Kurczak na obiad
Kurczak na obiad, tak proszę. W tym wpisie znajdziesz trzy przepisy na przygotowanie kurczaka na obiad. Udko, filet, rosół.
Witam wszystkich gotujących!!! Dzisiejsze spotkanie z gotowaniem rozpocznę od produktów, które będą nam potrzebne do przygotowania rosołu i….
- 1 duży kurczak
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)
- zioła (majeranek, oregano, bazylia)
- smalec ze skwarkami
- cebula i czosnek
- makaron
- przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy)
Porcjowanie kurczaka
Pierwszą czynnością jaką wykonamy będzie porcjowanie kurczaka.
Do dużego garnka wlewamy letnią wodę do niej trafią części kurczaka (skrzydełka, szyjka i korpus) potrzebne do przygotowania rosołu.
Udka oraz filety odkładamy na talerz.
Udka posypujemy od strony mięsa majerankiem, pieprzem i solą a od strony skóry tylko pieprzem. Tak przygotowane udka pod przykryciem odstawiamy do lodówki.
Filety kurczaka kroimy na 3-4 centymetrowe paski. Obsypujemy oregano, pieprzem i solą i również odstawiamy do lodówki.
Rosół czas zacząć
Z naszego garnka z kawałkami kurczaka odlewamy wodę. Nalewamy świeżej wody mniej więcej do połowy garnka i wstawiamy na palnik. Do garnka wsypujemy 1łyżkę soli.
W czasie gdy woda zacznie się gotować obieramy włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler). Obrane i obmyte warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy kawałek pory i cebulę oraz 2 liście laurowe.
Uwaga nie doprowadzamy do wrzenia wody. Na wierzchu powinny pojawić się szumowiny, które zbieramy, tak by uzyskać krystaliczny wygląd naszego rosołu. Gdy zbierzemy szumowiny dolewamy wody tak by prawie całkowicie wypełniła garnek. Czekamy aż zacznie wrzeć i wtedy zmniejszamy ogień. Za ok godzinę nasz rosół będzie gotowy. Dodajemy 5-6 ziaren ziela angielskiego, kostkę wołową lub cielęcą, przyprawę a”la vegeta.
Kolejną potrawa z cyklu kurczak na obiad powstanie z udek.
Smażenie udek
W czasie gdy nasz rosół się gotuje, na drugim palniku rozgrzewamy patelnie z smalcem ze skwarkami i olejem. Gdy tłuszcz dobrze się rozgrzeje kładziemy udka i obsmażamy z dwóch stron, przewracając co ok. 1min. W mniejszym garnku wstawiamy ok. szklankę osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego i ziarnkami pieprzu. Gdy nasze udka dobrze się zarumienią przekładamy do wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do czasu aż nasz rosół wyląduje na talerzu :). Udka wykorzystamy w następnym lub kolejnym dniu.\r\n\r\n
Smażenie filetów kurczaka
Trzecia potrawa na obiad z cyklu kurczak na obiad to smażone filety na skwarkach. Nasza patelnia na której smażyliśmy udka posłuży nam do smażenia filetów.
Zaraz po przełożeniu udek do mniejszego garnka z wodą na patelnie kładziemy przyprawione i pokrojone filety z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Po ok. 5min są gotowe i mogą posłużyć jako przystawka na ciepło lub zimno. Filety przygotujemy na jutrzejszy obiad, więc nie ściągamy ich z patelni a zmniejszamy ogień i podlewamy jedną wazówką naszego rosołu przykrywamy i dusimy przez 10min. Po tym czasie posypujemy mąką ziemniaczaną w ilości ok. 1łyżki.
Mieszamy i gotowe. Tak przygotowane mięso idealnie w dniu jutrzejszym skomponuje się z ryżem. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki.
Kurczak na obiad – Rosół
Po godzinie gotowania nasze warzywa i mięso powinny być już miękkie, co świadczy że rosół jest gotowy. Sprawdzamy smak rosołu, w razie potrzeby solimy lub pieprzymy. Ja nigdy nie doprawiam na „cacy” rosołu, wolę to zrobić bezpośrednio na talerzu (świeży pieprz dodaje wyrazistego smaku). Gotujemy cienkie nitki makaronu. Marchew kroimy w drobna kostkę i kładziemy na talerz. Na wierzch rzucamy dwa listki pietruszki i rosół gotowy.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Kurczak na obiad gotowy
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG
P.S. Zapraszam Cię do obejrzenia filmów z głównym udziałem kurczaka.
Kurczak na obiad – udko w sosie koperkowym. Przepis na tradycyjne polskie danie. Wyśmienity i delikatny smak, pasuje prawie do wszystkiego.
Kolejny przepis na makaron, kurczaka, brukselkę niebo w gębie.
2 comments