Grzyby suszone panierowane
Kolejny przepis na tradycyjne polskie danie: grzyby suszone panierowane. Grzyby przygotowane w ten sposób można wykorzystać do wielu różnych dań obiadowych.
Tradycyjna kuchnia polska: grzyby suszone panierowanych
Bardzo proste i smaczna potrawa. Grzyby suszone panierowane w mące, jajku i bułce tartej fantastycznie pasują jako uzupełnienie dań obiadowych. Można je również ze smakiem zajadać bez dodatków.
Składniki:
- 100g suszonych grzybów,
- 0,5l mleka,
- 150g mąki,
- 2 jaja,
- olej roślinny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie
Na dwie godziny przed rozpoczęciem smażenia namaczam grzyby w mleku. Po dwóch godzina grzyby odcedzam i gotuje na wolnym ogniu do miękkości ok. 1h. Po ugotowaniu grzyby odcedzam i osączam z wody. Wywar, który został wykorzystam do przygotowania kapusty z kminkiem, ale można wykorzystać go do przygotowania wielu tradycyjnych dań z polskiej kuchni (sosy, mięsa, zupy).
Grzyby panieruje w mące i rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Smażę na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu doprawiam pieprzem i solą.
1 comments