Sandacz na trzy sposoby
Pomysł na sandacza w dzisiejszym przepisie pokazuje jak przyrządzić i usmażyć rybę. Dlaczego na trzy sposoby. Ponieważ fajnie mieć wybór. Ja lubię sandacz soute, natomiast moim bliscy wolą w panierce.
Kilka słów o sandaczu. W mojej opinii jest bardzo smaczną rybą słodkowodną. Drapieżnik charakteryzuje się białym kolorem mięsa. Bardzo delikatny i smaczny. Dla mnie w pierwszej trójce ryb słodkowodnych. Z racji tego, że zamieszkuje blisko rzeki. Wędkarstwo nie jest mi obce i od czasu do czasu uda się złapać jakąś sztukę. Dzisiejszy przepis oparty jest na filecie sandacza kupionego w sklepie.
Oczywiście namawiam Cię do spróbowania sandacza na 4 sposób. Najprostszy z możliwych. Warunek jest jeden: należy mieć świeżego, w całości. Przygotowanie jest bardzo proste. Kroje sandacza w dzwonki, pieprz i sól, smażenie na maśle i gotowe. Lecz nie o nim dziś napisze. Wracając do sandacza na 3 sposoby..
Ryba mrożona jak się rozmrozi zawiera sporo wody, dlatego przed przystąpieniem do doprawiania suszę ją na ręcznikach papierowych. Jak jest sucha przystępuje do przyprawienia rybki.
Sandacza doprawiłem ziołami polskimi, natką pietruszki, cytryną, pieprzem i solą. Odstawiłem go do lodówki na 24 godziny. Składników nie będę wymieniał ponieważ są dostępne na filmie: sandacz na 3 sposoby.
W dzisiejszym przepisie skupię się na panierce. Z racji, że staram się zdrowo odżywiać to przygotowałem go w panierce z owsa. Oczywiście dołożyłem trochę smaczku w postaci Granoli orzechowej, która często jadam na śniadania z jogurtem.
Przygotowanie panierki do sandacza
Panierkę do sandacza przygotujesz bardzo szybko. Po prostu wszystkie składniki miksuje. Teraz tak myślę pisząc ten przepis, że do panierki można dołożyć przyprawy, pieprz i sól. W kolejnym przepisie na pewno to wypróbuje.
Jak już przygotujemy panierkę owsianą do sandacza. Możemy zacząć przygotowanie sandacza.
Przygotowanie sandacza na 3 sposoby
Nie wspominałem jeszcze, ale dlaczego jest w tytule na sandacz na 3 sposoby:
- Soute
- Obtoczony w mące
- W panierce owsianej
Jak to przygotować? Robię to tak, że na deskę wysypuje: na połowie mąkę a na drugiej stronie przygotowaną panierkę owsianą. Obtaczam dokładnie z każdej strony i dociskam sandacza. Musi dobrze przylegać. Nie powinno być to problemem ponieważ ryba jest wilgotna, ponieważ skrapialiśmy ją sokiem z cytryny.
Smażenie sandacza
Sandacza smażę na głębokim oleju. Ryba ta jest bardzo chuda, więc taka forma smażenia sprawia, że sandacz nie będzie suchy. Natomiast patelnia w trakcie smażenia musi być dobrze rozgrzana. Samo smażenie powinno trwać ok. 2-3 minut. Oczywiście wszystko zależy od grubości naszego fileta. Zapraszam do obejrzenia filmu:
Jak widzisz, nie jest to trudne, jednak ustawienie temperatury może być kłopotliwe. Jednakże uważam, że każdy zna swoją kuchnie. Więc jeśli wiesz jak smażyć schabowe. To właśnie taką temperaturę miej podczas smażenia tej ryby.
Sandacz na talerzu
Dodatkiem do ryby jest tradycyjna surówka z kiszonej kapusty. Surówkę robię bez kombinowania: dodaje odrobinę cukru, a samą kapustę kroje. Ponieważ sandacz jest tak smaczny, że więc nic nie potrzeba na talerzu. No może dla koloru jeszcze jakiś pomidorek koktajlowy i szczypior.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje.
2 comments