Niezawodny przepis na każde przyjęcie. Smażony camembert z pistacjami na maśle z dodatkiem świeżych zielonych liści sałat. Fajny pomysł na wytworną kolację.

Smażony camembert
Smażony camembert

Smażony camembert z pistacjami

Francuzi słyną z produkcji serów. Właśnie jednym z nich jest ser camembert. Dziś prosty, ale bardzo dobrze wyglądający i smakujący przepis, który można wykorzystać na każde przyjęcie. W podanym poniżej przepisie można jeszcze dołożyć do masła liść laurowy, a sam ser po pierzyć. Możesz też spróbować wersji camemberta z zielonym pieprzem.

Składniki

  • 1 camembert
  • 50 g orzechów pistacjowych
  • 20 g masła
  • 1 bułka z ziarnami
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
Orzechy pistacjowe do smażonego camemberta
Orzechy pistacjowe do smażonego camemberta na desce

Przygotowanie tego przepisu jest proste. Należy bardzo uważać by nie spalić masła. No chyba że lubić jego smak. Ja zdecydowanie wolę łagodny smak podsmażonych pistacji. Już nazwa dania wskazuje na sposób jego przygotowania. Więc tak na patelni rozgrzej masło. Połóż camembert i smaż 2 minuty z jednej strony i 2 minut z drugiej. Zdejmij camembert. Wrzucić orzechy pistacjowe i smaż je w maśle przez 1 minutę i gotowe.

Smażony camembert wykładam na wcześniej przygotowany mix sałat z koktajlowymi pomidorkami, doprawiony pomarańczowym sosem balsamicznym. Na wierzch przelewam pistacje z masłem. Do tego przepisu można wykorzystać każdy rodzaj sera camembert czy to naturalny czy z ziołami. Smak jest fantastyczny. Ciepły ser rozpływa się w ustach a smak pistacji jest wyraźnie wyczuwalny.

Smażony cammbert na talerzu
Smażony cammbert na talerzu

Camembert

Nazwa Camembert pochodzi o nazwy wsi mieszczącej się w Normandii. Ser camembert produkowano już w XVIII wieku. Swój smak i wygląd camembert zawdzięcza grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti. Nie tylko smażony na maśle jest pyszny. Można go spożywać na surowo. Idealnie nadaje się również do panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu. Często wykorzystuję go jako dodatek do sosu serowego. W camembercie znajdziemy dużo białka, tłuszczu oraz witamin z grupy B.

Dziś na rynku dostępne jest wiele różnych form smakowych. Do tego dania użyłem naturalnego, kremowego camemberta. W tym przepisie ser podałem razem z pieczywem, konkretnie bułką z ziarnami. Wszystko smakowo skomponowało się idealnie. Idealna jest też tortilla: tortilla na zimno

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG.

Szukasz pomysłu na przyjęcie? Przepis na tortillę z białym serkiem będzie ciekawym rozwiązaniem. Jeszcze na koniec szybki film jak przygotować smażonego camemberta.

Smażony camembert – film

YouTube player
Smażony camembert z pistacjami

3 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese