Zrazy mielone
Przepis na zrazy mielone z nadzieniem grzybowym to wspaniały pomysł na ciekawe i bardzo, ale to bardzo smaczne danie.
Zrazy mielone z nadzieniem grzybowym
Pomysł na danie z tradycyjnej polskiej kuchni. Dziś proponuje przepis na zrazy mielone z nadzieniem grzybowym. Jest to dość czasochłonny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego, ale efekt jest piorunujący. Mięso jest delikatne i soczyste. Aromat grzybów i ten cudowny sosik idealnie pasują do wszelkiego rodzaju kaszy, ziemniaków czy ryżu. Zrazy mielone z powodzeniem można też podać na półmisku przy okazji imprezy.
Składniki:
- 1kg łopatki wieprzowej,
- 50g ugotowanych grzybów,
- 50g masła, 50ml śmietany 18%,
- 100g bułki tartej,
- 50g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1 cebulę
- natkę pietruszki, koperek,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
To danie rozpoczynam od przygotowania nadzienia grzybowego. Grzyby obgotowuje (wywar z gotowania można wykorzystać do sosu). Cebulę kroję w kostkę oraz wystudzone grzyby. Smażę na maśle na złoty kolor. Najpierw cebulę a potem grzyby. Doprawiam do smaku pieprzem i solą. Odstawiam do przestygnięcia.
Czas na mięso wieprzowe. W tym przepisie wykorzystałem łopatkę wieprzową, którą zmieliłem na drobnym sicie. Na zrazy mielone można z powodzeniem użyć karczku lub mieszanki mięs. Do zmielonego mięsa dodałem 4 łyżki bułki tartej, 2 jaja, 1 łyżkę soli oraz pieprz. Wyrabiam na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formuje duże kule, które następnie rozpłaszczam na desce. Nakładam farsz i zawijam boki. Formuje zraza o długości 7cm i średnicy 3cm. Tak przygotowane zrazy obtaczam w mące.
Smażę na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone zrazy przekładam do garnka i zalewam 0,5 litra wody (może być rosół lub wywar z gotowania grzybów). W tym miejscu nadmienię, że można z powodzeniem w tym przepisie skorzystać z suszonych grzybów. Akurat gdy robiłem to danie udało mi się znaleźć kilka maślaków sitarzy. Bardzo ciekawie wkomponowały się swym kolorem do tego dania. Wracając do zrazów, gotuje je przez 30minut pod przykryciem.
Po ugotowaniu przygotowuje sos. Wywar z gotowania zaciągam mąką, dodaje natkę pietruszki i koperek posiekany oraz pieprz i sól do smaku a także 2 łyżki śmietany. Zagotowuje i zrazy mielone z nadzieniem grzybowym gotowe.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam
Krychu Gotuje.
Film: zrazy mielone z nadzieniem grzybowym
Więcej przepisów kulinarnych:
-
Zupa dyniowa z krewetkami
Zupa dyniowa z krewetkami czy zupa krewetkowa na dyni? A może zupa dyniowo-krewetkowa? Ciągle waham się jak nazwać ten przepis. Jedno jest pewne! Ta zupa trafia do mojego TOP3 zup.
-
Filet kurczaka w paprykach
Makaron tagliatelle i filet kurczaka w paprykach w sosie śmietanowym, świetny i prosty przepis na obiad. Idealne danie na jesienno-zimowy czas.
-
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku ze swojską kiełbasą, wędzonym boczkiem na bulionie mięsny. Już od dawna chodzi za mną fasolka po bretońsku. Mój przepis jest tradycyjny ze swojską kiełbasą, wędzonym boczkiem. Smaki w tym daniu obiadowym dopełnia cudowny bulion mięsny.
-
Kopytka, tradycyjne kluski ziemniaczane
Tradycyjne kopytka idealnie uzupełnią smak wielu dań obiadowych. Kluski ziemniaczane są proste to przygotowania, pasują do wielu dań mięsnych.
-
Smażony camembert z pistacjami
Niezawodny przepis na każde przyjęcie. Smażony camembert z pistacjami na maśle z dodatkiem świeżych zielonych liści sałat. Fajny pomysł na wytworną kolację.
-
Życzenia noworoczne 2022
Życzenia noworoczne 2022: radości, miłości, szczęścia i wiele wspaniałych chwil w Nowym Roku.
-
Potrawy wigilijne
Potrawy wigilijne – co roczny dylemat wielu. Jakie potrawy wigilijne przygotować? Czy będzie ich 12. W tym wpisie na blogu przedstawiam potrawy wigilijne, które najczęściej przygotowuje.
-
Łosoś z kluskami śląskimi
Łosoś z kluskami śląskim w sosie śmietanowo-porowym mój pomysł na obiad. Do tego świeża sałata z rzodkiewką i pozostaje życzyć smacznego :).
-
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka mięsem wieprzowo-wołowym z ryżem po arabsku, cebulą i pieczarkami. Przepis na danie obiadowe dla 3 – 6 osób. Faszerowaną paprykę robiłem wiele razy, tradycyjnie z doprawionym mięsem. Lubię eksperymentować w kuchni więc połączyłem tradycyjne rozwiązania z kuchni polskiej z orientalnymi sposobami przygotowania posiłków. Tak powstał przepis na faszerowane papryki.
-
Placki ziemniaczane z Taginem
No i wyszło… orientalne przyprawy, tradycyjny polski smak, czyli placki ziemniaczane z taginem. W końcu na blogu wrzuciłem, niemal każdemu znane placki ziemniaczane. Po węgiersku? Po polsku? Zrobione tradycyjnie z przepisu jakich wiele w Internecie. Lecz farsz, inspirowany kuchnią arabaską, z nutą chińskich i indyjskich przypraw, zaprawiony śmietanką.
-
Pieczeń wołowa z grzybami
Prawdziwy przysmak, czyli pieczeń wołowa z grzybami. Tradycyjnie przygotowana pieczeń wołowa w aromatycznym sosie, po prostu pycha.
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Uwielbiam proste, szybkie dania: kapuśniak z kiszonej kapusty jest właśnie taki. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania.
-
Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami
Trochę nietypowy jak na mnie przepis na kaszę jaglaną zapiekaną ze śliwkami, ale nie tylko człowiek mięsem żyje. Od czasu do czasu lubię przygotować obiad na słodko.
0 comments