To co tygryski lubią najbardziej – gulasz po węgiersku. Danie na obiad idealne do ziemniaków czy kaszy.

Gulasz po węgiersku

Na obiad gulasz uwielbiam w każdej postaci czy to z warzywami czy w sosie własnym. Gulasz po węgiersku jednak niesie ze sobą smak, który jest wspaniały. Kocham gulasz również za to, że na drugi dzień smakuje, smakuje jeszcze lepiej. Do gulaszu w jeden dzień ziemniaczki w drugi kasza :).

Gulasz po węgiersku
Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku składniki

Do przygotowania tego cudownego dania potrzebować będziesz następujące składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 400 g papryki czerwonej
  • 300 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 50 g czosnku
  • przyprawy

Przygotowanie gulaszu po węgiersku zaczynam od zamarynowania mięsa. Tutaj chwilę się zatrzymamy. Do gulaszu z mięsa wieprzowego najlepsze są:

Ogólnie fajnie gdy są lekkie przerosty tłuszczu na mięsie, wtedy gulasz zyskuje na smaku.

Czasami gdy trafi się kawałek mięsa, który ma dużo tkanki tłuszczowej. Podczas krojenia w kostkę, osobno w drobną kostkę kroję tłuszczowe kawałki i smażenie zaczynam właśnie od nich.

Smażenie zaczynam od ich wytopienia, wtedy dodatkowo z mięsa pozyskuje tłuszcz do smażenia i smak do gulaszu.

Zapraszam Cię do odwiedzenia: podział tuszy wieprzowej

Przygotowanie gulaszu po węgiersku

Pokrojone i zamarynowane mięso trzymam 24 godziny w lodówce. Przed smażeniem wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Mięso do gulaszu po węgiersku marynuję w takich przyprawach:

  • papryka słodka (1łyżka)
  • majeranek (2 łyżki)
  • czosnek (5 ząbków)
  • pieprz (1 łyżeczka)
  • i sól (1 łyżka)
  • olej rośliny (2 łyżki)

Wszystkie składniki miksuje. Łącze z łopatką wieprzową.

Mięso smażę na oleju roślinnym lub smalcu. Gdy złapie kolor dodaje pokrojoną w talarki cebulę. Smażę jeszcze przez ok. 10 minut. Przekładam do garnka i dodaje szklankę wody oraz 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.

W tym czasie przygotowuje marchew i paprykę. Marchew kroję w kostkę, w podobnych rozmiarach co pokroiłem mięso. Po 30 minutach dodaje do łopatki wieprzowej. Paprykę kroję również w kostkę. Przesmażam ją na patelni na której smażyłem mięso do gulaszu i po godzinie dodaje do mięsa. Gotuje jeszcze 15-30minut i gotowe.

Gulasz po węgiersku z papryką i ziemniakami
Gulasz po węgiersku z papryką i ziemniakami

Czasem dodaje jeszcze, w celu zagęszczenia, mąką rozmąconą w wodzie lub śmietanę, ale w dzisiejszym przepisie obyło się bez tego dodatku.

Gulasz po węgiersku serwuje z ziemniakami na mieszance sałat.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG.

Lubisz gulasz po węgiersku, polecam Ci również przepisy z mięsem, które bardzo lubię:

Karkówka w sosie własnym ↗

Tradycyjny polski przepis na obiad. Prosto, szybko, smacznie.

Gulasz wołowy z warzywami ↗

Lekko pikantny i bardzo smaczny gulasz na obiad z wołowiną

Łopatka wieprzowa pieczona ↗

Idealna pieczona łopatka wieprzowa na obiad. Nie tylko na święta

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Medium

Servings

8 minutes

Preparing Time

30 minutes

Cooking Time

120 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 1 kg of pork shoulder

  2. 400 g of red pepper

  3. 300 g of carrots

  4. 100 g of onion

  5. 50 g of garlic

  6. Spices

DIRECTION

    NOTES

      I fry the meat in vegetable oil or lard. When it catches the color, it adds sliced onion. Fry for about 10 more minutes. I put it in a pot and add a glass of water and 2 bay leaves and 2 allspice. Cover and stew over low heat for about 1 hour.

    1 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    Ryż z warzywami
    Ryż z warzywami
    Ryż z warzywami ...
    Przepisy na koktajle owocowe
    Przepisy na koktajle owocowe
    W gorące dni war...
    Przepisy na porzeczkę
    Przepisy na porzeczkę
    Sezon na przepis...
    Kebab z piekarnika
    Kebab z piekarnika
    Przepis na dziś:...
    Przepisy kulinarne z kanału YouTube
    KrychuGotuje
    Zupa gulaszowa
    Owoce morza
    Zupa z soczewicą
    Spaghetti Bolonese