Zupa jarzynowa przecierana
Smaki dzieciństwa…Pamiętam jak dziś, jak babcia robiła taką zupę. Pamiętam doskonale, że jej zupa jarzynowa smakowała o wiele lepiej. Dlaczego? Nie wnikam, ale przypuszczam, że warzywa z dziadkowego ogrodu byłym po prostu smaczniejsze. Mięsko również.
Przepis na zupę jarzynową w formie wideo znajduje się na dole strony. Dodam tylko, że jest to tradycyjna polska potrawa. Przeglądając stare książki kucharskie natrafiłem właśnie na ten przepis. Także polecam wypróbować go we własnej kuchni i dzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Składniki – zupa jarzynowa przecierana
- 200gram kości wieprzowej (mogą być żeberka)
- 200gram skrzydełek drobiowych
- 3ziemniaki
- 2marchewki
- 1pietruszka
- 1por
- 1/2 selera
- 200gram fasoli szparagowej (może być zielony groszek)
- 100gram śmietany 16% lub 18%
- 30gram mąki
- sól i pieprz ziarnisty
- siekany koperek, pietruszka, szczypior
Smak dzieciństwa z pewnością przypomnij Ci zupa jarzynowa przecierana. Wspaniały kolor dzięki zmiksowanej marchewce z kontrastującą zielenią pietruszki i szczypiorku. Prostsza niż kiedyś do przyrządzenia, nie trzeba przecież przecierać jarzyn przez sito. Dziś ogólnie dostępne są miksery, blendery i inne cuda techniki, które ułatwiają i przyspieszają pracę w kuchni. Zdrowa i smaczna jak zawsze, z gotowany mięsem (skrzydełka drobiowe, lub kość wieprzowa, żeberka) to idealny posiłek na obiad. Zupę jarzynową można przygotować również bez mięsa.
Przygotowanie zupy jarzynowej przecieranej
Zupę jarzynową zaczynamy od przygotowania mięsa, które czyścimy i kładziemy do garnka z wodą. Marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i dodajemy do mięsa. Na koniec dodajemy fasolę szparagową, sól oraz pieprz w ziarnach (4-5szt). Tak przygotowane składniki gotujemy przez 45minut. Po tym czasie skrzydełka i warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyciągamy skrzydełka i jarzyny za wyjątkiem fasoli, której nie będziemy miksować.
Przygotowanie zupy jarzynowej przecieranej. Czekamy aż warzywa ostygną, kroimy je w kawałki i wrzucamy do miksera z dodatkiem wywaru. Czas na śmietanę, którą w pierwszej kolejności solimy! Dolewamy do niej przygotowany wywar, mieszamy i dodajemy do zmiksowanych jarzyn. Całość jeszcze miksujemy. Przygotowany w ten sposób przecier dodajemy do wywaru. Dokładnie mieszamy! Na koniec przygotowujemy zaprawę z mąki i dolewamy by zupa jarzynowa przecierana była gęsta. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Gotowe. Możemy dodać jeszcze 150gram ćwikły z chrzanem by dodać zupie wyrazistego smaku i koloru.
Zupę jarzynową podajemy na talerzu, do dekoracji można wykorzystać pietruszkę, koperek czy też szczypior.
Życzę smacznego i do następnego gotowania!
Pozdrawiam. KrychuGotuje.
Zapraszam Cię również do zapoznania się z przepisem na: zupę warzywną na żeberkach
Wiem, że dziś każdy się spieszy, ale poświęć dla mnie chwilę dodając komentarz, w którym wyraź swoją opinię, sugestię na temat tego przepisu jak i całego bloga. Poniżej film.
1 comments