Indyk z warzywami to wymarzony przepis dla osób mających mało czasu. Często posiłkuję się w kuchni szybkimi przepisami. Tak właśnie powstał ten przepis na indyka z warzywami i ryżem.

Uwielbiam przygotowywać takie przepisy. Są proste, szybkie i za każdym razem powstaje coś nowego. To obiad dla każdego. Przygotujesz go w 30minut. Zapraszam.

Indyk z warzywami na talerzu
Indyk z warzywami na talerzu

Indyk z warzywami

Do tego dania wykorzystałem gotową mieszankę warzyw (greckich) oraz ugotowanego indyka (również gotowiec) oraz woreczek ryżu. Oczywiście to danie przygotuje także z surowych warzyw i mięsa. Natomiast indyk, który był już gotowy został przygotowany w niskiej temperaturze, co sprawiło że bardzo pasował do tego dania.

Warzywa i indyk gotowe
Warzywa i indyk gotowe

Składniki

  • 450g warzywa na patelnie (cukinia, cebula czerwona, ogórek, marchew mini, fasola szparagowa zielona, cebula biała, papryka żółta, papryka czerwona, ziemniak podsmażany oraz przyprawy: oregano, rozmaryn, pomidor suszony, pietruszka, bazylia, sól, cukier),
  • 500g Indyk w sosie maślano-koperkowym,
  • 100g woreczek ryżu.
Indyk z warzywami
Indyk z warzywami

Przygotowanie indyk z warzywami

Na patelnie włóż warzywa i smaż przez 10minut. W tym czasie zagotuj wodę z solą w garnku, dodaj ryż i gotuj przez 20minut. Do warzyw dodaj wcześniej wyjętego i pokrojonego w kawałki indyka z sosem. Wszystko smaż przez 10minut. Ugotowany ryż wyjmij z foli i dodaj do indyka z warzywami. Wszystko razem smaż przez kolejne 5-10minut. Z produktów przedstawionych powyżej smak potrawy broni się sam, ale oczywiście możesz jeszcze całość doprawić do smaku. Dodać śmietany albo innych pyszności.

Indyk z warzywami i ryżem
Indyk z warzywami i ryżem

W przedstawionym przepisie na indyka z warzywami i ryżem spokojnie możesz przygotować 4 porcje pełnowartościowego obiadu. Dodatkowo do tego dania możesz przygotować surówkę ze świeżych warzyw liściastych w celu uzupełnienia.-> surówka zielona. W poniższej tabeli możesz zobaczyć wartości odżywcze, zawartość tłuszczu, węglowodanów, białka i błonnika.

Indyk (500g)Warzywa (450g) Ryż (100g surowy)RAZEM
Wartość odżywcza825 kcal225 kcal370 kcal1420 kcal
Tłuszcz46 g2,7 g0,7 g48,4 g
Węglowodany4,5 g38,7 g80 g123,2 g
Białko95 g6,8 g7,0 g108,8 g
Błonnik5,5 g 9,0 g0,1 g14,6 g
Dla porcji 250-300g wartość odżywcza to tylko 350kcal

Jak widać gotowy produkt z indyka zawiera dużą liczbę tłuszczu. Wynika to z faktu, że mięsa z indyka jest tylko 76% resztę stanowi sos maślano-koperkowy. W którymś odcinku postaram się przygotować mniej tłuszczową wersję tego dania. Choć przyznam, że smak płynący w tłuszczu w tym przepisie na indyka z warzywami bardzo mnie zaskoczył (pozytywnie).

Doskonale w tym przepisie zamiast gotowca sprawdziły by się obrane golonki z indyka

Indyk pieczony - golonka

Zapraszam do obejrzenia filmu:

Jak przygotować pieczone golonki z indyka

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

Przepisy kulinarne z mięsem:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Życzenia mikołajkowe

Mikołajki 2023

tekst