Kotlet schabowy z ziołami
Przepis na kotlet schabowy w panierce z ziołami: prowansalskimi, zmienia smak tego dania. Chociaż nic nie przebije tradycyjnych kotletów schabowych z kością doprawionych tylko pieprzem i solą.
Tak przygotowane kotlety równie dobrze smakują.
Film kotlet schabowy z ziołami
Składniki – kotlet schabowy z ziołami
- 0,5kg mięsa wieprzowego (schab bez kości)
- 2 jajka
- 100gram bułki tartej
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, zioła prowansalskie
- olej
Przygotowanie kotletów schabowych z ziołami
Rozpoczynamy od pokrojenia mięsa na kotlety o grubości 1cm. Tak przygotowane schabowe rozbijamy na 4mm grubości. Ważne by równomiernie rozbić kotlety schabowe. Po rozbiciu od razu przyprawiamy: pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką. Tak przygotowane schabowe odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Na talerz rozbijamy dwa jajka, dodajemy paprykę ostrą (lub słodką) oraz sól. Całość roztrzepujemy by uzyskać jednolitą masę. Na kolejnym talerzu sypiemy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlet schabowy moczymy w jajku a następnie w bułce tartej (czynność możemy powtórzyć jeśli chcemy grubsze kotlety. Dla zyskania jeszcze grubszej panierki kotlet schabowy w pierwszej kolejności obtoczyć w mące i dwukrotnie w jajku i bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety schabowe smażymy po 5minut z każdej strony, tak by panierka nabrała odpowiedniego kolory (ciemnozłoty). Gdy mamy więcej kotletów niż patelnia miejsca. Tak obsmażone kotlety schabowe zdejmujemy z patelni. Jeśli wszystkie są usmażone.
Z powrotem kładziemy je na patelnie. Zmniejszamy moc kuchenki i dodajemy 1/2 szklanki wody, bulionu lub rosołu. Przykrywamy i dusimy przez 15min by mięso nie było surowe.
Kotlet schabowy z ziołami na obiad
Tak przygotowane kotlety schabowe najlepiej podać z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz sałatą z śmietaną. Ja dziś podałem je z ryżem i buraczkami. A ty jak je podasz?
Przygotowane kotlety schabowe pasują do wielu surówek. Mogą być podane z kaszą, ryżem i ziemniakami. Na zdjęciu powyżej kotlety schabowe z ziemniakami oraz surówką z marchewki i groszkiem.
Przepis na marchewkę z groszkiem
Wielu, także mi, przepis na marchewkę z groszkiem kojarzy się z zasmażaną podaną na ciepło. W tym przepisie marchewka jest starta na grubym oku. Skropiona sokiem z cytryny oraz z groszkiem konserwowym. Delikatnie doprawiona solą i pieprzem.
Więcej przepisów na: szybkie surówki już dostępne na moim blogu kulinarnym.
Zapraszam do obejrzenia filmu: Kotlety schabowe w panierce
Życzę smacznego!!!
Do następnego gotowania. Pozdrawiam.
Krychu
Zapraszam Cię do dodania swojej opinii, sugestii czy też uwagi na temat tego przepisu, ale również całego bloga. Twoja informacja jest dla mnie ważna!
Zawijaniec schabowy ↗
Inny pomysł na przygotowanie schabowych. Trochę trudniejszy.
Policzki wieprzowe ↗
Klasyka kuchni i niebo w gębie. Pieczone policzki wieprzowe.
Karkówka w sosie własnym ↗
Tego dania nigdy nie odmawiam. Jeden z pierwszych na blogu.
Servings
4 minutes
Preparing Time
10 minutes
Cooking Time
20 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
0.5kg of pork meat (boneless loin)
2 eggs
100gram breadcrumbs
spices: pepper, salt, hot pepper, Provencal herbs
oil
DIRECTION
- Preparation of pork chops with herbs
Break two eggs on a plate, add hot (or sweet) peppers and salt. Whisk everything to get a homogeneous mass. Sprinkle the breadcrumbs on another plate.
Heat the fat in the pan. Dip the pork chop in the egg and then in the breadcrumbs (the operation can be repeated if you want thicker chops. For an even thicker coating, first coat the pork chop in flour and then twice in the egg and breadcrumbs. - Frying pork chops
Fry the pork chops prepared in this way for 5 minutes on each side, so that the coating acquires the right color (dark gold). When we have more chops than a pan of space. Remove the fried pork chops from the pan. If they’re all fried.
Put them back on the pan. Reduce the power of the cooker and add 1/2 cup of water, broth or broth. Cover and simmer for 15 minutes so that the meat is not raw.
NOTES
Recipe for carrots with peas
Many, including me, associate the recipe for carrots with peas with fried served hot. In this recipe, the carrot is grated on a thick eye. Sprinkled with lemon juice and canned peas. Lightly seasoned with salt and pepper.
0 comments