W Boże Narodzenie i Wielkanoc robimy świąteczne przepisy. Na Święta także przygotowuje dania i potrawy, które rzadko gość na co dzień. Schab ze śliwką, bigos, pieczenie i wiele innych.
Świąteczne przepisy na Boże Narodzenie
Często szukam przepisów świątecznych w Internecie. Ciągle chciałbym robić nowe potrawy. Jednakże na Wigilię mam już listę sprawdzonych przepisów: 24 przepisy na Wigilię. Jest z czego wybrać.
Na tej stronie będę zamieszczał między innymi te przepisy, które możesz obejrzeć w tym filmie. Cudownie, że rok 2022 był tak urodzajny w dary lasu. Nigdy wcześniej, a parę lat już jeżdżę na grzyby nie udało mi się zebrać tyle koźlarzy, borowików i podgrzybków.
Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze trochę, a ja raz w miesiącu coś z suszonych grzybów gotuje. Tym razem były to pierogi z grzybami. Przepis na pierogi z grzybami możesz obejrzeć:
Pierogi z grzybami i kapustą kiszoną
W filmie możesz zobaczyć krok po kroku jak przygotować farsz grzybowy do pierogów oraz farsz z kapusty kiszonej. Oczywiście nie zabrakło tam przepisu na ciasto do pierogów! Tradycyjny przepis na pierogi ruskie także dostępny na moim kanale na YouTube.
Pierogi ruskie (tradycyjne polskie)
Pierogi ruskie swą nazwę zawdzięczają krainie z której pochodzą, czyli zachodnio-południowej Ukrainie i wschodnio-południowej części Polski. Dawniej nazywano ją Rusią, stąd nazwa: pierogi ruskie. Przepis na pierogi, a właściwie na farsz jest idealny pod względem smakowym. Zamiast tradycyjnego sera twarogowego dodałem ser śmietankowy z lokalnej mleczarni. Wyszło rewelacyjnie. Proporcje i ilość przypraw dokładnie omówiłem w filmie. Do obejrzenia, którego zapraszam Cię teraz.
Wcześniej przed pierogami na YouTubie publikowałem również przepis na sos grzybowy. Tuż przed Świętami przygotowałem sos grzybowy przy okazji pieczenia kotletów, taki mały test przed Wigilijną kolacją na którą z pewnością trafi właśnie on:
Sos grzybowy z suszonych grzybów
Tradycyjny sos grzybowy z kilku gatunków suszonych grzybów:
- borowiki,
- koźlarz babka,
- koźlarz czerwony,
- koźlarz białawy.
Do przygotowania sosu grzybowego potrzebować będziesz:
- 150 g suszonych grzybów,
- 500 ml wody,
- 150 ml śmietany 30%,
- 2 czerwone cebule,
- 100 g masła,
- pieprz i sól,
- 1 marchew,
- 1 gałązka selera naciowego,
- 1 por (mały) lub kawałek
Przygotowanie sosu grzybowego
Przygotowanie sosu grzybowego jest stosunkowo proste. Tym bardziej, że miałem wcześniej przygotowaną okrasę z czerwonej cebuli :). Więc tak:
- Suszone grzyby dokładnie umyć (moje były umyte przed suszeniem),
- 150 g suszonych grzybów zalać 0,5l zimnej przegotowanej wody
- Zostawić grzyby na kilka godzin,
- Dodać 1 łyżeczkę soli,
- Gotować przez godzinę z dodatkiem marchwi, selera naciowego i pora
- Po ugotowaniu warzywa i grzyby wyciągnąć,
- 1/3 ugotowanych grzybów zmiksować,
- 1/3 ugotowanych grzybów pokroić,
- 1/3 ugotowanych grzybów przesmażyć w całości z cebulą podsmażaną na maśle oraz pieprzem.
- Wszystko połączyć,
- Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę,
- Dodać śmietanę.
- Doprawić do smaku i gotowe.
Taki sos grzybowy z suszonych grzybów idealnie pasuje do makaronów i mięs także przepis wykorzystasz do codziennych obiadów. Sam w sobie jest doskonały
Świąteczne przepisy na pierwszy dzień Świąt
Schab ze śliwką
Los tak wybrał, że pierwszym świątecznym przepisem będzie był schab ze śliwką oraz sałatka warzywna. Uwielbiam to połączenie na śniadanie.
Schab ze śliwką można w pierwszym dniu serwować na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Moja ulubiona wersja to pokrojony w plastry na zimno podany z sałatką warzywną.
Składniki
- 1 sztuka schabu
- suszone śliwki (100-150g)
- przyprawy.
Przygotowanie schabu zaczynam od zrobienia otworu przez całą sztukę mięsa. Do tego celu używam stalówki do ostrzenia noży, jest idealna. Starcza na długość a otwór nie jest zbyt szeroki. Teraz najbardziej pracochłonna czynność przy przygotowaniu schabu. Nadziewanie wkładam śliwki do otworu i też stalówką przeciskam. Tak by równomiernie na długości wypełnić mięso.
Gdy mięso jest naszpikowane śliwką marynuje je
Marynata do schabu ze śliwką
Schab doprawiam czosnkiem, papryką słodką, pieprzem i solą oraz majerankiem. Wcierając dokładnie przyprawy w mięso.
Pieczenie: 200ºC przez 30minut. Wyłączam piekarnik i jeszcze trzymam schab przez 30minut. Schab piekę w naczyniu żaroodpornym, często z innym mięsem. Tym razem z roladką z udźca indyka.
Rolada z udźca z indyka
Wygląda i smakuje idealnie na świątecznym stole. Roladę ze zdjęcia piekłem razem ze schabem z dodatkiem śliwek w naczyniu żaroodpornym. Wyszła genialnie. Jak przygotować ten świąteczny przepis?
Przygotowanie rolady z indyka
Do tego dania kupuje u rzeźnika udziec z indyka bez kości. Ciężko będzie mi opisać jak go przygotowuje. Pokrótce chodzi o to by tak ponacinać mięso by utworzyć, równy płaski kawał mięsa. Ponieważ intensywnie doprawiam roladę od środka. Daje sporą ilość majeranku, pieprz i sól. Z kolei z wierchu dodaje tylko słodkiej papryki. Piekę razem ze schabem przez 30 minut w 200ºC i jeszcze 30minut na wyłączonym piekarniku. Wychodzi genialnie. Czas na sałatkę warzywną.
Świąteczny przepis: Sałatka warzywna
Zacznę od składników ponieważ mam sprawdzonych kilka jak nie kilkanaście różnych wersji. W moim i moich bliskich tradycyjnie jest najsmaczniej, a więc.
Składniki na sałatkę warzywną
- 4 marchwie (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 seler (300 g)
- 5 ziemniaków (300 g)
- 1 por (100 g) – można zrezygnować.
- 200 g groszku konserwowego
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 5 ogórków kiszonych (250 g)
- 4 ugotowane jajka
Podane składniki są orientacyjne, ale na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje ok. 2kg sałatki warzywnej, jest bez cebuli i jabłek to też może parę dni poleżeć w lodówce :).
Warzywa myję i gotuje. Dopiero po ugotowaniu obieram. Dlaczego? Po pierwsze gotuje je w gorącej, nie wrzącej wodzie, co sprawia że są po prostu zdrowsze o czym możesz poczytać w dziale: zdrowe odżywianie. Warto by sałatka miała jak najwięcej witamin i mikroelementów.
Obraną marchew, pietruszkę, seler kroję w kostkę. Doprawiam od razu pieprzem i solą i mieszam. Dodaje groszek i kukurydzę i bardzo drobno posiekany por i kiszone ogórki. Na koniec dodaje ugotowane, pokrojone ziemniaki i jajka (staram się je kroić w nieco większą kostkę). Teraz dodaje łyżkę musztardy i łyżeczkę chrzanu oraz 200 ml majonezu. Wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki. Oczywiście sól i pieprz zawsze można dodać według uznania. Przed podaniem do sałatki dodaje często świeżą natkę pietruszki drobniuteńko posiekaną. Sałatka warzywna na Święta jest gotowa natychmiast, ale tak jedno czy dwudniowa nabiera jeszcze smaku. Do sylwestra ze Świąt to przygotowuje bigos, który wkładam w słoiki.
Bigos na Święta
Przepis na bigos publikowałem już na blogu, jest też film na kanale. Teraz kolei na bigos, który kładę do słoików. Spokojnie wytrzymuje po Bożym Narodzeniu do Nowego Roku.
Bigos przygotowuje z surowej i kiszonej białej kapusty. Dodaje także mięso. Jakie? Najlepsze są dobre kiełbasy i wędliny, które się nie psują a zostają (ususzone). Dodaje również żeberka wieprzowe, cielęcinę, wołowinę, najlepiej z kością. Dlaczego, o tym za chwilę. Śliwki i suszone grzyby to podstawa dobrego bigosu. Całość dopełnia jeszcze koncentrat pomidorowy (choć czasem robię bez).
Najlepsze mięso do bigosu
- żeberka wieprzowe
- goleń wołowa
- mostek cielęcy
- suszona kiełbasa
- suszona wędlina
Czym doprawiać bigos? Jeśli masz dobre kiełbasy i wędliny, to przyprawy w nich zawarte dopełnią smak. Smak też dadzą grzyby i śliwki oraz kapusta. Zawsze można wrzucić kilka ziaren pieprzu i kilka liści laurowych. Najważniejsze jest kilkukrotne gotowanie na bardzo wolnym ogniu bigosu, wtedy smaki się doskonale przenikają.
1 comments
Reply
Fajne przepisy na świąteczny stół