Uwielbiam flaki cielęce, wołowe, czy te z boczniaka. Dziś flaki cielęce na bulionie z wołowo-kaczym :).

Flaki z chlebem
Flaki z chlebem

Flaki cielęce – składniki

  • 1 kg flaków cielęcych,
  • 3 kacze skrzydełka,
  • 200 g szponder wołowy,
  • 2 marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 seler
  • 1/3 pora,
  • 1 cebula, 4 ząbki czosnku,
  • 50 g mąki,
  • 50 ml oleju,
  • Przyprawy:
    • gałka muszkatołowa
    • pieprz mielony
    • sól
    • mielony imbir
    • papryka słodka
    • ziele angielskie
    • pieprz ziarnisty
    • liście laurowe
Składniki na flaki
Składniki do flaków
Cebula opalana

Opalana cebula zawsze poprawia kolor i smak gotowanego bulionu

Flaki – przygotowanie bulionu

Bulion musi być aromatyczny by skutecznie wydobył smak flaków. Na 1 kg flaków wykorzystamy 2 litry wody. W niej ugotujemy skrzydła kaczę i szponder wołowy z dodatkiem marchwi, selera, pietruszki, pora oraz przypraw (liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie) oraz opalonej cebuli oraz ząbków czosnku.

Bulion gotuje przez 2-3 godziny tak by mięso było miękkie. Lecz warzywa wyciągam zdecydowanie wcześniej by się nie rozgotowały.

Bulion do flaków
Bulion do flaków

Po ugotowaniu bulionu mięso wyciągam i oddzielam od kości. Wykorzystam je do flaków.

Flaki doprawione
Flaki doprawione

Przygotowanie flaków cielęcych

Flaczki cielęce zawsze przegotowuje 2-3krotnie. Kupuje surowe, pocięte. Po obgotowaniu dopiero dodaje do nich przyprawy sypkie: mielony imbir, gałkę muszkatołową po 1 łyżeczce, 1 łyżkę papryki słodkiej i soli. Dokładnie mieszam. Dodaje 1/2 przygotowanego bulionu i gotuje do miękkości (1-2godziny). Gdy flaki są miękkie dodaje pokrojone w kostkę warzywa oraz mięso z bulionu. Doprawiam do smaku pieprzem, imbirem, solą. To nie koniec. Mam jeszcze 1/2 bulionu.

Przygotowanie zasmażki do flaków

Zasmażka do flaków
Zasmażka do flaków

Czas na zasmażkę. Tradycyjnie przygotowuje zasmażkę z oleju i mąki, ale dodaje jeszcze pod koniec koncentrat pomidorowy. Dlatego nie piszę, że to biała czy szara zasmażka, bo jest czerwona. Zasmażkę na patelni rozcieńczam pozostałą połową bulionu. Tak przygotowana trafia do flaków. Dzięki niej flaczki są gęste i zdecydowanie lepiej smakują.

Flaki

Flaczki na sam koniec doprawiam jeszcze mielonym imbirem i pieprzem, ale to już każdy musi ocenić według siebie. Przyjmuje takie proporcje jak powyżej. Zawsze na talerzu, czy podczas odgrzewania flaki można doprawić solą i pieprzem. Często zamykam flaki na gorąco do słoika. Podobnie robię z zupą węgierską. Tam się dobrze smaki przenikają i z każdym dniem są jeszcze smaczniejsze.

Flaki cielęce na talerzu
Flaki cielęce na talerzu

Tak więc życzę smacznego i do następnego gotowania.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Soup Cusine:Polish Difficulty:Medium

Servings

10 minutes

Preparing Time

30 minutes

Cooking Time

180 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 1 kg of veal tripe,

  2. 3 duck wings,

  3. 200 g beef claw,

  4. 2 carrots,

  5. 1 parsley,

  6. 1/2 celery

  7. 1/3 of the leek,

  8. 1 onion, 4 cloves of garlic,

  9. 50 g of flour, 50 ml of oil,

  10. Condiments: nutmeg, ground pepper, salt, ground ginger, sweet pepper, allspice, peppercorn, bay leaves

DIRECTION

    NOTES

      Zobacz film: cielęce flaczki na rosole

      Lubisz zupę, sprawdź co jeszcze dla Ciebie przygotowałem.

      Zupa z soczewicy ↗

      Aromatyczna, zdrowa zupa z soczewicy

      Zupa gulaszowa↗

      Lekko pikantna, bardzo mięsna.

      Zupa jarzynowa ↗

      Delikatna i kremowa, zdrowa.

      Recipe By
      Course: Cusine: Difficulty:

      Servings

      minutes

      Preparing Time

      minutes

      Cooking Time

      minutes

      Calories

      kcal

      INGREDIENTS

      1. 4 chicken wings

      2. 3 carrots

      3. 2 parsley

      4. 1 celery

      5. 1 leek

      6. 1 onion

      7. curry plant or leaf lovage

      DIRECTION

        NOTES

          The pot of water still gets peeled vegetables. The broth cooks on a very, very slow fire.<br>That is why I often pour boiling water over everything just to bring the water to a boil and then boil for 2 hours and actually keep it in warm water (75-80 degrees Celsius).

        0 comments

        XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

        Kebab z piekarnika
        Kebab z piekarnika
        Przepis na dziś:...
        Karkówka w sosie własnym
        Karkówka w sosie własnym
        Klasyka polskiej...
        Wątróbka smażona w sosie
        Wątróbka smażona w sosie
        Wątróbka smażona...
        Żeberka pieczone ekstra-mięsne
        Żeberka pieczone ekstra-mięsne
        Przepis na żeber...
        środa, 05 lutego, 2014
        poniedziałek, 04 lutego, 2013
        niedziela, 20 lutego, 2022
        piątek, 21 października, 2022
        Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
        Łopatka pieczona ...
        Racuszki z jabłkami
        Racuszki z jabłkami
        Zupa jarzynowa przecierana
        Zupa jarzynowa pr...
        Jak przygotować kurczaka na obiad
        Jak przygotować k...
        Przepisy kulinarne z kanału YouTube
        KrychuGotuje
        Zupa gulaszowa
        Owoce morza
        Zupa z soczewicą
        Spaghetti Bolonese