Kurczak w sosie serowym z makaronem
Kurczak w sosie serowym z makaronem, smakuje doskonale. Smażone podudzia z kurczaka rozpływają się w ustach.
Podudzia (kurczak) w sosie serowym z makaronem to idealny przepis na sezon jesienno-zimowy. Delikatny smak sosu serowego i podsmażonych podudzi kurczaka idealnie współgra z treściwym, makaronem Tagliatelle. Całość uzupełnia śmietana doprawiona świeżym tymiankiem. Po prostu palce lizać.
Kurczak w sosie serowym składniki:
Do przygotowania kurczaka w sosie serowym będziesz potrzebować:
- 500 g podudzie z kurczaka,
- 100 g serek topiony kremowy,
- 100 g serek topiony ze szczypiorkiem,
- 100 g sera Gorgonzola,
- 20 g sera Grana Padano,
- 200 ml śmietana 30%,
- 50 g masła,
- 1 duża cebula,
- 20 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól i pieprz oraz
- 250 g makaronu Tagliatelle
Przygotowanie kurczaka w sosie serowym z makaronem podzieliłem na 3 kroki:
- Przygotowanie podudzi z kurczaka
- Przygotowanie sosu serowego
- Przygotowanie makaronu
►KROK 1
Przygotowanie podudzi z kurczaka
W tym przepisie wykorzystałem podudzia z kurczaka już bez kości, jednakże w trakcie krojenia okazało się że jednak musiałem poprawić maszynę. W podudziach zostały chrząstki, nic nie szkodzi mój psiak z chęć się nimi zajął. Kurczaka kroje na kawałki nie koniecznie równe, ale mniej więcej takiej samej wielkości, ok. 2 na 2 cm. Tak przygotowane mięso kurczaka doprawiam na desce, wcześniej równomiernie rozkładam pokrojone kawałki. Dodaje:
- 1 łyżką suszonego tymianku,
- 1 łyżką mielonej słodkiej papryki
- oraz pieprzem i solą ok. 1mała łyżeczka soli i pieprzu
Mieszam dokładnie i gotowe.
Smażenie podudzi z kurczaka.
Kurczaka smażę na oleju roślinnym, ok. 20ml. , wcześniej rozgrzewam patelnię.
Smażę do momentu aż kurczak złapie mocno brązowy kolor.
Czas smażenia to ok. 10 minut. Pilnuję temperaturę by kurczak się nie przypalił. Mieszam od czasu do czasu.
Gdy jest gotowy przekładam go na durszlak. Nie chcę dodatkowe tłuszczu w tym daniu. W czasie gdy kurczak obcieka, przygotowuje sos serowy oraz makaron.
►KROK 2
Przygotowanie sosu serowego
Jedną cebulę kroję w drobną kostkę, jeśli nie przepadasz za cebulą możesz do tego dania wykorzystać por. Na patelni na której smażyłem kurczaka rozgrzewam masło. Zostało tam sporo smaku mimo tego, że zlałem olej ze smażenia. Masłem ściągam przypieczoną paprykę i tymianek.
Dodaje cebulę i smażę ją na średnim ogniu. Tak by zbyt mocno się nie przypaliła.
Smażę ok pięciu minut. Dodaje 2 łyżki octu jabłkowego, oraz sól i pieprz.
Wracamy na patelnię. Do podsmażonej cebuli dodaję:
trzy rodzaje sera:
- po 100 gram topionego sera, w tej wersji był to serek kremowy i serek ze szczypiorkiem,
- oraz 100 gram sera Gorgonzola.
Tutaj masz całkowitą dowolność w wyborze serów, większość fajnie się rozpuszcza, więc smak sosu możesz przygotować pod swoje podniebienie.
Ja uwielbiam smak serów z niebieską pleśnią, dlatego dodaje 1/3 gorgonzoli.
Gdy serki się rozpuszczą dodaje śmietanę 30% w ilości 200 ml,
Zmniejszam moc kuchenki tak by tylko delikatnie pyrkało.
►KROK 3
Przygotowanie makaronu
W czasie gdy cebula się smaży wstawiam osolą wodę z dodatkiem oleju, który spłyną z kurczaka.
Jest w nim dużo smaku i aromatu, więc sam makaron, który ugotuje w tej wodzie będzie smaczniejszy. Makaron gotuje 4-5 minut. Dlatego wrzucam go w momencie gdy cebula jest prawie gotowa.
Kurczak w sosie serowym z makaronem
Konkretnie podudzia kurczaka w sosie serowym z makaronem, dodaje do przygotowanego sosu. Dodaje wcześniej świeży tymianek. Mieszam dokładnie i to jest czas na dodanie makaronu
Makaron odcedzam, tak by szklanka wody została. Przyda się. Ponieważ makaron gotuje al dente, to jeszcze wciągnie trochę sosu. Woda z gotowania pozwoli rozrzedzić sos gdyby okazał się za gęsty. Również na drugi dzień przyda się do podlania, w trakcie odgrzewania.
Dokładnie mieszam wszystkie składniki, sprawdzam smak, doprawiam pieprzem i solą, dla dekoracji i smaku dodaje jeszcze świeże listki tymianku.
Danie obiadowe:
Już na talerzu dodaje starty twardy ser, czyli ser Grana Padano. Możesz oczywiście wykorzystać każdy inny ser, który doda jeszcze bardziej wyrazistego smaku tej potrawie.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Lubisz kurczaka, może zainteresują Cię przepisy poniżej:
Makron z kurczakiem ↗
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z paprykami, pieczarkami.
Kurczak curry ↗
Filet kurczaka w curry, soczysty i smażony w całości.
Podudzie w sosie koperkowym ↗
w sosie śmietanowo-koperkowym, tradycyjne danie polskiej kuchni.
Kurczak w sosie serowym z makaronem – film:
Zapraszam do polubienia tego filmu oraz do odwiedzenia strony:
Krychu-Gotuje.pl oraz mojego kanału kulinarnego: KrychuGotuje gdzie znajdziesz wiele przepisów kulinarnych w formie video jak powyżej.
Servings
6 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
20 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
500 g chicken drumstick,
100 g creamy processed cheese,
100 g processed cheese with chives,
100 g Gorgonzola cheese,
20 g Grana Padano cheese,
200 ml cream 30%,
50 g butter,
1 large onion,
20 ml vegetable oil
1 tablespoon dried thyme
1 tablespoon of fresh thyme,
1 tablespoon sweet pepper
salt and pepper and
250 g Tagliatelle pasta
DIRECTION
- Frying chicken drumsticks.
Fry chicken in vegetable oil, approx. 20ml. , I warm up the pan beforehand.
Fry until the chicken catches a strong brown color.
Frying time is about 10 minutes. I make sure that the temperature does not burn the chicken. I stir from time to time. When it is ready, I translate it into a colander. I don’t want extra fat in this dish. While the chicken is dripping, it prepares cheese sauce and pasta. - Preparation of cheese sauce
I cut one onion into small cubes, if you do not like onions, you can use leek for this dish. There was a lot of flavor left there, despite the fact that I poured oil from frying. With butter I pull off the roasted peppers and thyme.
I add onions and fry it over medium heat. So that it would not burn too much.
Fry for about five minutes. It adds 2 tablespoons of apple cider vinegar, and salt and pepper. When the cheeses dissolve, add 30% cream in the amount of 200 ml,
I reduce the power of the stove so that it only gently pyrkało. - Preparation of pasta
While the onion is frying, I put salt water with the addition of oil, which will flow from the chicken.
There is a lot of taste and aroma in it, so the pasta itself that it cooks in this water will be tastier. Pasta boils 4-5 minutes. That’s why I throw it in when the onion is almost ready. - Chicken in cheese sauce with pasta
Chicken, specifically chicken drumsticks in cheese sauce with pasta, adds to the prepared sauce. Adds fresh thyme beforehand. I mix thoroughly and this is the time to add pasta
I strain the pasta so that a glass of water remains. It will come in handy. Since the pasta cooks al dente, it will still pull in some sauce. Water from cooking will allow you to thin out the sauce if it turns out to be too thick. Also on the second day it will be useful for watering, in the process of reheating.
I thoroughly mix all the ingredients, check the taste, season with pepper and salt, for decoration and taste adds fresh thyme leaves
NOTES
This dish is in the Top3 of my favorite pasta recipes
7 comments
Reply
Wspaniale to wygląda, jakie jeszcze sery do sosu można dać?
Dokładnie możesz do sosu serowego wykorzystać inne sery: wszystkie rodzaje topionego (różne smaki), ale również inne sery pleśniowe.
Wygląda przepięknie, zawsze dawałam pierś, a tu proszę podudzia… Muszę wypróbować, dziękuję.
Wypróbuj koniecznie, ten przepis jest prosty i bardzo, bardzo pyszny. Dziękuję za komentarz.
Geniealny przepis na kurczaka, uwielbiam sosy serowe.