Sos grzybowy i zrazy wołowe, ziemniaczki i kiszone ogórki, czy można wyobrazić sobie lepszy obiad?

Danie obiadowe kuchni polskiej zrazy wołowe w sosie grzybowym z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.

Zrazy wołowe
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe z grzybami

Tradycyjne danie kuchni polskiej, czyli jak przygotować danie z wołowiny i suszonych grzybów. Przepis rozpocznę od przedstawienia składników.

Składniki na zrazy wołowe
Składniki na zrazy wołowe

Składniki na zrazy wołowe

  • 500 g wołowiny
  • 200 g kiszonych ogórków
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • pieprz i sól

To podstawowe składniki na zrazy. Do tego przepisu potrzebować będziesz jeszcze mąkę oraz bulion.

Składniki na bulion do zrazów wołowych

  • 1 litr wody
  • 200 g wołowiny z kością
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
Bulion do zrazów
Bulion do zrazów

Bulion został mi przy okazji przygotowywania zupy gulaszowej. Jeśli chcesz obejrzeć krok po kroku jak go przygotować możesz klikną link. W tak przygotowanym bulionie będę dusić moje zrazy, które wcześniej podsmażę.

Zraz wołowy przed zwinięciem
Zraz wołowy przed zwinięciem

Przygotowanie: Zrazy wołowe

Mięso na zrazy wołowe najlepiej gdy jest miękkie. Ponieważ po pokrojeniu w 100-120 g kawałki należy je rozbić, tak cienko jak to możliwe. Rozbicie zrazów jest kluczowe. Łatwo je zwinąć i można do środka włożyć ogórka kiszonego oraz cebulkę.

Po rozbiciu mięsa wołowego należy je posmarować cienką warstwą musztardy sarepskiej i tak też robię. W kolejnym kroku dość intensywnie obsypuje zraza pieprzem mielonym. Czas na ogórka kiszonego i cebulę. Układam je z jednej strony i od niej właśnie zaczynam zwijanie zrazów. Do spięcia używam metalowych szpikulców (ewentualnie wykałaczek). Ważne by dokładnie zamknąć zraza by nic z niego “nie uciekło”.

Zwinięte zrazy wołowe
Zwinięte zrazy wołowe

Przygotowanie do smażenia

Przed smażeniem, przygotowane zrazy obtaczam w mące. Dzięki temu po pierwsze mięso się nie przypali a sama mąka dodatkowo zagęści sos. Ponieważ po smażeniu mięsa od razu przesmażam na tej samej patelni cebulę i grzyby, które doskonale “zbiorą” wszystko z patelni.

Mąka do zrazów
Mąka do zrazów

Czas na smażenie. Wykorzystuje olej rośliny, który rozgrzewam, tak by nie palił mięsa. Obsmażam wołowinę z każdej strony na lekko brązowy kolor. Co widać na zdjęciach.

Smażenie zrazów
Smażenie zrazów

Zrazy wołowe – duszenie

Podsmażone mięso przekładam do gorącego bulionu. Ważne by było przykryte, więc lepiej mieć więcej bulionu (ewentualnie można dodać wody). Na patelni na której smażyłem zraziki obsmażam cebulę z grzybami. Wykorzystuje suszone grzyby (prawdziwki, kozaki, podgrzybki). Przed dodaniem ich do cebuli namaczam je. Najlepiej zalać zimną wodą suszone grzyb dzień wcześniej.

Namoczone suszone grzyby

Najlepiej zalać zimną wodą suszone grzyb dzień wcześniej.

Smażona cebula z grzybami
Smażona cebula z grzybami

Smażenie cebuli i grzybów

Pokrojoną cebulę wrzucam natychmiast po zdjęciu zrazów. Obsmażam przez chwilę, dodaje grzyby odsączone, ale mokre. Dlatego tutaj trzeba uważać bo może pryskać. Szybko mieszam, dzięki czemu woda zbierze przysmażoną mąkę z patelni. Grzyby z cebulą smażę ok. 5 minut. Doprawiam 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Tak przygotowane dodaje do zrazów, które duszą się w bulionie.

Duszone zrazy wołowe z cebulą i grzybami
Duszone zrazy wołowe z cebulą i grzybami

Teraz jest czas… zrazy wołowe duszę ok. 2 godzin. Od czasu do czasu mieszam, by się nie przypaliły.

Po tym czasie zrazy są gotowe. Często na sam koniec dodaje śmietanę, ale jeśli dobrze u celujesz z ilością bulionu to mąka ze smażenia i grzyby zagęszczą sos, będzie idealny.

Zrazy w sosie grzybowym
Zrazy w sosie grzybowym

Tak przygotowane danie podaje z ziemniakami i z ogórkami kiszonymi

Tak przygotowane danie podaje z ziemniakami i z ogórkami kiszonymi

Oczywiście jakość ogórków kiszonych w tym daniu jest bardzo ważna.

Zraz na raz z cebulką i grzybkami

Cebulka, grzybki, zraz

Tradycyjne danie obiadowe: zrazy wołowe

…. z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Po prostu pycha.

Zraz wołowy
Zraz wołowy

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG

Polecam również tradycyjne dania kuchni polskiej

Jeśli lubisz tradycyjne smaki to przepisy przedstawione poniżej będą dla Ciebie. Sprawdź je!

Gulasz wołowy ↗

Tradycyjny gulasz wołowy z warzywami.

Żurek polski ↗

Żurek polski z białą kiełbasą i boczkiem

Flaki wołowe ↗

Pyszne, aromatyczne, syte flaki.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Medium

Servings

5 minutes

Preparing Time

30 minutes

Cooking Time

120 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 500 g of beef,

  2. 200 g of pickled cucumbers,

  3. 100 g of dried mushrooms,

  4. 100 g of onions,

  5. 5 tablespoons of sarepska mustard,

  6. pepper and salt,

  7. flour and oil

DIRECTION

    NOTES

      Traditional dish of Polish cuisine: beef rolls

    Sprawdź również film: jak przygotować zrazy.

    1 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    Pierogi na święta
    Pierogi na święta
    Przepisy na pier...
    Gołąbki z kaszą i grzybami
    Gołąbki z kaszą i grzybami
    Gołąbki z kaszą ...
    Sałatka z wędzonym kurczakiem
    Sałatka z wędzonym kurczakiem
    Czas by podzieli...
    Kaszanka w pomidorach
    Kaszanka w pomidorach
    Kaszanka w pomid...
    Przepisy kulinarne z kanału YouTube
    KrychuGotuje
    Zupa gulaszowa
    Owoce morza
    Zupa z soczewicą
    Spaghetti Bolonese