Tradycyjne kopytka idealnie uzupełnią smak wielu dań obiadowych. Kluski ziemniaczane są proste to przygotowania, pasują do wielu dań mięsnych.

YouTube player
Przepis i przygotowanie kopytek, czyli tradycyjnych klusek ziemniaczanych do kapusty zasmażanej.

Kopytka na półmisku

Kopytka, kluski ziemniaczane na półmisku
Kopytka, kluski ziemniaczane na półmisku

Jakie możesz kopytka wykorzystać? Pasują jako składnik drugiego dania: do zasmażanej kapusty świeżej lub kiszonej albo z sosem grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym itd. Kluski ziemniaczane pasują do:

  • duszonych mięs z sosem,
  • pieczonej gęsi lub kaczki

Przepis na kopytka przygotowałem przy okazji robienia czerwonej kapusty zasmażanej z kiełbasą, przepis znajdziesz na blogu, link powyżej.

Składniki na ciasto ziemniaczane: ziemniaki, mąka, jajko
Składniki na ciasto ziemniaczane: ziemniaki, mąka, jajko

Kopytka – składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • sól

Tak! Tylko tyle składników potrzeba do przygotowania tradycyjnych klusek ziemniaczanych.

Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków (najlepiej w mundurkach, ale wtedy trzeba je przed gotowaniem umyć a później obrać). Ja gotuje już obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie.

Kopytka, kluski ziemniaczane na desce
Kopytka, kluski ziemniaczane na desce

Przygotowanie klusek ziemniaczanych

Ugotowane ziemniaki najlepiej zemleć przez maszynkę. Ja wolę ugnieść je tak jak na puree ziemniaczane po wcześniejszym odcedzeniu wody. Do ziemniaków już wystudzonych dodaje:

  • mąkę pszenną
  • jajko
  • sól

Zagniatam ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielę na 3 części. Na stolnicy wysypuje mąkę i z ciasta ziemniaczanego formuje trzy paluchy (wałeczki). Kroje paluchy na kluski 2 cm. Tyle jeśli chodzi o przygotowanie kopytek.

Ciasto ziemniaczane
Ciasto ziemniaczane

Teraz czas na gotowanie. Przygotowuje wrzątek osolony z łyżką oleju roślinnego. Wrzucam kluski, delikatnie mieszamy, by nie przykleiły się do dna. Przykrywam i gotuje do momentu jak wypłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągam je i gotowe. Kluski ziemniaczane wykładam na półmisek. Dodaje przygotowaną zasmażaną kapustę z kiełbasą. To moja propozycja podania tego dania obiadowego.

Kopytka na półmisku z zasmażaną kapustą czerwoną i sałatą
Kopytka na półmisku z zasmażaną kapustą czerwoną i sałatą

Kopytka z czym podawać?

Możesz także przygotować kluski ziemniaczane i polać je masłem to najprostszy sposób (lub zwyczajnie wymieszać z olejem roślinny), ewentualnie polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.

Kolejnym wariant podania samych klusek to smalec ze skwarkami i cebulką. Ewentualnie pokrojonym i podsmażonym boczkiem i kiełbasą.

Sposoby podania zależą od tego do jakiego dania głównego chcesz je zaserwować.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Szukasz przepisów na polskie dania:

Kapusta czerwona zasmażana ↗

Danie obiadowe z czerwonej kapusty idealne do kopytek.

Kluski śląskie ↗

Kolejne kluski ziemniaczane, tym raze prosto ze śląska.

Zrazy wołowe ↗

Kopytka, zrazy wołowe i sos grzybowy, czy można sobie wyobrazić lepszy obiad?

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Easy

Servings

6 minutes

Preparing Time

15 minutes

Cooking Time

10 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 1 kg of potatoes,

  2. 300 g of wheat flour,

  3. 2 eggs,

  4. salt

DIRECTION

  1. Preparation of dumplings, potato dumplings

    Boiled potatoes are best to grind through a food processor. I prefer to knead them as for mashed potatoes after draining the water. To the already cooled potatoes, add: wheat flour, egg, salt. I knead the dough into a homogeneous mass. I divide the dough into 3 parts. She pours flour on the pastry board and forms three sticks (rolls) from the potato dough. Cuts fingers into 2 cm dumplings. So much for the preparation of dumplings.

  2. Cooking dumplings, potato dumplings

    it's time to cook. She prepares salted boiling water with a tablespoon of vegetable oil. Add the dumplings and mix gently so they don't stick to the bottom. Cover and cook until they float to the top. Then I take them out with a slotted spoon and it's ready. Lay the potato dumplings on a platter.

NOTES

    Dinner dish: Adds prepared fried cabbage with sausage and salad mix. This is my suggestion to serve this dinner dish.

2 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
sobota, 23 stycznia, 2021
niedziela, 14 marca, 2021
czwartek, 14 września, 2023
poniedziałek, 30 stycznia, 2012
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese