Bigos polski na Święta
Tradycyjny bigos polski
Bigos polski – to tradycyjne danie kojarzące się z Świętami Bożego Narodzenia. Niepowtarzalny smak i stosunkowo prosty sposób przyrządzenia sprawiły, że Bigos na trwale wpisał się w jadłospis narodu polskiego. Dzięki temu, że można go odgrzewać kilkukrotnie, jak powiadają im więcej razy tym smaczniejszy, można go przechować do nocy sylwestrowej. W czasie zawieruchy świątecznej prawie w każdym domu czuć aromatyczny zapach przyrządzanego bigosu.
Bigos polski tradycyjna potrawa do przygotowania świątecznej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1,5 kg surowej kapusty
- 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka, gulasz)
- 0,8 kg boczku (surowego lub wędzonego)
- 0,5 kg kiełbasy (zwyczajnej lub śląskiej)
- 0,5 kg słoniny (na smalec)
- 150 gram suszonych śliwek
- 40 gram suszonych grzybów (borowik, podgrzybek)
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- olej, koncentrat pomidorowy
Życzenia na kanale KrychuGotuje: życzenia noworoczne
Przygotowanie bigosu polskiego
Życzę udanego gotowania i wszystkiego dobrego.!!!
Bigos polski na święta na kanale YouTube:
Tradycyjny bigos nie tylko na Święta. Tak jak policzki wieprzowe, na które Cię dziś zapraszam. Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje
2 comments