Szybka, niskokaloryczna, zielona surówka z trzech składników: świeży ogórek, zielona papryka, szczypiorek. Pomysł na surówkę powziąłem od przyjaciela z Anglii, który przy okazji wizyty przygotował świetną surówkę do kotletów schabowych.

Wtedy mówiliśmy o mizerii, fakt wyszła idealnie!!. Ta z kolei jest trywialnie prosta :), też smakuje i pasuje do obiadu. Zaczynamy od ogórka, którego obieramy ze skóry i kroimy w kawałki, zieloną paprykę również kroimy, szczypiorek siekamy na drobno.

Zielona surówka – składniki

  • 1szt świeżego ogórka [200gram]
  • 1szt zielonej papryki [140gram]
  • szczypiorek [15gram]
  • jogurt naturalny [50gram]
  • pieprz, sól, tzatziki

SkładnikkcalBiałko [gram] Tłuszcz [gram]Węglowodany [gram]Błonnik [gram]
Ogórek241,00,26,03,0
Papryka zielona251,50,46,42,8
Szczypior30,60,00,60,3
Jogurt naturalny302,21,03,20,0
Łącznie825,31,616,26,1
Tabela wartości odżywczych

Etapy przygotowania, co tu dużo mówić 😉

Zielona surówka przygotowanie
Zielona surówka przygotowanie

Przygotowanie surówki

Jak wspomniałem na wstępnie jest to trywialna surówka. W pierwszej kolejności kroimy świeży ogórek, na drobne kawałki, zieloną paprykę również, natomiast szczypior siekamy na drobno.

Wszystkie składniki na zieloną surówkę łączymy, pieprzymy oraz solimy. Dla wzbogacenia smaku, zaoszczędzenia czasu i szczerze z lenistwa 😉 dodaje jeszcze przyprawę tzatziki, zamiast wyciskanego czosnku. Dodaje dwie łyżki naturalnego jogurtu.

Dokładnie mieszam całość, wrzucam na godzinę do lodówki. Ta cudowna zielona surówka idealnie pasuje do smażonego lub duszonego drobiu, kaszy czy ziemniaków. Na zdjęciu widać ją z kurczakiem, udkiem pieczonym z kaszą gryczaną. O w tym miejscu zapraszam Cię do obejrzenia filmu jak przygotować kaszę gryczaną w orientalny sposób. Przepis ten pochodzi z tureckiej restauracji także z pewnością przypasuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie przepadają za kaszą gryczaną.

Zielona surówka do obiadu
Zielona surówka do obiadu

Zielona surówka jako alternatywa do tradycyjnej mizerii. Zaletą z pewnością dla tych, którzy chcą zgubić kilka kila kilogramów jest dużo mniej kalorii.

Zamiast tradycyjnej śmietany dajemy jogurt naturalny. Oczywiście smaku tradycyjnej mizerii nie da się podrobić, ale zielona surówka i tak pasuje z duszonym udkiem oraz kaszą gryczaną. W trakcie odchudzania, racjonalnym żywieniu, czyli diecie pięcioposiłkowej idealnie wkomponuje się jak dodatek do dań obiadowych, czy też uzupełnienie kanapek z chrupkiego pieczywa w porze śniadania lub kolacji.

Drogi czytelniku jeśli masz jeszcze chwilę, a nie spieszysz do kuchni przygotować tą surówkę 😉 zostaw proszę swoją opinię na temat tego blogu kulinarne dodając komentarz.

Życzę smacznego!!!

Pozdrawiam.

Krychu.

Do obiadu polecam również: Surówka z marchwi i selera lub kolorową surówkę szybkie do przygotowania, jedna do ryb druga do mięs.

Zielona surówka
Zielona surówka

Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na w dziale sałatki i surówki. Myślę, że jeśli lubisz zdrowo i smacznie jeść to miejsce będzie dla Ciebie. Oczywiście jeśli masz jakieś uwagi, pomysły dotyczące gotowania czekam na Twój komentarz.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>