Przepisy na pierogi na Święta. Pierogi ruskie, z grzybami, z kapustą, z kapustą i grzybami. Tradycyjny sposób przygotowania ciasta na pierogi.

Film – pierogi ruskie na Święta

YouTube player
Jak przygotować pierogi ruskie?

Jakiś czas temu publikowałem 24 przepisy wigilijne. Dziś przepisy na pierogi na Wigilię. Tradycyjny sposób przygotowania ciasta oraz bardzo, bardzo pyszne farsze.

Pierogi z kapustą i grzybami czy pierogi ruskie?

Przepis na pierogi jest zlepkiem dwóch podpowiedzi moich starszych przyjaciół. Od jednego wykorzystałem przepis na ciasto od drugiego przepis na farsz do ruskich pierogów. Z kolei przepisy na farsz grzybowy jest zaczerpnięty ze starej kucharskiej książki. Właśnie pierogi na Święta przygotowuje według przepisów poniżej.

Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Bieżący rok pod względem ilości grzybów w lesie był ponadprzeciętny. Suszonych grzybów jest pod dostatkiem. Właśnie z suszonych grzybów przygotowuje farsz do pierogów. Robię zarówno z samym farszem grzybowym, z kapustą i grzybami oraz z kapustą.

Składniki na pierogi z grzybami
Składniki na pierogi z grzybami

Składniki na pierogi na Święta z grzybami

  • 80g suszonych grzybów,
  • 40g chałki (lub bułki czerstwej),
  • 50ml mleka,
  • 80g cebuli,
  • 40g bułki tartej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie pierogów rozpoczynam od grzybów. 80g namaczam na noc. Następnego dnia gotuje je przez godzinę w wodzie z dodatkiem szczypty soli i z kawałkiem cebuli. Wszystkie suszone grzyby zbierałem własnoręcznie, ale zawsze cebula może pokazać, że zebrałem jakiego trójaka. W skład grzybów wchodzą: prawdziwki, podgrzybki, kozaki. Po godzinie grzyby odparowuje.

Ugotowane, odparowane grzyby suszone
Ugotowane, odparowane grzyby suszone

Do grzybów dodaje cebulę. Cebulę przesmażam w dużej ilości wcześniej, wykorzystam ją również jako dodatek do pierogów ruskich na Święta oraz jako okrasę.

Pierogi na Święta
Pierogi na Święta

Mielę: grzyby przez maszynkę. oraz 5 czubatych łyżeczek podsmażonej cebuli. Na koniec przez maszynkę przepuszczam odciśniętą chałkę (lub czerstwą bułkę) oraz kawałek suchej by wszystko wyszło do miski.

Dokładnie mieszam i doprawiam pieprze i solą. Soli daje 1 łyżeczkę a pieprzu ok. 1/3 łyżeczki.

Gdy składniki się połączą dodaje bułkę tartą i dokładnie ucieram na jednolitą masę. W tym samym czasie przygotowuje również farsz z kapusty do pierogów na Święta, ale o tym za chwilę.

Lepienie pierogów na święta
Lepienie pierogów na święta

Teraz jest czas na przygotowania ciasta do pierogów na Święta

Ciasto jest tylko dwuskładnikowe:

  • woda,
  • mąka krupczatka,

Przygotowuje ciasto, już niebawem pojawi się film na kanale: przepisy kulinarne. Teraz opowiem jak go przygotować. Na 350g mąki krupczatki potrzebować będziesz ok 1/8 litra wody, czyli pół szklanki. Ważne by dodając wodę do mąki, woda wrzała. Natychmiast po dodaniu wody do mąki mieszam ją nożem. Jeszcze gorące (ciepłe) ciasto po chwili dokładnie urabiam w rękach na jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowuje na grubość ok. 1mm. Szklanką wycinam okręgi, z których powstaną pierogi na Święta. Teraz najbardziej “miła czynność” czyli nakładanie farszu i lepienie pierogów. Nie kocham tej czynności, ale uwielbiam smak pierogów własnej produkcji. Dlatego powolutku bez pośpiechu nakładam farsz na wycięte wcześniej okręgi. Łapie pieroga i sklejam. Też dokładnie będzie to pokazane już wkrótce na filmie.

Gotowanie: pierogi na Święta
Gotowanie: pierogi na Święta

Gotowanie: pierogi na Święta

Ważne by pierogi wrzucić do osolonej i wrzącej wody. Ja wrzucam je pojedynczo, tak by woda cały czas wrzała. Dlatego do gotowania pierogów przyda się szeroki garnek. Przykrywam i czekam aż wypłyną. Z racji, że moje pierogi będę mroził, po wypłynięciu na wierzch od razu wyciągam. Od razu przerzucam je na durszlak i następnie do miski, gdzie oblewam je olejem, by się nie posklejały.

Pierogi na Święta z grzybami
Pierogi na Święta z grzybami

Teraz czas na moje ulubione świąteczne pierogi, czyli pierogi ruskie.

Pierogi ruskie

Pierogi z ziemniakami i serem oraz cebulą jak ktoś woli.

Składniki pierogi na Święta

Do przygotowania świątecznych pierogów potrzebować będziesz:

  • 600g ugotowanych ziemniaków,
  • 300g serka śmietankowego,
  • 100g cebuli,
  • sól, pieprz, olej

Do przygotowania pierogów jak wcześniej wspominałem niezbędna jest okrasa, którą wykorzystałem do farszu pierogów z grzybami i również w tym przepisie ją wykorzystam. Przygotowana okrasa, spokojnie może poleżeć w lodówce kilka dni.

Okrasa do pierogów na Święta
Okrasa do pierogów na Święta

Przygotowanie okrasy do pierogów na Święta

Cebulę kroję w drobną kostkę ok. 10szt. Rozgrzewam patelnie, dodaje oleju (ok. 100ml) oraz cebulę. Wszystko smażę na mocnym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy cebula zacznie łapać brązowy kolor wtedy zmniejszam moc kuchenki i dolewam oleju tyle by przykryć podsmażoną cebulę. Prużę jeszcze przez dobre 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przygotowanie: pierogi na Święta
Przygotowanie: pierogi na Święta

Farsz – pierogi na Święta

Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzam. Rozgniatam wraz z podsmażoną cebulą. Gdy są jeszcze letnie dodaje sera białego. Wybór sera jest istotny dla smaku. Mam sprawdzony serek śmietankowy ale twaróg chudym, półtłusty, tłusty też będzie dobry. Doprawiam 1 łyżeczką pieprzu i 1 łyżeczką soli. Dla mnie wtedy smak jest odpowiedni, gdy pieprz przebija się przez farsz.

Farsz do pierogów ruskich
Farsz do pierogów ruskich

Analogicznie jak w przepisie na pierogi z grzybami lepie je i gotuje. Ostatnie pierogi na Święta:

Pierogi na Święta na talerzu
Pierogi na Święta na talerzu

Pierogi z kapustą.

Uwielbiam na talerzu w trakcie Świąt trzy rodzaje pierogów: ruskie, z grzybami, z kapustą.

Składniki na farsz

  • 350g kiszona kapusta,
  • 50g cebuli,

Farsz przygotowuje: gotując kapustę kiszoną przez 30 minut z dodatkiem wody. Po ugotowaniu kapustę kroję a następnie odciskam. Zawsze gotuje więcej kapusty kiszonej, bo pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo: kapusta kiszona zasmażana, kapusta z grochem, bigos… Ale wracamy do świątecznych pierogów. Do ugotowanej, pokrojonej i odciśniętej kapusty dodaje cebulę i gotowe.

W moim przepisie dodaje jeszcze kminek suszony małą szczyptę. Dodaję on charakteru pierogom na Święta. Polecam spróbować. Przygotowanie pierogów analogicznie jak wyżej opisałem.

Ulepione pierogi
Ulepione pierogi

Często też łączę farsz grzybowy z tym z kiszonej kapusty i wtedy powstają:

Pierogi z kapustą i grzybami 🙂

Na kolejne Święta przygotuje jeszcze przepisy na inne pierogi. Tymczasem zapraszam Cię na: bigos polski.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Przygotowuje ciasto na pierogi w niewielkich ilościach. Jeśli potrzebujesz więcej należy je przykryć wilgotną szmatką by nie obsychało. Natomiast w moich przepisach po rozwałkowaniu i wycięciu natychmiast formuje pierogi i je gotuje, na dwa razy, więc nie ma takiej potrzeby.

KrychuGotuje

2 comments

  1. Bardzo fajne Twoje farsze do pierogów. Przydadzą sie przepisy na Wigilijny stół. Bardzo lubię twojego bloga.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Golonka z indyka pieczona
Golonka z indyka pieczona
Golonka z indyka...
Smażony ryż z pieczarkami
Smażony ryż z pieczarkami
Smażony ryż z pi...
Wątróbka z warzywami
Wątróbka z warzywami
Wątróbka z warzy...
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa ...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese