Kapusta czerwona zasmażana
Tradycyjna polska kuchnia przedstawia: kapusta czerwona zasmażana. Przepis delikatnie zmodyfikowany, ale jakże pyszny. Tradycyjna jasnozłota zasmażka do kapusty czerwonej pasuje idealnie.
Uwielbiam przepisy z naszej rodzimej kuchni polskiej. Kapusta czerwona zasmażana jest wśród nich. Pasuje do wielu dań mięsnych. O jakich daniach mówię:
- zrazy wołowe,
- pieczenie
- kotlet schabowy
To tylko kilka dań mięsnych, w których możesz wykorzystać kapustę czerwoną z zasmażką jasnozłotą. Kapusta czerwona zasmażana sama w sobie jest pyszna. Po lekkim udoskonaleniu tradycyjnego przepisu jest wspaniałym pomysłem na danie obiadowe.
Kapusta czerwona zasmażana
Składniki:
- 1 kg kapusty czerwonej,
- 100 g masła,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka soli,
- świeży (lub suszony) tymianek.
To podstawa do przygotowania kapusty czerwonej zasmażanej, jako dodatek do obiadu. W tym przepisie dowiesz się jak prosto i szybko uczynić z niej wspaniałe danie, które można zaserwować np. z szagówkami. Przygotowanie jest stosunkowo proste.
Przygotowanie kapusty czerwonej
Kapustę czerwoną obrać z zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, poszatkować. W moim przepisie kapustę kroje, co wydaje się pracochłonne, ale jak dojdziesz do wprawy to nawet fajna czynność. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka.
Zalej niedużą ilością wody (około 1 szklanka na cały garnek), dodaj po 1 łyżce soli i cukru. Tu moja rada, drugą łyżkę cukru możesz jeszcze dodać, więc lepiej zostawić ją na sam koniec by nie wyszła zbyt słodka. Wiadomo kapusta kapuście nie równa.
Przygotowanie zasmażki jasnozłotej do kapusty czerwonej
Gdy kapusta jest w garnku i dusi się pod przykryciem. Czas jaki potrzebuje by zmiękła wynosi ok. 30 minut. W tym czasie w pierwszej kolejności przygotujemy zasmażkę jasnozłotą. Do przygotowania potrzebować będziesz:
- mąkę pszenną
- masło
- szklankę wody
Mąkę zrumienić na suchej patelni (2 duże łyżki), stale mieszając. Najlepiej masło rozgrzać w rondlu. W moim przepisie robię tak, że jak mąką jest lekko zarumieniona, odciągam ją na boki patelni, zmniejszam lub całkowicie zdejmuje patelnie z palnika i dodaje masło na środek. Systematycznie, dodając powoli mąkę z boków. Gdy całość się połączy dodaje wspomnianą szklankę wody. Ciągle, energicznie mieszam by pozbyć się grudek. Dodaje do kapusty w momencie gdy ta już gotuje się ok. 25 minut. Dokładnie mieszam. To jest moja wersja zasmażki. Zamiast masła możesz użyć smalec lub olej roślinny.
W ostatnie 5 minut gotowania kapusty czerwonej zasmażanej czas przygotować kiełbasę i cebulę.
Przygotowanie kiełbasy i cebuli
Ważny jest wybór kiełbasy. Powinna być mocno doprawiona: pieprzem i przyprawami. W tym przepisie wykorzystałem swojską czosnkową kiełbasę. Kroję ją w kostkę i w pierwszej kolejności podsmażam na patelni, na której wcześniej przygotowałem zasmażkę jasnozłotą. Gdy kiełbasa lekko się zarumieni dodaje pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przesmażam ją razem z kiełbasą na brązową. Dodaje do kapusty.
Przyprawy: kapusta czerwona zasmażana
Po dodaniu kiełbasy i cebuli dodaje jeszcze 2 łyżki octu. Mieszam i po chwili sprawdzam smak, w tym przepisie dodałem jeszcze jedną łyżkę cukru oraz świeże listki tymianku. Właśnie octem i cukrem możesz regulować smak. Ja wolę gdy jest delikatna, wtedy pasuje praktycznie do każdego mięsa, czy sama. Dlatego w tym miejscu możesz poeksperymentować, np. dodając liście laurowe i ziele angielskie, czy też pieprz czarny. Życzę smacznego.
Do następnego gotowania.
KG.
Polecam również zobaczyć:
Gulasz wołowy ↗
Tradycyjny gulasz wołowy z warzywami.
Żurek polski ↗
Żurek polski z białą kiełbasą i boczkiem
Flaki wołowe ↗
Pyszne, aromatyczne, syte flaki.
Film jak przygotować zasmażaną kapustę czerwoną.
Servings
10 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
30 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1 kg of red cabbage,
100 g butter,
2 heaped tablespoons of wheat flour,
2 tablespoons of sugar,
2 tablespoons of apple cider vinegar,
1 tablespoon salt,
fresh (or dried) thyme.
DIRECTION
- Preparation cabbage red fried
Peel red cabbage from spoiled or wilted leaves, rinse, shred. In my recipe, cabbage cuts, which seems laborious, but when you get to practice it is even a nice activity. Put the cabbage prepared in this way in a pot.
Pour a small amount of water (about 1 cup for the whole pot), add 1 tablespoon of salt and sugar each. - Preparation light golden roux made of flour
Brown the flour in a dry pan (2 large spoons), stirring constantly. It is best to heat the butter in a saucepan. In my recipe I make it so that as the flour is slightly browned, I pull it to the sides of the pan, reduce or completely remove the pans from the burner and add butter to the middle. Systematically, slowly adding flour from the sides. When the whole is combined, he adds the aforementioned glass of water. Constantly, vigorously stir to get rid of lumps. It adds to the cabbage when it is already boiling for about 25 minutes. I mix thoroughly. This is my version of the roux. Instead of butter, you can use lard or vegetable oil.
NOTES
You can also add sausage and fried onion to fried cabbage
4 comments
Reply
No taką kapustkę to ja rozumiem. Zamiast kiełbasy dam boczek wedzony.
Boczek też lubię, ale wolę dodać dobrze doprawioną swojską kiełbasę.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Rewelacja, masz rację, z boczkiem zawsze robiłem, a tu proszę z kiełbaską.