Potrawy wigilijne – co roczny dylemat wielu. Jakie potrawy wigilijne przygotować? Czy będzie ich 12. W tym wpisie na blogu przedstawiam potrawy wigilijne, które najczęściej przygotowuje.

W każdej rodzinie zawsze pojawiają się różne dania wigilijne. W czasie Świąt Bożego Narodzenia tradycja głosi, że powinno tych potraw być dwanaście. Poniżej lista najczęściej przygotowywanych potraw wigilijnych.

Potrawy wigilijne – TOP 12

  • barszcz czerwony z uszkami
  • zupa grzybowa
  • pierogi ruskie
  • pierogi z kapustą i grzybami
  • groch z kapustą
  • ryba po grecku
  • smażony karp
  • śledzie w oleju
  • sałatka warzywna
  • kutia
  • kompot z suszu
  • makowiec

Skąd tradycja 12 potraw wigilinych

Wedle tradycji chrześcijańskiej potrawy te symbolizują dwunastu apostołów, którzy zasiedli w takiej liczbie do wspólnego spożywania potraw. Z kolei według starych tradycji 12 potraw symbolizuje 12 miesięcy w roku. Tak czy inaczej podczas Wigilii wskazane jest skosztowanie każdej z dwunastu potraw. W tym miejscu zazwyczaj pojawia się kłopot ze zmieszczeniem wszystkiego. Każdy z Nas, przynajmniej ja tak mam, jedne potrawy wigilijne wolę bardziej inne troszkę mniej. Choć prezentowana powyżej lista 12 potraw wigilijnych jest dopasowana pod mój gust kulinarny. Jednakże chciałbym podzielić się z Tobą jeszcze kilkoma przepisami, które również możesz przygotować na stół wigilijny.

  • barszcz grzybowy
  • pierogi z pieczarkami i serem
  • kapusta z fasolą
  • łosoś w sosie śmietanowym
  • smażony sandacz
  • śledzie w śmietanie
  • sałatka ziemniaczana
  • sernik
  • piernik

Jak widzisz jest jeszcze sporo do wyboru. Oczywiście prezentowana lista nie zamyka wszystkiego. Z pewnością już teraz masz w głowie swoje ulubione potrawy bez których nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego jeszcze do tej listy dopisałbym:

  • zupę rybną
  • paszteciki z kapustą i grzybami
  • kluski z makiem
  • kapusta z grzybami
  • kasza z grzybami
  • makiełki
  • makaron z makiem i bakaliami

Potrawy wigilijne – ryby

Na Wigilię ryba to podstawa. Jako numer jeden w Święta Bożego Narodzenia przedstawiam karpia.

Nasza polska duma narodowa na Wigilię – Karp

Tak właśnie! Smażony karp w moich stronach jest bardzo popularny jako główne danie rybne na wigilijnym stole. Nie jemy go często, ale zawsze zajmuje główne miejsce na wigilijnym stole. To taka nasza tradycja. Osobiście nie przepadam za smażonym karpiem jednak w trakcie tej magicznej nocy smakuje on fantastycznie. No tak, jak go przygotować? Mój przepis na karpia jest tradycyjny.

Przepis na smażonego karpia

Karpia oczyścić, opłukać, pokroić w dzwonki. Przyprawić pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na minimum 2 godziny. Przed smażeniem karpia osolić, panierować w mące, rozmąconym jajku, tartej bułce. Bardzo ważne by smażyć karpia na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Dosmażać na wolnym ogniu lub w piekarniku. Udekorować zieleniną i cytryną.

Składniki – karp smażony:

  • 1 – 1,5 kg karpia
  • 50 gram mąki
  • 2 jaja
  • 100 gram tartej bułki
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól, zielenina, plastry cytryny

Smażony sandacz

Smażony sandacz na talerzu
Smażony sandacz na talerzu

Smażonego sandacza na Wigilię przygotowuje w najprostszy z możliwych sposobów. Mianowicie:

  1. Kroję na kawałki
  2. Doprawiam pieprzem i solą
  3. Smażę na dużym ogniu z 2 stron

Dlaczego sandacz na Wigilię?

Sandacz jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodny. Bardzo szybko przygotujesz go jako potrawę wigilijną.

Łosoś w sosie śmietanowym

Przepis na łososia wymaga więcej zaangażowania. Dlatego jeśli jest ciekaw jak go przygotować to odsyłam Cię do:

przepis na łososia w sosie śmietanowym.

Potrawy wigilijne – zupy

Właśnie od zupy rozpoczynam “degustację” potraw wigilijnych. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiaj się barszcz czerwony oraz zupa grzybowa, rzadziej zupa rybna czy żurek. Jak przygotować te potrawy wigilijne:

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony na Wigilię powinien być aromatyczny i gorący :). Zawsze przygotowuje go na zakwasie z buraków z dodatkiem czosnku i majeranku. Wcześniej jednak gotuje bulion warzywny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Warzywa odstawiam do przygotowania sałatki warzywnej. Do przygotowanego bulionu dodaje zakwas buraczany oraz wyciśnięty czosnek. Doprawiam pieprzem i solą oraz majerankiem.

Zupa grzybowa

Do zupy grzybowej wykorzystuje mieszankę suszonych grzybów (prawdziwki, koźlaki, podgrzybki, maślaki i inne). Właśnie od grzybów zaczynam, które dzień wcześniej zalewam zimną wodą. Do grzybów dodaje jeszcze cebulę oraz włoszczyznę, wszystko razem gotuje do miękkości. Przyprawiam pieprzem i solą, dodaje świeżą natkę pietruszki oraz gęstą śmietanę.

Zupa rybna

Zupę przygotuje z jadalnych odpadków ryb (karpia, sandacza) oraz włoszczyzny. Natomiast z filetów przygotowuje pulpety. Przygotowany wywar zagęszczam mąką (1/8 wywaru studzę i dodaje mąki). Całość doprawiam pieprzem i solą oraz gałką muszkatołową. Na sam koniec na talerzu dodaje śmietanę. Podaje z łazankami.

Barszcz grzybowy

Barszcz grzybowy z pierożkami z nadzieniem grzybowym. Tego roku grzybów było w lasach, co nie miara, to i barszczyk będzie pyszny. Przygotowuje go z grzybów suszonych. Trzeba grzyby opłukać, namoczyć na 3 godziny żeby zmiękły, następnie wybrać cedzakiem a wodę, w której się moczyły przecedzić przez gęste sito, następnie połączyć i w tej samej wodzie, w której się moczyły, lekko posolić i ugotować. Grzybki ugotowane odsączyć, drobno pokroić, przesmażyć z cebulką na masełku, przyprawić solą i pieprzem i gotowe jako danie wigilijne.

Powstały wywar grzybowy połączyć z wcześniej przygotowanym wywarem z rosołu w odpowiedniej proporcji, tak aby smak grzybowy zdecydowanie dominował, musi być ciemno grzybowy kolor, lekko zakwasić, dosłodzić – barszcz powinien mieć smak słodko kwaśny, zagęścić lekko mąką, tzw. zasmażką, dodać słodką śmietankę, na koniec dodać do barszczu 2-3 łyżki podsmażonych grzybków i odstawić aby smaki się przenikały i cóż tu powiedzieć, trzeba posmakować ….. pycha. Odgrzany następnego dnia jest jeszcze lepszy.

Potrawy wigilijne z kapusty

Groch z kapustą

Kapusta z grzybami

Kapusta z fasolą

Paszteciki z kapustą i grzybami

Bigos polski na Święta Bożego Narodzenia

Pisząc ten wpis o potrawach wigilijnych pomyślałem również o jednym przepisie, który jakiś czas temu zaprezentowałem na kanale na YouTube: bigos z kiszonej i słodkiej kapusty Wprawdzie ta potrawa nie pojawia się na wigilijnym stole, jednakże jest podstawowym daniem na pierwszy i drugi dzień Świąt. Przygotowując go na święta, część mrożę i mam gotowca na Sylwestra :).

Potrawy wigilijne – pierogi, pasztet, uszka

Życzę smacznego

Do następnego gotowania.

KG.

YouTube player

2 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomid...
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy
Aromatyczna i tr...
Smażony filet z Morszczuka
Smażony filet z Morszczuka
Smażony filet z ...
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po breto...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese