Karkówka w sosie własnym na bulionie drobiowym i marchewką

Przepis ten od wielu lat przygotowuje na obiad. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Smak mięsa wieprzowego w przepisie na karkówkę w sosie własnym jest bardzo wyrazisty.

Potrzebne składniki do przygotowania karkówki w sosie własnym:

  • 0,5kg mięsa wieprzowego z karkówki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • przyprawy:
    • pieprz, sól, majeranek, papryka słodka
  • Bulion drobiowy lub:
    • 500ml wodyziele angielskie, liść laurowy, kostka rosołowa
  • olej lub smalec do smażenia
Karkówka krojona, cebula, czosnek
Karkówka krojona, cebula, czosnek

Przygotowanie karkówki

Przygotowanie karkówki rozpoczynamy od jej pokrojenia w drobne kawałki. Następnie mięso przyprawiamy pieprzem, solą, majerankiem oraz słodką papryką. Tak przygotowaną karkówkę dobrze odstawić do lodówki, ale można też od razu zacząć smażyć.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucamy naszą wieprzowinę. W czasie gdy karkówka się smaży kroimy w drobną kostkę cebulę, czosnek staramy się pokroić jak najdrobniej.

Smażona karkówka
Smażona karkówka

Po obsmażeniu karkówki z każdej strony dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko razem smażymy ok. 20min. W między czasie w garnku wstawiamy wodę z liściem laurowy, zielem angielskim i kostką rosołową. Tu dodamy nasze mięso, które będziemy gotować na wolnym ogniu przez kolejne 45-50minut.

W ostatnim etapie dodamy zaprawę przygotowaną z mąki.

Jak przygotować taką zaprawę? Mąkę wsyp do słoika, zalej wodą, trząś do momentu uzyskania jednolitej masy. Po dodaniu zaprawy danie na obiad będzie gotowe po ok. 10min.

Przygotowaną karkówkę w sosie własnym najlepiej podać z kaszą gryczaną lub ziemniakami oraz ogórki kiszonymi lub ćwikłą z chrzanem.

Dodanie czosnku do karkówki
Dodanie czosnku do karkówki

Życzę smacznego!

Karkówka w sosie własnym z mięsa wieprzowego, szybkie danie obiadowe from Krychu Gotuje on Vimeo.

Pomysłów na karkówkę jest mnóstwo, prezentacja przedstawia sposób na przygotowanie karkówki wieprzowej w sosie własnym. Tutaj: przepis na karkówkę po węgiersku.

YouTube player
Do przygotowania karkówki potrzebujemy:
  • 0,5 kg mięsa z karkówki wieprzowej
  • 0,1 kg mąki pszennej
  • Sól, pieprz, majeranek, mieloną słodką parykę
  • Oliwe z oliwek do smażenia.

Czas przygotowania potrawy ok. 1 godziny

Marynowana karkówka.

Marynowa karkówka na kotlety
Marynowana karkówka na kotlety
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym w garze

5 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami ...
Przepisy na koktajle owocowe
Przepisy na koktajle owocowe
W gorące dni war...
Przepisy na porzeczkę
Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepis...
Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
niedziela, 05 maja, 2013
czwartek, 30 grudnia, 2021
wtorek, 01 października, 2024
czwartek, 24 listopada, 2022
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese