Kasza bulgur z warzywami to przepis, który bardzo prosto przygotować. Idealne wegetariańskie danie na obiad. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Na początek chciałbym powiedzieć kilka słów o kaszy bulgur. Ta kasza jest delikatna w smaku i pasuje praktycznie do wszystkiego: warzyw, mięs, ryb. Pierwszy raz spróbowałem tą kaszę w tureckiej restauracji z dodatkiem przypraw jako dodatek do kofty wołowej. “Niebo w gębie” pomyślałem. Próbowałem zrobić taką kaszę w domu. Jednak nigdy nie smakowała tak jak wtedy. Myślę, że sekret smaku tkwił w przyprawach, które były dodane do kaszy bulgur.

Często jednak gotowałem kaszę z różnymi dodatkami, tak pod nasze polskie podniebienia. Taka najprostsza wersja tej kaszy to z dodatkiem masła i pietruszki jest idealna do ryb. W tym wpisie pokażę Ci jak przygotować kaszę bulgur z warzywami.

Kasza bulgur z pszenicy twardej (Triticum durum), choć może być przygotowana z różnych odmian pszenicy. Jednak kasza bulgur powstaje z starych odmian pszenicy (durum). Ostatnio w naszym kraju coraz częściej uprawiana. Kasza bulgur bardzo często spotykana jest w daniach kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Znana była już w starożytności.

Krychu Informuje 🙂
Kasza bulgur z warzywami i miksem sałat na talerzu
Kasza bulgur z warzywami i miksem sałat na talerzu

Kasza bulgur z warzywami – składniki:

  • 200 gram kaszy bulgur (suchej)
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 średniej wielkości papryki czerwone
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Olej z suszonych pomidorów
  • Przyprawy: zioła kuchni włoskiej, pieprz i sól
  • Świeże liście bazylii
Papryka czerwona i cukinia
Papryka czerwona i cukinia
Przyprawiona cukinia do kaszy bulgur
Przyprawiona cukinia do kaszy bulgur

Przygotowanie kaszy bulgur z warzywami

Przygotowanie kaszy bulgur jest bardzo proste. W tym przepisie wykorzystałem gotową kaszę w woreczkach. Gotuje ją w osolonej wodzie przez 15minut. Natomiast warzywa przygotowuje wcześniej. Wstawiam kaszę przed rozpoczęciem smażenia warzyw. Ponieważ ok 10 minut zajmuje ich usmażenie.

Podsmażone pomidorki koktajlowe z bazylią
Podsmażone pomidorki koktajlowe z bazylią

Przygotowanie warzyw

Cukinia – kroje ją w poprzek na 4 części. Usuwam gniazdo nasiennej, które również wykorzystuje w tym przepisie. Twarde części cukinii kroję na ok 1cm kawałki. Tak przygotowaną cukinię marynuje w oleju ziołowym z bazylią i suszonymi pomidorami. Dodaje pieprz, sól oraz zioła kuchni włoskiej. Marynuje cukinię na początku przygotowania tego posiłku.

Papryka czerwona – kroję ją na podobnej wielkości kawałki co cukinię. Smażę paprykę na oliwie z oliwek przez około 5 minut. Dodaje jeszcze wcześniej usunięte, pokrojone gniazda nasienne. Jeśli cukinia jest młoda (nie ma twardych nasion). Podczas smażenia cukinia się rozgotuje, doda smaku do potrawy. Tak przygotowane papryki przekładam do rondla, który pyrka na najmniejszym ogniu.

Na patelni podsmażam zamarynowaną wcześniej cukinię przez około 2 minuty. Przekładam do papryki.

Pomidorki koktajlowe – kroję wzdłuż. Obsmażam przez 1 minutę ze świeżymi listkami bazylii. Odkładam je do miseczki. Możesz się zastanawiać dlaczego tak robię. Już tłumaczę. Pomidorki zachowają swą jędrność po dodaniu do kaszy bulgur z warzywami. Dodatkową będą smakowo wyczuwalne w tym daniu.

Papryka czerwona i cukinia na patelni
Papryka czerwona i cukinia na patelni

Przygotowanie kaszy

Kaszę bulgur wyciągam z woreczków i jeszcze gorącą przekładam do wcześniej podsmażonych warzyw (cukinii i papryki). Warzywa te mam w rondlu, grzeje na bardzo wolnym ogniu. Dokładnie wszystko mieszam. Sprawdzam smak. Ewentualnie dodaje soli, choć kaszę gotowałem w osolonej wodzie. Dodaje pieprz świeżo zmielony oraz krem balsamiczny z sokiem z granatu, ok. 1 łyżki. Ostatnio takie cudo znalazłem w jednym z marketów. Obecnie jest spory wybór różnego rodzaju kremów z malinami, pomarańczami itp. Jeśli go nie masz możesz dodać łyżkę miodu lub jakiego gęstego soku. Tutaj moja uwaga by jednak nie przesłodzić :).

Podsmażona cukinia i papryka czerwona
Podsmażona cukinia i papryka czerwona

Kremy balsamiczne są dlatego odpowiednie do tego dania bo dodają zarówno słodycz jak i kwaśność do potrawy.

Już na sam koniec dodaje wcześniej przygotowane pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią.

Gotuje przez około 5 minut na bardzo wolnym ogniu.

Takie danie obiadowe perfekcyjnie prezentuje się z świeżymi sałatami (mix), które możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi i wspomnianym kremem balsamicznym z granatami.

Kasza bulgur z warzywami w garnku
Kasza bulgur z warzywami w garnku

Życzę smacznego.

KG

Kasza bulgur z warzywami na talerzu
Kasza bulgur z warzywami na talerzu

Kasza bulgur jest super :). Polecam jeszcze zobaczyć przepis jak przygotować owoce morza z warzywami. Bardzo szybko przygotujesz go na obiad. Co bardzo ważne jest bardzo prosty.

Do następnego gotowania…

Film jak przygotować kaszę bulgur z kanału YouTube:

YouTube player

4 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese