Żurek polski – najlepsza zupa nie tylko na święta. Sposobów na przygotowanie tego pysznego dania jest mnóstwo, chyba każdy ma swój.

Najważniejszy jest zakwas! Ja mam swój sprawdzony. Mój żur robię na wywarze z kości wieprzowej i wędzonym boczku. Po przygotowaniu wywaru, parzę w nim białą kiełbasę, ale o tym za chwilę. Zacznę dzisiejszy opis od składników.

Składniki do żurku
Składniki do żurku

Żurek – składniki

  • 300 gram zakwasu
  • 500 gram białej kiełbasy
  • 500 gram wędzonego boczku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 por
  • 4-5 ziemniaków
  • Przyprawy: majeranek, pieprz i sól
Wywar na żur
Wywar na żur

Przygotowanie wywaru na żur

Jak wspominałem na początku przygotowanie żuru rozpoczynam od obgotowania kości wieprzowej oraz włoszczyzny. Wstawiam w garnku ok. 1litra wody, dodaje składniki oraz doprawiam majerankiem, czasem też dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Wywar gotuje ok. 1godzininy, po tym czasie dodaje ziemniaki (jak jest sezon to dodaje młode ziemniaki w mundurkach, oczywiście dokładnie je czyszczę gąbką, by nic niepożądanego nie przedostało się do wywaru). Ziemniaki w mundurkach gotuje w wywarze ok. 30-40 minut (do miękkości). Po tym czasie wyjmuje wszystko na talerz.

Gotowy wywar czeka na białą kiełbasę
Gotowy wywar czeka na białą kiełbasę

Parzenie białej kiełbasy

Do żurku wykorzystuje surową białą kiełbasę. W tym miejscu należy się zatrzymać ponieważ są różne kiełbasy. Ważne by kiełbasa była dobrze doprawiona, odda wtedy smak do wywaru. Dlaczego dopiero teraz parzę kiełbasę? Ponieważ z kolei aromat wywaru w którym je parze dodaje białej kiełbasie smaku. Również istotny jest czas, nie wolno zbyt długo trzymać kiełbasy, będzie soczysta. Czasami jak nie mam boczku to po sparzeniu białej, kroje ją na plastry i obsmażam razem z cebulą.

Parzenie białej kiełbasy
Parzenie białej kiełbasy

Właśnie teraz czas na boczek.

Przygotowany boczek i cebula do smażenia
Przygotowany boczek i cebula do smażenia

Smażenie boczku

W czasie gdy wywar się gotuje, kroje boczek i cebulę. Boczek kroje na plastry a następnie na paski by był dobrze widoczny w żurku. Cebulę kroję w drobną kostkę. Smażenie rozpoczynam od boczku, gdy lekko się wytopi z niego tłuszcz, dodaje cebulę. Podsmażam na złoty kolor.

Dodanie zakwasu i smażonego boczku z cebulą
Dodanie zakwasu i smażonego boczku z cebulą

Przygotowanie żurku

Gdy wyciągnę białą kiełbasę z wywaru to wtedy dodaje zakwas.

Mieszam od czasu do czasu doprowadzając do wrzenia. Dodaje podsmażony boczek i cebulę i na bardzo wolnym ogniu duszę wszystko przez ok. 30minut. Żurek doprawiam. Czasem dodaje również 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz chrzan, ale to kwestia gustu. Tak przygotowany żurek podaje na talerzu z ziemniakiem w mundurku.

Żurek na stole z ziemniakami i białą kiełbasą
Żurek na stole z ziemniakami i białą kiełbasą

Przepis na żurek – Wideo

Zapraszam na mój kanał kulinarny na YouTube: po więcej przepisów kulinarnych. Oczywiście zachęcam do subskrybowania kanału oraz do komentowania moich przepisów.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG

Żurek polski
Żurek polski z białą kiełbasą, ziemniakiem, boczkiem wędzonym

Polecam również zupę, która jest tak jak żurek w pierwszej trójce moich ulubionych zup, czyli tradycyjną węgierką zupę: zupę gulaszową – bogracz, smak tej zupy jest cudowny, sprawdź sam.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>