Klopsy cielęce w sosie koperkowym
Prawdziwy rarytas: klopsy cielęce w sosie koperkowym. Idealne połączenie delikatnego mięska i sosu koperkowego. Zapraszam.
Klopsy cielęce w sosie koperkowym
Tradycyjny przepis na przygotowanie klopsów cielęcych. Bardzo proste do przygotowanie danie. W tym przepisie wykorzystałem łopatkę cielęcą z kością. Na kości ugotowałem wywar, który wykorzystałem do przygotowania zupy grzybowej oraz sosu w tym przepisie.
Składniki
Do przygotowanie tego dania potrzebować będziesz:
- 0,5kg łopatki cielęcej,
- 0,5l wywaru z kości,
- 50g mąki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1szt jajka,
- 50ml śmietany 18%,
- 3 łyżki mleka 3,2%,
- 3 łyżki siekanego kopru,
- sól i pieprz
- oraz olej do smażenia.
Przygotowanie
W tym przepisie na stanie miałem łopatkę cielęcą z kością. Mięso wykroiłem a na kości i włoszczyźnie ugotowałem wywar. Mięso zmieliłem dwukrotnie na sicie o małych okach. Do cielęciny dodałem bułkę tartą oraz jajko. Wszystko wymieszałem dokładnie, po czym dodałem mleko i pierz oraz sól. Wyrobiłem na pulchną masę.
Z przygotowanego mięsa wyszło mi 5 kul, które lekko spłaszczyłem i obtoczyłem w mące. Tak przygotowane klopsy smażyłem z dwóch stron na rumiany kolor na silnie rozgrzanym oleju roślinnym. Podsmażone klopsy przełożyłem do wcześniej przecedzonego wywaru i gotowałem na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie klopsy wyciągnąłem a wywar zaprawiłem mąką. Dodałem posiekany koperek oraz sól i śmietanę
Podgrzałem sos i wrzuciłem do niego klopsy, które następnie trafiły na talerz w towarzystwie ugotowanego ryżu. Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje
Film: klopsy cielęce w sosie koperkowym
0 comments