Jak przygotować marynatę do karkówki?
Wiele pytań otrzymałem: “Jak przygotować marynatę do karkówki?”. W tym wpisie pokaże Wam mój sposób na przygotowanie karkówki, która doskonale sprawdzi się na zimno, ale także na gorąco.
Karkówka na zimno
Karkówka na zimną płytę, pokrojona w plastry do tego sos chrzanowy i kiszone ogórki. Prawdziwa polska kuchnia. Po pieczeniu koniecznie wystudź karkówkę i dopiero po 1 dniu spróbuj ją pokroić ;). Oczywiście będzie to ciężkie do wykonania gdyż po wyjęciu z pieca, zapach i wygląd są bardzo kuszące. Karkówka, “mówi”: “zjedz mnie” :). Tak serio, to po pieczeniu i szybkim wychłodzeniu w całości karkówka zachowa soczystość. Pozostawiona w marynacie będzie z każdym dniem jeszcze lepsza.
Marynata do karkówki
Składniki:
- 100 ml oleju
- 100 ml wody
- 50 ml octu jabłkowego
- 3 łyżki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 10 ziaren pieprzu
- 5 łyżek soli
- 1 łyżka Curry
Marynatę do karkówki przygotowuje w najszybszy z możliwych sposobów. Wszystko wrzucam do pojemnika i miksuje. Miksuje na jednolitą masę.
Nakłuwam karkówkę w kilku miejscach. Karkówkę wiąże sznurkiem w celu zaokrąglenia.
Karkówkę układam w naczyniu, w którym będzie się piekła. Polewam marynatą i zostawiam pod przykryciem w lodówce przez minimum 3 dni.
Pieczenie karkówki
Karkówkę (2,5kg) piekę w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 2,5 godziny.
Czas pieczenia 1kg = 1 h.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG
2 comments
Reply
Karkówka pieczona zawsze w modzie.
Biorę ten przepis na karkówkę. Dziękuję