Kurczak po indyjsku to jedno z najlepszych i najszybszych dań obiadowych. Przepis na filet kurczaka w stylu indyjskim. Marynuje go na 2-3 godziny przed smażeniem.
Sprawdzone przepisy
Zupa gulaszowa, prawdziwa węgierska potrawa. Idealna potrawa na chłodne dni. Do zupy wykorzystuje zarówno wołowinę, jak i wieprzowinę.
Kolorowa surówka to szybki, prosty przepis na dodatek do dań. Surówka idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach jako dodatek do dań mięsnych.
Faszerowana papryka mięsem wieprzowo-wołowym z ryżem po arabsku, cebulą i pieczarkami. Przepis na danie obiadowe dla 3 – 6 osób. Faszerowaną paprykę robiłem wiele razy, tradycyjnie z doprawionym mięsem. Lubię eksperymentować w kuchni więc połączyłem tradycyjne rozwiązania z kuchni polskiej z orientalnymi sposobami przygotowania posiłków. Tak powstał przepis na faszerowane papryki.
Karkówka po węgiersku z ziemniakami

Składniki do przygotowanie karkówki po węgiersku:
- 1 kg karkówki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka pepperoni
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
- olej z winogron
Przygotowanie karkówki po węgiersku

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w drobne kawałki. Karkówkę przyprawiamy słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Dusimy przez ok. 1,5godzin od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec odlewamy szklankę powstałego sosu, który chłodzimy i łączymy z mąką. Używam słoika z zakrętką, dzięki czemu szybko i dokładnie mogę połączyć składniki. Tak przygotowaną zaprawę dodajemy na patelnie i czekamy aż zacznie się gotować. Mieszamy i gotowe!!\r\n\r\n


Pobierz pdf: karkówka po węgiersku
Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg karkówki
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka pepperoni
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany
- olej z winogron
PRZYGOTOWANIE KARKÓWKI
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy przyprawione kawałki mięsa. W czasie gdy mięso się smaży kroimy w drobną kostkę: paprykę, pepperoni oraz pomidory. Gdy karkówka obsmaży się z każdej strony dodajemy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzy zmniejszamy ogień i przykrywamy.
Szybka, niskokaloryczna, zielona surówka z trzech składników: świeży ogórek, zielona papryka, szczypiorek. Pomysł na surówkę powziąłem od przyjaciela z Anglii, który przy okazji wizyty przygotował świetną surówkę do kotletów schabowych.
Wtedy mówiliśmy o mizerii, fakt wyszła idealnie!!. Ta z kolei jest trywialnie prosta :), też smakuje i pasuje do obiadu. Zaczynamy od ogórka, którego obieramy ze skóry i kroimy w kawałki, zieloną paprykę również kroimy, szczypiorek siekamy na drobno.
Cannelloni z farszem. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu 😉 wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie.