Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to tradycyjny przepis zaczerpnięty z książki „Polska Kuchnia”. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania na obiad.
Gulasz wołowy można modyfikować, dodając różne warzywa, ale przyznam szczerze: “ten przepis jest idealny”. Tylko cebula, czosnek, pieprz i sól to jest po prostu wspaniały. Pod warunkiem, że wołowina wykorzystana do gulaszu będzie pierwszej jakości. Właśnie tutaj należy poświęcić najwięcej uwagi wybierając dobrej jakości mięso wołowe. Do gulaszu wykorzystałem mięso z łopatki, ale zapytaj swojego rzeźnika co on poleca, może ma akurat kawałek z innej części wołowiny, który akurat będzie pasował do gulaszu. Tak więc po kolei, zaczynamy od składników.
Gulasz wołowy – składniki:
- 0,5 kg wołowiny (łopatka)
- 2szt cebule
- 2szt ząbki czosnku
- 2szt liście laurowe
- 2szt ziela angielskie
- pieprz i sól
- 20gram mąki.
- 500ml wody
- olej
Zobacz równie: gulasz wołowy z warzywami
Przygotowanie gulaszu wołowego
Rozpoczynam od pokrojenia mięsa wołowego w równą kostkę, takie 2-3cm kostki. Pokrojoną wołowinę dokładnie obtaczam w mące i bardzo delikatnie solę. Na koniec przygotowania gulaszu dopiero go doprawiam pieprzem i solą. Super jeśli masz pieprz świeżo zmielony.
Smażę na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, gdy mięso się zarumieni, dodaje cebulę pokrojoną w talary. Cebulę podsmażam przez ok. 2 minuty, tak by lekko się zarumieniła, wtedy zalewam wodą. Na przedstawionych zdjęciach przygotowywałem gulasz na patelni, dlatego wody użyłem trochę mniej. Ważne by przykryła mięso, tak by równomiernie się dusiło. Duszę pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaje ziele angielskie, liść laurowy i ząbki czosnku i duszę jeszcze przez 30 minut. W zasadzie gulasz jest gotowy, można go zaprawić mąką by sos był gęściejszy, doprawić pieprzem i solą.
Dodam jeszcze, że gulasz wołowy najlepiej smakuje na drugi dzień. Czyli warto go przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Oczywiście podczas podgrzewania trzeba mieć na uwadze by się nie przypalił. Prawda, że mega prosty tradycyjny przepis z polskiej kuchni, ten gulasz naprawdę jest pyszny. Warto go przygotować i kupować wołowinę od lokalnych producentów.
Gulasz wołowy na talerzu z ziemniaczkami i surówką z selera i danie obiadowe gotowe.
Gulasz wołowy – film
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Zaprasza również do dzielenia się komentarzami oraz do udostępniania moich wpisów na kanałach społecznościowych.
P.s. Jeśli lubisz wołowinę to zachęcam Cię do obejrzenia przepisu na wołowinę z fasolą zieloną w stylu chińszczyzny 😉 Zapraszam również do obejrzenia filmu jak przygotować poliki wieprzowe, to bardzo pyszne mięso, trochę zapomniane, dlatego tym bardziej zachęcam do obejrzenia, może akurat stwierdzisz, że warto spróbować.
3 comments