Często szybkie surówki do obiadu są najsmaczniejsze. Na moim blogu znajdziesz surówki, które składają się z kilku składników. Proste i szybkie do przygotowania jako dodatek do obiadu lub przekąska.
Na tej stronie zamieściłem i zamieszczać będę szybkie surówki do obiadu. Oto kilka pierwszych. Jeśli coś wpadnie Ci w oko bierz śmiało :). Oczywiście komentarze mile widziane.
Surówka z selera
Szybka, prosta, smaczna i pikantna surówka z selera.
Składniki:
- 1 główka selera
- 1 chili
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml majonezu
- pieprz, sól
Na tarce o grubych oczkach ścieram seler. Dodaje do niego 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczkę pieprzu. Tyle na początek wystarczy. Teraz kroje jak najdrobniej świeżą paprykę chili. Dodaje do selera. Mieszam dokładnie.
Dodaje zmieszany wcześniej majonez i jogurt naturalny. Odstawiam na godzinę do lodówki. Czasem jeszcze doprawiam po wyjęciu do smaku solą, pieprzem, czasem cukrem.
Surówka z selera jest idealna jako samodzielny posiłek, ale do tradycyjnej: pieczeni wieprzowej z kopytkami również będzie pasować idealnie. Przepis na kopytka też znajdziesz na moim blogu.
Surówka z czerwonej kapusty
Szybka surówka z czerwonej kapusty, marchwi i jabłek
Do przygotowania tej surówki potrzebować będziesz tylko trzy rośliny:
- kapustę czerwoną
- 2 marchewki
- 1 jabłko
Na tarce o mały oczka ścieram kapustę czerwoną (do tego celu używam maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią nakładką, sprawia to, że szybko przygotujesz surówkę). Tak samo robię z jabłkiem, które wcześniej rozcinam na 4 części i pozbywam się gniazda nasiennego. Marchew również ścieram, ale na grubych oczkach.
Wszystko razem mieszam i dodaje:
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- oraz pieprz i sól.
Szybka surówka z czerwonej kapusty
Szybka surówka selerowo-marchwiowa
Potrzebne składniki do przygotowania surówki
- 1 główka selera
- 2 marchewki
- sól i pieprz
Przygotowanie szybkiej surówki z marchwi i selera rozpoczynamy od obrania i umycia warzyw. Następnie na tarce o średniej grubości ścieramy po kolei marchew i seler do jednej miski.
Całość posypujemy pieprzem i solą do smaku i gotowe. Do surówki możemy dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego wtedy składniki lepiej się połączą.
Surówkę z marchwi i selera możemy wykorzystać do dań obiadowych z rybą, ale nie tylko.
Fajnym uzupełnieniem surówki będzie też świeża natka pietruszki lub seler naciowy.
Dobrze jest odstawić taką surówkę na kilka godzin do lodówki przed podaniem.
Życzę smacznego i zapraszam do dodawania komentarzy