Pieczeń wołowa z grzybami
Prawdziwy przysmak, czyli pieczeń wołowa z grzybami. Tradycyjnie przygotowana pieczeń wołowa w aromatycznym sosie, po prostu pycha.
Pieczeń wołowa z grzybami
Uwielbiam wołowinę to też od czasu do czasu przygotowuje ją na obiad. Tym razem podaje przepis na tradycyjną pieczeń wołową z grzybami duszoną. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a po przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Smak sosu własnego w połączeniu z grzybami to uczta dla podniebienia. Zapraszam.
Składniki
Do przygotowania potrzebować będziesz:
- 1kg wołowiny,
- 30g suszonych grzybów,
- 100g cebuli,
- 30g mąki pszennej,
- sól
- olej roślinny
Przygotowanie
Przygotowanie rozpoczynam od przygotowania grzybów. Suszone grzyby gotuje w osolonej wodzie przez 1 godziny tak żeby były miękkie. Wyciągam je z wywaru, który odstawiam. Wykorzystam go później. Grzyby osuszam i kroje na drobno. Czas na przygotowanie mięsa. Wołowinę nacieram solą, wcześniej płuczę, obieram z powięzi oraz usuwam ścięgna. Tak przygotowane mięso bije tłuczkiem. Natartą solą wołowinę obtaczam w mące.
Na patelni rozgrzewam silnie tłuszcz i smażę moją pieczeń na brązowy kolor z każdej strony. Gdy jest gotowa dodaje pokrojoną w krążki cebulę oraz wcześniej przygotowane grzyby. Podsmażam cebulę i grzybki przez 5-10minut, gdy lekko się zarumienią dodaje 0,5 szklanki wywaru z grzybów. Duszę pod przykryciem do miękkości. U mnie było to dwie godziny, ale trafiła mi się fajna sztuka mięsa. Więc czas duszenia zależy od tego jaki rodzaj wołowiny wykorzystasz w tym przepisie.
Co jakiś czas sprawdzam czy płyn nie odparował, w razie braków uzupełniam je wywarem z grzybów, który ugotowałem na początku i gotowe.
Życzę smacznego i do miłego gotowania. Przygotowana pieczeń wołowa idealnie komponuje się z ziemniakami, kaszą oraz z ogórkami kiszonymi lub burakami ćwikłowymi.
Pozdrawiam. Krychu Gotuje.
Film: pieczeń wołowa z grzybami
Więcej przepisów kulinarnych
-
Pieczeń wołowa z grzybami
Prawdziwy przysmak, czyli pieczeń wołowa z grzybami. Tradycyjnie przygotowana pieczeń wołowa w aromatycznym sosie, po prostu pycha. Pieczeń wołowa z grzybami Uwielbiam wołowinę to też od czasu do czasu przygotowuje ją na obiad. Tym razem podaje przepis na tradycyjną pieczeń wołową z grzybami duszoną. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a po przyrządzeniu rozpływa się w…
-
Ozór wołowy w sosie szarym
Uwielbiam wołowinę w każdej postaci, a ozór wołowy w sosie szarym jest odpowiedzią na moje potrzeby. Pyszny, delikatny smak mięsa w połączeniu z słodko-kwaśnym sosem szarym. Pycha.
-
Gulasz po węgiersku
Przepis na gulasz po węgiersku to jedna z moich ulubionych potraw. Przygotowanie tego dania jest proste, jednogarnkowe, można wrzucić do słoików i cieszyć się smakiem przez wiele dni.
0 comments