Gulasz po węgiersku
To co tygryski lubią najbardziej – gulasz po węgiersku. Danie na obiad idealne do ziemniaków czy kaszy.
Gulasz po węgiersku
Na obiad gulasz uwielbiam w każdej postaci czy to z warzywami czy w sosie własnym. Gulasz po węgiersku jednak niesie ze sobą smak, który jest wspaniały. Kocham gulasz również za to, że na drugi dzień smakuje, smakuje jeszcze lepiej. Do gulaszu w jeden dzień ziemniaczki w drugi kasza :).
Gulasz po węgiersku składniki
Do przygotowania tego cudownego dania potrzebować będziesz następujące składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 400 g papryki czerwonej
- 300 g marchwi
- 100 g cebuli
- 50 g czosnku
- przyprawy
Przygotowanie gulaszu po węgiersku zaczynam od zamarynowania mięsa. Tutaj chwilę się zatrzymamy. Do gulaszu z mięsa wieprzowego najlepsze są:
- łopatka wieprzowa
- karkówka wieprzowa
- szynka wieprzowa
- biodrówka wieprzowa
Ogólnie fajnie gdy są lekkie przerosty tłuszczu na mięsie, wtedy gulasz zyskuje na smaku.
Czasami gdy trafi się kawałek mięsa, który ma dużo tkanki tłuszczowej. Podczas krojenia w kostkę, osobno w drobną kostkę kroję tłuszczowe kawałki i smażenie zaczynam właśnie od nich.
Smażenie zaczynam od ich wytopienia, wtedy dodatkowo z mięsa pozyskuje tłuszcz do smażenia i smak do gulaszu.
Zapraszam Cię do odwiedzenia: podział tuszy wieprzowej
Przygotowanie gulaszu po węgiersku
Pokrojone i zamarynowane mięso trzymam 24 godziny w lodówce. Przed smażeniem wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Mięso do gulaszu po węgiersku marynuję w takich przyprawach:
- papryka słodka (1łyżka)
- majeranek (2 łyżki)
- czosnek (5 ząbków)
- pieprz (1 łyżeczka)
- i sól (1 łyżka)
- olej rośliny (2 łyżki)
Wszystkie składniki miksuje. Łącze z łopatką wieprzową.
Mięso smażę na oleju roślinnym lub smalcu. Gdy złapie kolor dodaje pokrojoną w talarki cebulę. Smażę jeszcze przez ok. 10 minut. Przekładam do garnka i dodaje szklankę wody oraz 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotowuje marchew i paprykę. Marchew kroję w kostkę, w podobnych rozmiarach co pokroiłem mięso. Po 30 minutach dodaje do łopatki wieprzowej. Paprykę kroję również w kostkę. Przesmażam ją na patelni na której smażyłem mięso do gulaszu i po godzinie dodaje do mięsa. Gotuje jeszcze 15-30minut i gotowe.
Czasem dodaje jeszcze, w celu zagęszczenia, mąką rozmąconą w wodzie lub śmietanę, ale w dzisiejszym przepisie obyło się bez tego dodatku.
Gulasz po węgiersku serwuje z ziemniakami na mieszance sałat.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Lubisz gulasz po węgiersku, polecam Ci również przepisy z mięsem, które bardzo lubię:
Karkówka w sosie własnym ↗
Tradycyjny polski przepis na obiad. Prosto, szybko, smacznie.
Gulasz wołowy z warzywami ↗
Lekko pikantny i bardzo smaczny gulasz na obiad z wołowiną
Łopatka wieprzowa pieczona ↗
Idealna pieczona łopatka wieprzowa na obiad. Nie tylko na święta
Servings
8 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
120 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1 kg of pork shoulder
400 g of red pepper
300 g of carrots
100 g of onion
50 g of garlic
Spices
DIRECTION
NOTES
I fry the meat in vegetable oil or lard. When it catches the color, it adds sliced onion. Fry for about 10 more minutes. I put it in a pot and add a glass of water and 2 bay leaves and 2 allspice. Cover and stew over low heat for about 1 hour.
1 comments
Reply
Nie przepadam za mięsem, ale gulasz od czasu do czasu lubię zjeść.