Czerwona cebula faszerowana
Czerwona cebula faszerowana mięsem mielonym zapiekana. Bardzo wpadł mi w oko ten przepis. Łączy smaki, która doskonale do siebie pasują.
W tym przepisie wykorzystałem dwa rodzaje mięsa mielonego:
- karkówkę wołową,
- łopatkę wieprzową
Film – faszerowana cebula czerwona mięsem mielonym.
Przygotowanie jest bardzo proste. Przy okazji tego dania połowę mięsa doprawionego zostawiłem do pulpetów, które przyrządziłem w sosie grzybowym z suszonych grzybów. Trochę Świątecznie, ale nie mogłem się powstrzymać, a że grzybów suszonych w tym roku u mnie pod dostatkiem… Zapraszam do zobaczenia tego przepisu jest równie wyborny i idealnie, podobnie jak cebula faszerowana pasuje na przyjęcia, czy świąteczne obiadki.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg karkówki wołowej,
- 20 szt. czerwonej cebuli,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek kolendry,
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- oliwa z oliwek,
- 100 g bułki tartej.
Podane składniki wykorzystaj w całości, na filmie, który powyżej przedstawiam, tak jak wspominałem wykorzystałem tylko 0,5 kg mięsa mielonego i 6 cebul (udało mi się nabyć bardzo duże).
Pewnie zastanawiasz się co z środkiem tych pysznych słodziutki cebul?
Odpowiedź jest prosta: okrasa :). Do czego ją wykorzystam: sos grzybowy z suszonych grzybów
Farsz z mięsa mielonego
Mięso mielone doprawiam tylko pieprzem i solą i dokładnie mieszam. Tak przygotowane smażę na oliwie z oliwek ok. 10 minut. Przekładam do miski by przestygło.
Do letniego usmażonego mięsa dodaje:
- bułkę tartą (ok. 50 gram),
- 1 łyżeczkę kminku,
- 1 pęczek natki pietruszki i kolendry,
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
Dokładnie łączę składniki. Gdy mam gotowy farsz. Czas na cebulę czerwoną.
Przygotowanie cebuli czerwonej
Przygotowanie faszerowane cebuli czerwonej rozpoczynam od obrania i umycia. Odcinam ją na ¾wysokości i dokładnie dociskam przygotowany farsz. Przy robieniu cebuli można łezkę uronić :). Cebulę wydrążałem łyżeczką, ale powiem że przydałby się jakiś sprzęt do tego. Trzeba bardzo uważać by nie uszkodzić tej kruche rośliny.
Pieczenie faszerowanej cebuli czerwonej
Faszerowaną cebulę czerwoną układam w naczyniu żaroodpornym. Wcześniej delikatnie skraplam oliwą. Jeśli zostanie Ci trochę farszu, to nic nie szkodzi, włóż go pomiędzy cebulę. Ja wykorzystałem go do okraszenia ziemniaczków, które podałem do tego dania.
Faszerowaną cebulę czerwoną – pieczenie:
- temperatura pieczenia: 180ºC,
- czas pieczenie: 45 minut.
W tym przepisie faszerowaną cebulę czerwoną podałem z małymi ziemniaczkami w mundurkach. Całość przyozdobiłem okrasą z cebuli z środka. Wyszło całkiem dobrze. A Tobie jak się podoba?
Cebula czerwona faszerowana a z reszty czerwona okrasa
posiekaną czerwoną cebulę podsmaż na 100 gramach masła, na wolnym ogniu przez ok. 1h.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Lubisz eksperymenty kulinarne, te przepisy są dla Ciebie:
Papryka faszerowana ↗
Podobny przepis na wykorzystanie mięsa mielonego.
Boczek faszerowany ↗
Prawdziwe cudeńko z mięsem mielonym.
Smażony camembert z pistacjami ↗
Niebo w gębie.
Servings
4 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
60 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
0.5 kg pork shoulder
0.5 kg of beef pork neck,
20 pcs. red onions,
1 bunch of parsley,
1 bunch of coriander,
1 tablespoon cumin
1 tablespoon of salt,
1 teaspoon of pepper,
olive oil,
100 g of breadcrumbs.
DIRECTION
- Preparation of red onions
Preparation stuffed with red onions I start with peeling and washing. I cut it off for 3/4 of the height and carefully press the prepared stuffing. When making onions, you can shed a tear :). I hollowed out the onion with a spoon, but I will say that some equipment for this would be useful. You have to be very careful not to damage this fragile plant.
- Preparation of stuffing
To the summer fried meat seasoned with pepper and salt, he adds: breadcrumbs, 1 teaspoon of cumin, 1 bunch of parsley and coriander, 2 squeezed cloves of garlic.
I carefully combine the ingredients. When I have ready stuffing. It’s time for red onions. - Baking stuffed red onions
Stuffed red onion is laid out in a casserole dish. Before that, I gently condense with olive oil. If you have some stuffing left, it doesn’t matter, put it between the onions. I used it to sprinkle the potatoes I served for this dish.
Stuffed red onion – baking:
baking temperature: 180ºC,
baking time: 45 minutes.
NOTES
Red onion stuffed and the rest red trimming: fry the chopped red onion on 100 grams of butter, on a slow fire for about 1 hour.
2 comments
Reply
Zazwyczaj cebule używałam jako dodatek a ta wersja bardzo mi się spodobała pod każdym względem.