Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie z pieczonym czosnkiem to kolejny przepis z serii filmów: “Jak przyrządzić podroby drobiowe?”. Jest to #4 odcinek. Zapraszam.
Wątróbka smażona – film:
W kolejnym odcinku z serii: “Jak przyrządzić podroby drobiowe?” postanowiłem przygotować wątróbkę smażoną w sosie z pieczonym czosnkiem.
Planowałem przygotować ją tradycyjnie. Przesmażoną z cebulą, ale dzień wcześniej robiłem pyszne żeberka pieczone, z których została mi cebula i czosnek pieczony. Postanowiłem je wykorzystać. Czasu też miałem nie wiele, więc dodatkowo pomyślałem że zrobię ją w sosie z jakimiś dodatkami, tak by można było wątróbkę odgrzać na drugi dzień. Tak powstał ten przepis.
Przygotowanie wątróbki smażonej
Do przygotowania tego dania na obiad potrzebować będziesz następujące składniki:
- 600g wątróbki drobiowej,
- 2 pieczone cebule,
- ½ główki czosnku,
- 200g ciecierzycy,
- 100g ugotowanego ryżu,
- 50ml oliwy z oliwek,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- 3 łyżki natki z pietruszki,
- 1 łyżka pieprzu
Wątróbka przed smażeniem doprawiam jedynie pieprzem. Każdy kawałek obtaczam w mące. Tak też zazwyczaj przygotowuje tradycyjną wątróbkę z cebulą.
Czas na smażenie. Tym razem postanowiłem wykorzystać oliwę z oliwek. Gdy dobrze się rozgrzała na patelnię położyłem podroby drobiowe i smażyłem je po 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia w przypadku wątróbki jest ważny, chcę by była chrupiąca i jeszcze krwista w środku.
Cebulę i czosnek przygotowałem wcześniej. Dodałem na patelnie.
Przepis na żeberka pieczone.
Z tego przepisu wykorzystałem upieczony czosnek i cebulę.
Ciecierzycę bez zalewy dodałem do wątróbki, przemieszałem. Temperatura spadła więc mogłem dodać śmietanę (4łyżki) oraz ryż. Doprawiłem solą i pieprzem. Gdy sos się fajnie wyklarował dodałem jeszcze świeżą natkę pietruszki. Wymieszałem i gotowe.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
Servings
4 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
20 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
600g chicken liver,
2 baked onions,
½ head of garlic,
200g chickpeas,
100g cooked rice,
50ml olive oil,
4 tablespoons of cream 12%,
3 tablespoons of parsley,
1 tablespoon of pepper
salt
DIRECTION
- Preparing the liver.
Season the liver with pepper. Dust with flour. Chop the onion and garlic.
- Preparation of liver in sauce.
Fry the liver in olive oil. Add garlic and onion. Add chickpeas, rice and cream. Add parsley. Season with pepper and salt.
0 comments