Aromatyczna i treściwa zupa z ciecierzycy na bulionie mięsnym. Zupa na okres jesienno-zimowy wspomagająca odporność. Dodatkowo jest bardzo smaczna: łagodna i pikantna wersja.

Film – zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycą na obiad na kanale KrychuGotuje:

YouTube player
Film: zupa z ciecierzycą na bulionie mięsnym

Pomysł na zupę z ciecierzycy przyszedł w trakcie gotowania fasolki po bretońsku. Przepis na blogu. Zawsze robiąc fasolkę po bretońsku dodatkowo przygotowuje bulion mięsny. Właśnie taki bulion jest podstawą mojej zupy z ciecierzycą.

Zupa z ciecierzycą i kolendrą
Zupa z ciecierzycą i kolendrą

Bulion mięsny do zupy z ciecierzycy

Bulion wymaga trochę czasu gdyż gotuje go na goleniu wołowy i żeberkach oraz boczku wędzonym.

Składniki

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 0,25 kg golenia wołowego,
  • 0,25 kg wędzonego boczku (kostki),
  • 2 marchewki,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • 1 por,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 2 litry wody.

Bulion mięsny przygotowuje gotuje na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny. Marchew, seler, por wyciągam po godzinie gotowania. Marchew wykorzystam do zupy z ciecierzycy.

Mięso i marchew z bulionu
Mięso i marchew z bulionu

Zupa z ciecierzycy

Nim przejdę do podania składników z jakich robię tą zupę, poniżej przedstawiam kilka informacji o ciecierzycy, która prócz swojego niepowtarzalnego smaku ma też wiele wartości zdrowotnych.

Ciecierzyca na goleniu wołowym w bulionie mięsnym

Ciecierzyca (Cicer) – rodzaj roślin z rodziny bobowatych. Ciecierzyca jest prawdziwą skarbnicą białka. Jest też prozdrowotna:

  • zapobiegają zaparciom,
  • sprzyjają odchudzaniu,
  • obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • idealnie pasuje do czosnku,
  • zupa z ciecierzycy z czosnkiem na bulionie mięsny z warzywami wspomaga odporność w czasie jesiennego okresu.

Ciecierzyca to także główny składnik Hummusu, pasty, która jest znana na bliskim wschodzie.

Składniki na zupę z ciecierzycy

Do przygotowania prócz bulionu mięsnego potrzebować będziesz:

  • 200 g ciecierzycy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • pieprz i sól,
  • oraz pikantną węgierską pastę z papryki (opcja).
Zupa z ciecierzycy z czosnkiem
Zupa z ciecierzycy z czosnkiem

Przygotowanie zupy z ciecierzycy

Do ugotowanego dzień wcześniej bulionu mięsnego dodaje namoczoną ciecierzycę. Moczę ja w zimnej wodzie przez noc, wcześniej płuczę. Gotuje na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaje jeszcze 2 ząbki czosnku oraz 1 łyżeczkę soli i świeżo zmielony pieprz.

Po ugotowaniu wyciągam kości wołowe i mięso. Zupę miksuje na jednolitą masę. Dodaje wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Jeśli lubisz pikantny smak, tak jak ja, to dodaj jeszcze 1 łyżeczkę węgierskiej pasty z papryki. Na koniec dodaje pokrojone gotowane mięso oraz marchew. Dodaje świeżą kolendrę.

Zupa z ciecierzycą i pastą paprykową
Zupa z ciecierzycą i pastą paprykową

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG

Polecam również klasyczną: zupę węgierską, którą możesz obejrzeć na YouTube.

Polecam również zupy:

Zupa z soczewicy ↗

W podobnym klimacie co zupa z ciecierzycy.

Flaczki ↗

Od początku przygotowane i dobrze doprawione flaczki.

Zupa z ciecierzycy z pastą węgierską:

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Wordl Difficulty:Easy

Servings

8 minutes

Preparing Time

30 minutes

Cooking Time

180 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 0.5 kg of pork ribs

  2. 0.25 kg of beef shaving,

  3. 0.25 kg of smoked bacon (cubes),

  4. 2 carrots,

  5. 2 sprigs of celery,

  6. 1 leek,

  7. 3 bay leaves,

  8. 1 teaspoon of salt,

  9. 1 teaspoon ground pepper,

  10. 2 liters of water.

  11. 200 g chickpeas,

  12. 4 cloves of garlic,

  13. 2 carrots,

DIRECTION

  1. Preparation of chickpea soup

    To the meat broth cooked the day before, add soaked chickpeas. I soak it in cold water overnight, before that I rinse. It simmers for an hour. add 2 more cloves of garlic and 1 teaspoon of salt and freshly ground pepper.<br>After cooking, I pull out the beef bones and meat. Mix the soup to a uniform mass. Adds squeezed two cloves of garlic.<br>At the end, add chopped cooked meat and carrots. Adds fresh cilantro.

NOTES

    If you like a spicy taste like I do, add 1 more teaspoon of Hungarian paprika paste.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese