Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej kuchni w nowym wydaniu: karkówka w sosie własnym. Jeden z pierwszych filmów jak opublikowałem na kanale KrychuGotuje to właśnie karkówka w sosie własnym.
W grudniu 2011 roku przygotowałem pierwszy film na kanale YouTube. Jaki to przepis? Właśnie karkówka w sosie własnym. W tym roku postanowiłem przygotować ją jeszcze raz, już bez użycia “Vegety” 😉, w najprostszy możliwy sposób. Tak jak lubię, tak jak lubią ją moi bliscy.
Karkówka w sosie własnym
Karkówka przygotowana w tradycyjny sposób jest przepyszną potrawą. Prosta i łatwa do przyrządzenia, jak większość tradycyjnych przepisów z polskiej kuchni. Często na blogu publikuje właśnie takie tradycyjne, sprawdzone przepisy.
W tym przepisie użyłem następujących składników:
- 1kg karkówki wieprzowej,
- 1 dużą cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczkę pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 100g mąki pszennej,
- olej,
- majeranek
Jeśli wolisz wołowinę, poniżej równie tradycyjny przepis.
Jeśli jesteś smakoszem wołowiny to polecam zobaczy: przepis na gulasz wołowy. Przygotowanie jest bardzo podobne do karkówki w sosie własnym.
Przygotowanie karkówki w sosie własnym
Przygotowanie tego dania rozpoczynam od karkówki. Mięso kroję w kostkę o wymiarach boku 2cm. Oczywiście nie przykładam dużej wagi by kawałki były idealnie równe. Chodzi o to by miały podobną wielkość. Ułatwia to smażenie.
Gdy mięsko mam pokrojone doprawiam je: pieprzem czarnym oraz ząbkami czosnku. By przyprawy dobrze przywarły do mięsa dodaje jeszcze olej rośliny. Wszystko dokładnie mieszam.
Kolej na mąkę. Zamarynowane kawałki obtaczam dokładnie w mące. Używam do tego celu deski. Z racji tego, że dodałem olej staram się każdy kawałek obtoczyć osobno. Wtedy podczas smażenia, chrupiąca skórka będzie jeszcze bardziej efektowna. Dodam w tym miejscu, że po przesmażeniu na krótko karkówki jest ona fajna w smaku, oczywiście nie może być surowa w środku, ale warto spróbować.
Smażenie
Na rozgrzaną patelnię leje olej rośliny. Jak “złapie” temperaturę kładę mięsko. Obsmażam po ok. 2 minuty w wysokiej temperaturze. Chodzi o to by dobrze się zarumieniło. Gdy tak się stanie dodaje do karkówki: 1 dużą lub 2 małe cebule pokrojone w piórka. Również wszystko przesmażam przez 2 minuty.
Przygotowanie sosu
Gdy cebula się zarumieni, a mąka zacznie przywierać do patelni, zalewam wszystko 500ml wody. Zmniejszam moc kuchenki na minimum i duszę pod przykryciem przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu sprawdzam i mieszam sos by się nie przypalił. W tym czasie przygotowuje ziemniaki i sałatkę z buraków.
Gdy karkówka jest gotowa. To znaczy mięciutka. Dodaje 1 łyżkę majeranku. Uwielbiam smak tego zioła, ale właśnie dodanego na sam koniec.
Przygotowany sos jest gotowy! Można go jeszcze doprawić solą, pieprzem lub innymi przyprawami, ale jeśli ma być tradycyjny to można go zostawić w takiej postaci. Czasem jeszcze do duszenia karkówki dodaje liście laurowe i ziele angielskie, ale po spróbowaniu tak przygotowanego mięsa zastanawiam się: po co?
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Karkówka w sosie własnym z ziemniakami i burakami.
Zapraszam również do obejrzenia przepisu na karkówkę w sosie własnym w wersji angielskiej.
Polecam również inne przepisy dostępne na moim blogu.
Film z 2011 na karkówkę w sosie własnym do obejrzenia tutaj: karkówka 2011
Servings
8 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
90 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1 kg of pork neck,
2 cloves of garlic,
1 large onion,
1 heaping tablespoon of marjoram,
1 tablespoon of black pepper,
100ml vegetable oil,
100g wheat flour,
and salt to taste
DIRECTION
- MEAT PREPARATION
Cut one kilogram of pork neck into cubes
- SEASONING THE NECK
In this traditional Polish recipe I used: ♦ 1 tablespoon of black pepper,♦ cloves of garlic, ♦ 50 ml of vegetable oil,
- PREPARING THE NECK FOR FRYING.
You will need 100g of wheat flour. Coat the pork neck in flour. It is important to do it carefully, it is the key to the taste of the meat
- Time to fry!
To the heated pan add: 50ml vegetable oil, add the prepared pork neck. After two minutes, turn it over to the other side. wait another two minutes. Meanwhile, prepare 100 grams of onion. Cut it into thin slices. Add it to the meat. Fry everything together for 2 minutes,
when the onion, flour and pork neck are a beautiful brown color, pour five hangred ml of water over everything. Cover and simmer over very low heat for one and a half hours.
Mix everything occasionally. The flour in which you coat the meat tends to stick to the bottom of the pan. Pay attention to this! Finally, add 1 heaping tablespoon of marjoram. Season to taste: salt.
0 comments