Kotlety rybne
Kotlety rybne z ziemniakami, prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie dania na obiad. Pyszne kotlety rybne z zieleniną, doprawione ziołami i gałką muszkatołową.
Przepis na to danie ma jak wiele przepisów na tym blogu swoją historię. Mój serdeczny przyjaciel podczas pracy w restauracji pokazał mi ten sposób na przygotowanie ryby. Byłem zaskoczony, jak to smakowało. Do tego prostota wykonania tego dania sprawiły, że dziś dzielę się z Wami tym przepisem. Kolejnym dla mnie istotnym argumentem przemawiającym za tym przepisem jest to, że kotleciki rybne można odgrzać w piekarniku. Bardzo często przygotowuje je dzień wcześniej, gdy na obiedzie jest więcej gości. Jednakże, zachęcam do spróbowania przygotowania ich dokładnie tak jak tu: https://youtu.be/E_d68rng9nQ
Składniki – kotlety rybne
- 500gram filetów z dorsza (można użyć innych, np. morszczuk, mintaj…)
- 500gram ziemniaków
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, liść laurowy
- Zioła kuchni włoskiej: oregano, bazylia, cząber
- Zalewa: 0,5l wody, 0,5l mleka 3,2%, sok z cytryny (z połowy)
Przygotowanie kotletów rybnych
Przygotowanie kotletów rybnych rozpoczynam od zalewy. Konkretnie podgrzewam rybę w zalewie z mleka i wody oraz dodatkiem gałki muszkatołowej, liści laurowych, pieprzu, soli oraz soku z cytryny. W tak przygotowanej zalewie filety z dorsza podgrzewam ok. 20minut.
W tym czasie lub wcześniej gotuje ziemniaki. Wszystko razem łącze. Już w tym momencie nie sposób się oprzeć by spróbować :). Zawsze próbuje bo wiadomo, raz ziemniaki się dosoli, a raz nie ;). Czyli to dobry moment by przed formowaniem kotletów rybnych doprawić. Ja uwielbiam pieprz i gałkę więc zazwyczaj jeszcze trochę dosypuje, ale bez przesady.
Smażenie – kotletów rybnych
Kotlety rybne smażę na oliwie z oliwek. Ponieważ po przygotowaniu są jeszcze ciepłe. Więc chodzi w tym smażeniu o nadanie naszym kotletom pięknego złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu odkładam je na papier by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety rybne przygotowane w ten sposób są chrupiące, pachnące i przeeeepyszne :).
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Lubisz rybę? Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem darów wód: filet łososia w sosie zapraszam.
1 comments