marynatę przygotowuje z wykorzystaniem gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.

Przyprawa do gulaszu wołowego

Dodatkowo do marynaty dodaje:

  • 1 łyżkę chilli pieprz cayenne (lub pieprzu czarnego)
  • 3 gałązki rozmarynu świeżego
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżkę soli.

Wołowinę kroję w dużą kostkę. Dokładnie łącze z marynatą, która przygotowuje jako pierwszą w misce. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 24 godziny.

Przygotowanie gulaszu wołowego

Mięso przed smażeniem wyciągam z lodówki. Dodaje mąkę pszenną (2 łyżki) i dokładnie mieszam. Przed rozpoczęciem smażenia kroję cebulę w talarki. Mięso wołowe smażę na oleju roślinnym. Gdy zarumieni się z każdej strony dodaje cebulę. Dokładnie mieszam i lekko przesmażam. Dodaje szklankę wody i duszę pod przykryciem ok. 2 godziny (czas zależy od mięsa – powinno być miękkie).

Smażenie mięsa wołowego na gulasz
Smażenie mięsa wołowego na gulasz
gulasz wołowy na patelni z papryką
Gulasz wołowy z papryką.

Warzywa do gulaszu wołowego

Do gulaszu wołowego w pierwszej kolejności dodaje cebulę. Po dwóch godzinach gotowania mięso powinno być miękkie a cebula rozgotowana. W czasie gdy gulasz wołowy się gotuje na wolnym ogniu przygotowuje paprykę. Kroję ją w średniej wielkości kostkę. Dodaje do gulaszu. Czas na ciecierzycę. Do gulaszu wykorzystuje ciecierzycę ze słoika, która jest gotowa do spożycia. Mieszam i gotuje jeszcze przez 15minut. Teraz czas na dokończenie gulaszu.

gulasz wołowy z warzywami
gulasz wołowy z warzywami

Śmietanę 30% i natkę pietruszki dodaje po wyłączeniu gulaszu. Mieszam delikatnie i już nie zagotowuje. Gulasz idealnie komponuje się z kaszami. Tym razem podałem go z kaszą orkiszową. Zawsze gotuje więcej kaszy niż na jeden obiad. Ponieważ z tego przepisu który przedstawiłem gulasz jest dość płynny. Pozostałą część kaszy dodaje do gulaszu i mam gotowy na drugi dzień wspaniały obiad, który wystarczy tylko podgrzać. Jeśli masz czas zapraszam do obejrzenia filmu: jak przygotować gulasz wołowy

Gulasz wołowy z warzywami
Gulasz wołowy z warzywami i kaszą orkiszową

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG

Film jak przygotować gulasz wołowy z warzywami

YouTube player

5 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pierogi na święta
Pierogi na święta
Przepisy na pier...
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą ...
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Czas by podzieli...
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomid...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese