Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa, babcina, pyszna, na żeberkach. Ogórki kiszone smażone na maśle dodaj delikatnego smaku zupie. Przepis na zupę jest idealny.
Zupa ogórkowa jest moją ulubioną zupą z czasów dzieciństwa. Uwielbiam jej kwaśny smak. Oczywiście wywar do zupy na żeberkach i same żeberka sprawiają, że taka wersja zupy ogórkowej ląduje w TOP10 moich ulubionych zup.
Zupa ogórkowa – składniki
Składniki do przygotowania tej zupy podzieliłem na dwie części. Pierwsza dotyczy wywaru, który możesz wykorzystać do przygotowania wielu innych zup (krupniku, pomidorowej, kalafiorowej itp.).
Składniki na wywar do zupy ogórkowej
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 2 marchwie,
- 1 pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 2 litry wody
Przygotowanie wywaru do zupy polega na ugotowaniu na wolnym ogniu przedstawionych wyżej składników z dodatkiem 1 łyżki soli. Czasem trzeba same żeberka pogotować trochę dłużej. Ważne by wylądowały na talerzu takie mięciutkie, rozpływające się w ustach. Oczywiście obgotowane żeberka można przygotować jako samodzielne danie, np. w sosie chrzanowym, ale dziś mamy zupę ogórkową na żeberkach z żeberkami :).
Składniki do zupy ogórkowej:
- 1 kg ogórków kiszonych
- 100g masła
- 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu czarnego
Polecam również obejrzeć film na kanale YouTube: Jak przygotować Bogracz?
Przepyszna aromatyczna zupa gulaszowa. Właściwie to tradycyjny węgierski Bogracz
Zupa ogórkowa – przygotowanie
W czasie gdy wywar na żeberkach się gotuje ścieram na grubych otworach kiszone ogórki. Odciskam je do miski w której również zostawiam wodę z kiszenia ogórków. Wodę wykorzystuje do zupy. Lubię mocno kwaśny smak zupy. Jednak zawsze możesz dodać mniej wody wtedy zupa będzie delikatniejsza. Wracając do startych kiszonych ogórków.
Ogórki kiszone smażę na maśle z dodatkiem czosnku oraz świeżo zmielonego pieprzu. Przez 5 minut. Wtedy są smaczniejsze, tak mi się wydaje. Czasem do zupy dodaje jeszcze koperek. Do przesmażonych ogórków dodaje wywar ok. 2litrów oraz wcześniej wyjęte i pokrojone w kostkę warzywa i ziemniaki.
Wszystko zagotowuje. Zmniejszam moc kuchenki i na koniec do zupy ogórkowej dodaje mąką wymieszaną w zimnej wodzie (ok. 50g mąki na 200ml zimnej wody). Mąką lekko zagęszcza zupę ogórkową. Tak jak śmietana, którą dodaje już prosto na talerz. Słodki smak śmietany z kwaśną zupą jest po prostu nie do podrobienia.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje.
Zupa ogórkowa na żeberkach z żeberkami 🙂
Polecam inne zupy na blogu KrychuGotuje:
Zupa gulaszowa ↗
Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa z mięsem i papryką. Czasochłonna, ale przepyszna.
Zupa jarzynowa ↗
Tradycyjna polska kuchnia, czyli zupa jarzynowa, przecierana.
Zupa z ciecierzycy↗
Aromatyczna i treściwa zupa na jesienno-zimowe obiady z ciecierzycą.
0 comments