Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Tradycyjny przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów to propozycja na dzisiejsze danie. Zupa jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Zapraszam.
Zupa grzybowa
Zupę grzybową można przygotować na wiele różnych sposób. W dzisiejszym przepisie zupę przygotowałem na wywarze z kości cielęcej, która została mi z przygotowania klopsów cielęcych. Dodatkowo do zupy dodałem kilka świeżych grzybów co sprawiło, że z makaronem smakowało wybornie.
Składniki
Do przygotowania zupy grzybowej potrzebować będziesz:
- 30g grzybów suszonych,
- kilkanaście grzybów świeżych (opcjonalnie),
- 1 cebula,
- 300g włoszczyzny
- kość cielęca (może być wieprzowa),
- makaron typu muszelki,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie
Przygotowanie rozpoczynam od wstawienia obgotowania kości. Po godzinie do wywaru dodaję włoszczyznę i gotuje przez jedną godzinę. Grzyby suszone odmaczam w wodzie 2 godziny wcześniej i gotuje z dodatkiem cebuli. Włoszczyznę wyciągam z wywaru i robię z niej sałatkę z tuńczykiem.
Do ugotowanych grzybów dodaje wywar ok. 0,5litra. Grzyby gotowałem w wodzie w ilości 0,5litra. Do smaku dodaje posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól. Zupę zagotowuje i gotuje na wolnym ogniu przez 15minut.
Tak przygotowaną zupę podaje z makaronem i śmietaną 18%.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam. Krychu Gotuje.
1 comments