Filet łososia w sosie śmietanowo-porowym
Łosoś w sosie z ziołami, duszony w aromacie cytrynowo-porowym ze śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem. Podany z ziemniakami i surówką. Smaczne i szybkie danie obiadowe z Łososia.
Ta potrawa ma swoją historię :)… Zaczęło się w jednym z marketów, w którym akurat byłem na zakupach. Był czwartek. Dostrzegłem w lodówce apetycznie wyglądające filety z Łososia w dobrej cenie. No tak, ale jak je przyrządzić? … pomyślałem, że zrobię go w sosie z porami i ziołami, więc zabrałem składniki do domu. Jeszcze wieczorem stwierdziłem, że same pory to za mało. Rano dokupiłem słodką śmietanę i szczypiorek. Tak powstał dzisiejszy przepis, zacznijmy od składników:
Łosoś w sosie – składniki:
- 500gram filetów Łososia
- 1 por
- 1 pęczek szczypioru
- 1 cytryna
- 200gram śmietany kremówki 30%
- zioła: Tymianek, Bazylia, Rozmaryn
- przyprawy: Pieprz i Sól
- mąka pszenna
- oliwa do smażenia
Łosoś w sosie cytrynowo-porowym
Dostrzegłem w lodówce apetycznie wyglądające filety z Łososia w dobrej cenie. No tak, ale jak je przyrządzić? … pomyślałem, że zrobię go w sosie z porami i ziołami, więc zabrałem składniki do domu. Jeszcze wieczorem stwierdziłem, że same pory to za mało. Rano dokupiłem słodką śmietanę i szczypiorek.
Przygotowanie Łososia
Rozpoczynamy od doprawienia ryby: solą i pieprzem oraz mieszanką ziół. Filety kropimy cytryną (wycisnąłem sok z połowy). Drugą część dodamy do sosu, ale o tym za chwilę. Tak przyrządzoną rybę odstawiamy do lodówki na całą noc.
Smażenie Łososia
Przed rozpoczęciem smażenia rybę obtaczamy w mące. Następnie kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Łososia obsmażamy z każdej strony do czasu aż się zarumieni. W między czasie drobno kroimy por i szczypiorek (można go przygotować przed smażeniem).
Rybę ściągamy z patelni, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy na wolnym ogniu. Po ok. 10min dodajemy słodką śmietanę i sok z połowy cytryny, szczyptę ziół, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy smażone filety. Przykrywamy i za 15-20min filet z Łososia jest gotowy.
Łosoś w sosie śmietanowo-porowym
Przepis na łososia w sosie cytrynowo-porowym ma swoją historię. Drogi czytelniku jeśli chcesz się dowiedzieć jak powstał kliknij link. Powiem, że smak tego dania obiadowego nie da się porównać z niczym innym. Danie obiadowe z Łososia jest delikatne, charakterystyczne połączenie smaku pora, cytryny, szczypioru oraz śmietany sprawiają, że łosoś w sosie cytrynowo-porowym jest na moje liście ulubionych dań.
Łosoś w sosie – można krócej marynować?
W filmie sugeruje by zamarynować łososia na 24godziny, lecz wystarczy już godzina, a i 30minut sprawi, że i tak danie obiadowe z łososia będzie smaczne. Moja propozycja podania z ziemniakami i świeżą surówką z marchwi i selera. Oczywiście pieczone ziemniaczki i śródziemnomorska sałatka z pewnością wzbogaci smak tej potrawy. Jeśli szukasz zdjęć na blogu zamieściłem zdjęcia wraz z szczegółowym opisem przygotowania tego dania obiadowego.
Zobacz film na YouTube: Danie obiadowe – ryba
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje
3 comments