Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami zadowoli podniebienia wielu. Wielu lubiących potrawy mięsne. Zapieczona skóra mięsa wybornie łączy się z powstałym sosem z wytapiającego się tłuszczu wieprzowego oraz powstałym musem z jabłek.
Idealne danie na święta, łopatka pieczona
Składniki potrzebne do przygotowania łopatki pieczonej z jabłkami z dodatkiem musu pomidorowo-grzybowym
- 2 kg łopatki wieprzowej (w jednym kawałku)
- 1 duże jabłko
- 100 gram koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- garść suszonych grzybów
- Przyprawy:
- pieprz, sól, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany
Przygotowanie – łopatka pieczona z jabłkami
Rozpoczynamy od naszpikowania mięsa kawałkami czosnku. Ja robię to ostrym chudym nożem, który wbijam na kilka centymetrów w mięso i okręcam wokół własnej osi i wciskam na koniec czosnek.
Następnie łopatkę obtaczamy w przyprawach. Od dołu dajemy: pieprz, sól oraz majeranek. Na wierzch sypiemy pieprz, sól, granulowany czosnek oraz paprykę słodką. Tak przygotowaną sztukę kładziemy do żaroodpornego naczynia.
Następnie kroimy jabłko na 4 części i wyciągamy gniazda nasienne. Dzielimy je na kilka sztuk i obkładamy dokoła mięsa.\r\n
Przygotowanie musu, zalewy do łopatki pieczonej
Do miski lejemy 1/2 szklankę wody, dodajemy koncentrat, łyżkę oleju, oraz drobno pokruszone suszone grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym roztworem oblewamy łopatkę. Dokładnie rozprowadzamy mieszankę tak by nie widać było surowego mięsa.
Pieczenie łopatki z jabłkami
Łopatkę pieczemy przez 30minut w temp. 200 C pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę i jeszcze przez 1,5 godziny prużymy.
Tak przygotowana pieczona łopatka z jabłkami jest gotowa do podania na stół. Pokrojona w skośne plastry. Można pokusić się i rozdrobnić tak przygotowaną łopatkę pieczoną z jabłkami i pozostawić na noc w lodówce z powstały sosem.
Do łopatki pieczonej z jabłkami polecam ziemniaki lub kluski śląskie oraz kiszone ogórki.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam
KG.
P.S. Przepis na łopatkę był jednym z pierwszych przepisów opublikowanych na moim blogu kulinarnym. Zamieściłem go już w 2011 roku. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pieczeń wieprzową duszoną. Podziel się swoją opinią, sugestiami dotyczącymi przepisu na pieczona łopatka z jabłkami.
Łopatka pieczona – roasted pork shoulder
Servings
minutes
Preparing Time
minutes
Cooking Time
minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
2 kg of pork shoulder (in one piece)
1 large apple
100 grams of tomato paste
2 cloves of garlic
1 tablespoon of oil
a handful of dried mushrooms
Spices:<br>pepper, salt, sweet pepper, marjoram, granulated garlic
DIRECTION
NOTES
A roasted pork shoulder with apples will satisfy the palates of many. Many who like meat dishes. The roasted meat skin is perfectly combined with the resulting sauce of melted pork fat and the resulting apple mousse.
4 comments
Reply
Przepis ba lopatkę wieprzową zapisany i dodany do ulubionych. Przygotuję ją na święta. Dzięki.
Dzięki Danusia za miłe słowa. Oczywiście napisz jak smakowało :):):)