Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeberka pieczone ekstra-mięsne jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy doprawić żeberka i je upiec. Jakich przypraw użyć?
Serwus! W kolejnym wpisie zapraszam do obejrzenia filmu: Jak doprawić żeberka pieczone ekstra-mięsne?”. Ten film w bardzo konkretny sposób przedstawia krok po kroku przygotowanie tego przepisu.
Często lubię przygotować coś w trochę inny sposób niż zazwyczaj i tak właśnie powstał ten przepis.
Przepis na żeberka pieczone
Składniki
Przygotowanie żeberek jest bardzo proste. W tym przepisie wykorzystałem około 1 kg żeberek, które doprawiłem przyprawami:
- 1 łyżka majeranku,
- 1/2 łyżki pieprzu czarnego,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 1 łyżka soli
oraz:
- całą główkę czosnku
- 2 cebule
Z tego przepisu cebulę i czosnek wykorzystałem do przyrządzenia: wątróbki smażonej w sosie.
Pieczone żeberka
Po doprawieniu żeberek przyprawami dodaje do naczynia w którym będą pieczone 2szt. cebuli oraz całą główkę czosnku przekrojoną na pół. Po upieczeniu zarówno cebula, jak i czosnek można wykorzystać na wiele sposobów.
Żeberka piekę pod przykryciem przez 3 godziny. W pierwszej godzinie w 180 stopniach na sucho, chcę by fajnie się przypiekły. Kolejne dwie godziny zmniejszam temperaturę do 150 stopni oraz dodaje 100ml wody. Ponownie piekę je pod przykryciem.
Żeberka pieczone są ciekawą alternatywą do różnego rodzaju przepisów na ich wykorzystanie. Często na takich właśnie żeberkach przygotowuje różnego rodzaju zupy. Chociażby zupę warzywną albo duszone z warzywami. Tym razem chciałem takie podpieczone. Wyszły bardzo sympatycznie. Z ziemniaczkami i ogórkami z przyjemnością je zjadłem.
Chrupiące na wierchu oraz soczyste w środku. Bardzo ciekawe połączenie. Następnym razem wykorzystam tak zwane paski, ale zrobione w jakimś wymyślnej zaprawie, coś na styl grillowych smaków.
Zapraszam do obserwowania mojej strony oraz zapoznania się z moim kanałem na YouTubie.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
1 comments