Zielone kluski z łososiem
Danie obiadowe: zielone kluski śląskie z łososiem w sosie porowo-śmietanowym. Bardzo pyszne. Do tego surówka z sałaty i rzodkiewki.
Zielone kluski
Przepis na zielone kluski śląskie zrobiłem przy okazji przygotowania łososia w sosie porowym. Był to bardzo pomysł na dodatek do ryby. Ziemniaki, koperek pasują do siebie idealnie. Smak i wygląd zielonych klusek śląskich to był strzał w dziesiątkę.
Składniki:
- 1 i 1/4 części ugotowanych ziemniaków
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, masło
Zielone kluski śląskie
Przygotowanie jest wygląda dokładnie tak samo jak klusek śląskich tradycyjnych, dodatkowo dokładam posiekany koperek. Gotuje ziemniaki, wyciągam 1/4 części i w to miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną i dodaje wyjętą część. Gotuje identycznie jak tradycyjne kluski śląskie w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Czekam aż kluski wypłyną i gotowe.
Do zielonych klusek przygotowałem łososia. A może do łososia przygotowałem kluski śląskie? Tak czy inaczej dokładny przepis na łososia dostępny na blogu oraz na YouTube.
Połączenie jest bardzo trafione. Delikatny smak klusek śląski podkreślony wyrazistym smakiem koperku. Łosoś podsmażony i duszony w aromatycznym porowym sosie z dodatkiem śmietany. Na blogu pojawił się ten przepis już jakiś czas temu, ale to było 10 lat temu. Zielone kluski śląskie pasują także do wielu innych dań, są swego rodzaju uatrakcyjnieniem wyglądu i smaku dań obiadowych. Życzę smacznego.
Do tego dania przygotowałem bardzo, bardzo prostą sałatkę ze świeżej sałaty i rzodkiewki z dodatkiem jogurty naturalnego. Czasem dodaje śmietanę lub mieszam śmietanę z jogurtem. Sałatka broni się sama. Tylko trochę soli i pieprzu i gotowe małe, fajne, kolorowe cudo do jedzenia. Taka sałatka idealnie przebija smak delikatnego łososia i ziemniaków w tym daniu. Bardzo dobra jest też sama do zjedzenia na kolację czy śniadanie.
Łosoś w sosie porowo-śmietanowym
Przepis na łososia znajdziesz na moim blogu. Jest bardzo atrakcyjny. Warunek konieczny to sprawdzone filety z łososia. Przygotowanie jest bardzo proste i przyjemne.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje
0 comments