Jak usmażyć rybę?
Wielu z Was często pyta: Jak usmażyć rybę? Tak by była chrupiąca i soczysta. Odpowiedź znajdziesz w tym przepisie kulinarnym: smażona ryba.
To drugi w 2024 roku przepis kulinarny na blogu KrychuGotuje. Jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia dostałem propozycje wspólnego przygotowania smażonej ryby. I to nie byle jakiej ryby. Ryba ta pochodzi z Norwegii, świeżo złapana, zamrożona, czekała na przygotowanie. Już przez telefon powiedziałem jakie przyprawy użyć, by wyglądała tak:
Jak usmażyć rybę?
Po rozmrożeniu ryby należy ją osuszyć na ręczniku papierowym i doprawić:
- pieprz,
- sól,
- tymiankiem.
Najlepiej żeby ryba poleżała w przyprawach przez noc.
Czas na smażenie
Tutaj najistotniejsze jest na czym będziemy smażyć rybę. W tym przepisie filety z ryby były grube, ok 2cm. Dlatego zdecydowałem się na wybór oliwy i masła klarowanego. Oczywiście na oleju roślinnym również da się usmażyć rybę, ale to już nie będzie to.
Ważne jest by smażyć rybę na dużej ilości tłuszczu, dobrze rozgrzanego. Rybę zaczynam smażyć od strony skóry, dodaje na wierzch posiekaną natkę pietruszki.
W tym przepisie dodatkowo po przesmażeniu ryby po 5 minut z każdej strony dodałem z wierzchu masło klarowane. Smażyłem jeszcze przez 5 minut. Polewając tłuszczem za pomocą łyżki rybę.
Wyszła kapitalnie.
Jak usmażyć rybę?
Chrupiąca i soczysta, ale nie surowa w środku, taka powinna być usmażona ryba!
Mam ogromną nadzieję, że udało się odpowiedzieć na pytanie: jak usmażyć rybę? Jeśli macie pytania związane z tym przepisem zapraszam do zadawania ich w komentarzach.
Dlaczego warto jeść rybę?
Najważniejsze zalety jedzenia ryb to:
- źródło wysokiej jakości białka, a jak wiadomo białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Biało z ryb zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli jest kompletnym źródłem białka.
- kwasy tłuszczowe omega-3, czyli EPA (elkozaoebtaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), które mają pozytywny wpływ na serce, mózg, oczy. Wpływają na obniżenie cholesterolu,
- źródło wielu witamin i minerałów: witamina D, witamina B12, jod, selen, cynk,
- są lekko strawne w porównaniu do innych źródeł białka,
Warto jednak mieć na uwadze skąd pochodzą ryby, gdyż te odławiane w zanieczyszczonych akwenach wodnych mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm.
Przepisy na wykorzystanie ryby:
Zapraszam również do obejrzenia przepisu: zupa dyniowa z krewetkami oraz innych przepisów kulinarnych video dostępnych na moim kanale na YouTube.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
0 comments