Tradycyjna polska kuchnia
W tym wpisie znajdziesz 10 przepisów tradycyjnych dla polskiej kuchnia. Zapraszam do zapoznania się z wybranymi przepisami. Jako pierwsza na warsztat karkówka w sosie własnym.
Tradycyjna kuchnia polska: karkówka w sosie własnym
Jedno z moich ulubionych dań, robiona według klasycznego przepisu mojej babci. Karkówka duszona we własnym sosie rozpływa się w ustach. Do tego mięsa proponuje kaszę gryczaną oraz kiszone ogórki.
Składniki
- 1kg karkówki wieprzowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 4 liście laurowe,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 2 czubate łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
- 100g mąki,
- 50ml oleju roślinnego.
Przygotowanie
Rozpoczynam od przygotowania mięsa dzień wcześniej (może być 2-3 dni). Karkówkę kroję w plastry na grubość 1,5 centymetra. Następnie w wzdłuż i poprzek tak by kostka była kształtna i podobnej wielkości. Wszystko doprawiam przyprawami i czosnek, całość polewam jeszcze 3 łyżkami oleju by dobrze smaki się przeniknęły. Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki.
Przed rozpoczęciem smażenia do zamarynowanej karkówki dodaje 100g mąki pszennej.
Cebule kroje w na pół i w plastry.
Karkówkę podsmażam na dobrze rozgrzanym oleju, wcześniej przygotowuje cebulę (siekam), którą dodaje gdy mięso będzie lekko zarumienione (ok.10 minut smażenia). Cebulę z karkówką smażę jeszcze przez 5 minut po czym dodaje 500ml wody. Gotuje pod przykryciem, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1,5godziny (do miękkości).
Karkówkę w sosie własnym podaje z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi
Film: karkówka w sosie własnym
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
Krychu Gotuje
0 comments