Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami zadowoli podniebienia wielu. Wielu lubiących potrawy mięsne. Zapieczona skóra mięsa wybornie łączy się z powstałym sosem z wytapiającego się tłuszczu wieprzowego oraz powstałym musem z jabłek.

Idealne danie na święta, czy też inne rodzinne uroczystości

Składniki potrzebne do przygotowania łopatki pieczonej z jabłkami z dodatkiem musu pomidorowo-grzybowym

  • 2kg łopatki wieprzowej (w jednym kawałku)
  • 1 duże jabłko
  • 100gram koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • garść suszonych grzybów
  • Przyprawy:
    • pieprz, sól, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany
Przygotowanie łopatki do pieczenia
Przygotowanie łopatki do pieczenia

Przygotowanie – łopatka pieczona z jabłkami

Rozpoczynamy od naszpikowania mięsa kawałkami czosnku. Ja robię to ostrym chudym nożem, który wbijam na kilka centymetrów w mięso i okręcam wokół własnej osi i wciskam na koniec czosnek.

Następnie łopatkę obtaczamy w przyprawach. Od dołu dajemy: pieprz, sól oraz majeranek. Na wierzch sypiemy pieprz, sól, granulowany czosnek oraz paprykę słodką. Tak przygotowaną sztukę kładziemy do żaroodpornego naczynia.

Następnie kroimy jabłko na 4 części i wyciągamy gniazda nasienne. Dzielimy je na kilka sztuk i obkładamy dokoła mięsa.\r\n

Przygotowanie musu, zalewy

Do miski lejemy 1/2 szklankę wody, dodajemy koncentrat, łyżkę oleju, oraz drobno pokruszone suszone grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym roztworem oblewamy łopatkę. Dokładnie rozprowadzamy mieszankę tak by nie widać było surowego mięsa.

Pieczenie łopatki wieprzowej w piekarniku
Pieczenie łopatki wieprzowej w piekarniku

Pieczenie łopatki z jabłkami

Łopatkę pieczemy przez 30minut w temp. 200 C pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę i jeszcze przez 1,5 godziny prużymy.

Tak przygotowana pieczona łopatka z jabłkami jest gotowa do podania na stół. Pokrojona w skośne plastry. Można pokusić się i rozdrobnić tak przygotowaną łopatkę pieczoną z jabłkami i pozostawić na noc w lodówce z powstały sosem.

Łopatka pieczona z jabłkami, pomidorami, grzybami
Łopatka pieczona z jabłkami, pomidorami, grzybami

Do łopatki pieczonej z jabłkami polecam ziemniaki lub kluski śląskie oraz kiszone ogórki.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam

KG.

P.S. Przepis na łopatkę był jednym z pierwszych przepisów opublikowanych na moim blogu kulinarnym. Zamieściłem go już w 2011 roku. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pieczeń wieprzową duszoną. Podziel się swoją opinią, sugestiami dotyczącymi przepisu na pieczona łopatka z jabłkami.

Podziel się ze znajomymi:

2 comments

  1. Przepis ba lopatkę wieprzową zapisany i dodany do ulubionych. Przygotuję ją na święta. Dzięki.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Agrest, porzeczka – łac. Ribes
Agrest, porzeczka – ł...
Agrest podobnie ...
Życzenia wielkanocne 2022
Życzenia wielkanocne 2022
Przesyłam Wam mo...
Kotlety rybne
Kotlety rybne
Kotlety rybne z ...
Życzenia noworoczne 2022
Życzenia noworoczne 2022
Życzenia noworoc...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese