Indyk z warzywami
Indyk z warzywami to wymarzony przepis dla osób mających mało czasu. Często posiłkuję się w kuchni szybkimi przepisami. Tak właśnie powstał ten przepis na indyka z warzywami i ryżem.
Uwielbiam przygotowywać takie przepisy. Są proste, szybkie i za każdym razem powstaje coś nowego. To obiad dla każdego. Przygotujesz go w 30minut. Zapraszam.
Indyk z warzywami
Do tego dania wykorzystałem gotową mieszankę warzyw (greckich) oraz ugotowanego indyka (również gotowiec) oraz woreczek ryżu. Oczywiście to danie przygotuje także z surowych warzyw i mięsa. Natomiast indyk, który był już gotowy został przygotowany w niskiej temperaturze, co sprawiło że bardzo pasował do tego dania.
Składniki
- 450g warzywa na patelnie (cukinia, cebula czerwona, ogórek, marchew mini, fasola szparagowa zielona, cebula biała, papryka żółta, papryka czerwona, ziemniak podsmażany oraz przyprawy: oregano, rozmaryn, pomidor suszony, pietruszka, bazylia, sól, cukier),
- 500g Indyk w sosie maślano-koperkowym,
- 100g woreczek ryżu.
Przygotowanie indyk z warzywami
Na patelnie włóż warzywa i smaż przez 10minut. W tym czasie zagotuj wodę z solą w garnku, dodaj ryż i gotuj przez 20minut. Do warzyw dodaj wcześniej wyjętego i pokrojonego w kawałki indyka z sosem. Wszystko smaż przez 10minut. Ugotowany ryż wyjmij z foli i dodaj do indyka z warzywami. Wszystko razem smaż przez kolejne 5-10minut. Z produktów przedstawionych powyżej smak potrawy broni się sam, ale oczywiście możesz jeszcze całość doprawić do smaku. Dodać śmietany albo innych pyszności.
W przedstawionym przepisie na indyka z warzywami i ryżem spokojnie możesz przygotować 4 porcje pełnowartościowego obiadu. Dodatkowo do tego dania możesz przygotować surówkę ze świeżych warzyw liściastych w celu uzupełnienia.-> surówka zielona. W poniższej tabeli możesz zobaczyć wartości odżywcze, zawartość tłuszczu, węglowodanów, białka i błonnika.
Indyk (500g) | Warzywa (450g) | Ryż (100g surowy) | RAZEM | |
Wartość odżywcza | 825 kcal | 225 kcal | 370 kcal | 1420 kcal |
Tłuszcz | 46 g | 2,7 g | 0,7 g | 48,4 g |
Węglowodany | 4,5 g | 38,7 g | 80 g | 123,2 g |
Białko | 95 g | 6,8 g | 7,0 g | 108,8 g |
Błonnik | 5,5 g | 9,0 g | 0,1 g | 14,6 g |
Jak widać gotowy produkt z indyka zawiera dużą liczbę tłuszczu. Wynika to z faktu, że mięsa z indyka jest tylko 76% resztę stanowi sos maślano-koperkowy. W którymś odcinku postaram się przygotować mniej tłuszczową wersję tego dania. Choć przyznam, że smak płynący w tłuszczu w tym przepisie na indyka z warzywami bardzo mnie zaskoczył (pozytywnie).
Doskonale w tym przepisie zamiast gotowca sprawdziły by się obrane golonki z indyka
Zapraszam do obejrzenia filmu:
Jak przygotować pieczone golonki z indyka
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
0 comments