Smażony ryż z pieczarkami
Smażony ryż z pieczarkami, czyli szybkie wegetariańskie danie na obiad. Tak przygotowany ryż możesz również wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych.
Jakiś czas temu publikowałem na blogu przepis na kofty wołowe, do których idealnie pasuje smażony ryż z makaronem. Dziś na blogu publikuje przepis na ryż trochę rozbudowany od tradycyjnego arabskiego przepisu. Ten przepis jest doskonale smaczny sam w sobie. Zadowoli nie jednego wegetarianina. Prezentowany poniżej przepis na smażony ryż użyłem jako dodatek do pieczonego indyka.
Smażony ryż z makaronem i pieczarkami
Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:
- 500g ryżu,
- 500g pieczarek,
- 50g makaronu,
- 20ml oliwy z oliwek,
Przyprawy: macierzanka, pieprz, sól oraz 2 łyżki śmietany 18%
Zaczynam od pokrojenia pieczarek, połowę z nich kroję w paski a połowę kroje na 4 części, tak przygotowane pieczarki smażę na oliwie (lub maśle). Dodaje listki macierzanki oraz pieprz i sól, przesmażone pieczarki przekładam do garnka i duszę po przykryciem przez 30minut.
Na rozgrzaną patelnię leję 50ml oleju dodaje makaron, taki jak do rosołu, gdy zmieni kolor na czerwono-brązowy, wtedy na patelnię wkładam ryż. Doprawiam solą, około 1 łyżki. W tym momencie możesz zalać ryż wodą w liczbie 2,5 objętości ryżu. Jednak w tym przepisie ryż ląduje do wcześniej przygotowanych podsmażonych pieczarek.
Smażony ryż – przygotowanie
W przepisie na smażony ryż użyłem 0,5kg pieczarek więc wody jest około 400g, czyli na około 1 szklanki. Moja szklanka z ryżem była dość duża bo zmieścił się w niej ryż o wadze 0,5kg dlatego dodałem jeszcze jedną szklankę od ryżu wody i tak gotowałem przez 15minut, ryż wychlał wszystko, był bardzo drobny, zawsze używałem ryżu o ziarnach większej wielkości i te proporcje wystarczały. Jednakże w tym przepisie konieczna była modyfikacja: dodałem jeszcze jedną szklankę od ryżu i gotowałem jeszcze 15minut. Pod koniec dodałem śmietanę 18%, dwie czubate łyżki stołowe. Doprawiłem do smaku solą i gotowałem jeszcze przez 5 minut.
Tak przygotowany ryż wykorzystałem jako dodatek do indyka pieczonego. Z kolei na drugi dzień doprawiłem go jeszcze pastą węgierską. Wyszło idealnie. Gorąco polecam dodanie delikatnej ostrości do tego dania i zaserwowanie go z żeberkami gotowanym. Ten smak jest cudowny.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Polecam również zobaczyć:
Kasza bulgur↗
Kasza bulgur z warzywami, cudowna potrawa wegetariańska.
Kasza gryczana ↗
Gryczana kasza na obiad do wołowiny.
Ziemniaki smażone ↗
Smażone ziemniaki do steaka americano.
1 comments