Tradycyjny bigos polski

Bigos polski – to tradycyjne danie kojarzące się z Świętami Bożego Narodzenia. Niepowtarzalny smak i stosunkowo prosty sposób przyrządzenia sprawiły, że Bigos na trwale wpisał się w jadłospis narodu polskiego. Dzięki temu, że można go odgrzewać kilkukrotnie, jak powiadają im więcej razy tym smaczniejszy, można go przechować do nocy sylwestrowej. W czasie zawieruchy świątecznej prawie w każdym domu czuć aromatyczny zapach przyrządzanego bigosu.

Bigos polski tradycyjna potrawa do przygotowania świątecznej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 kg surowej kapusty
  • 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka, gulasz)
  • 0,8 kg boczku (surowego lub wędzonego)
  • 0,5 kg kiełbasy (zwyczajnej lub śląskiej)
  • 0,5 kg słoniny (na smalec)
  • 150 gram suszonych śliwek
  • 40 gram suszonych grzybów (borowik, podgrzybek)
  • 2 cebule, 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: pieprz, sól, majeranek
  • olej, koncentrat pomidorowy

Życzenia na kanale KrychuGotuje: życzenia noworoczne

Przygotowanie bigosu polskiego

Kapustę kiszoną pokroić i zalać wrzątkiem, dodać boczek, gotować przez godzinę

etap 1

Świeżą kapustę poszatkować

zalać wrzątkiem

dodać suszone grzyby i śliwki

gotować przez 40min

etap 2

Mięso wieprzowe przyprawić:

zarumienić na tłuszczu

dodać do kiszonej kapusty

dusić przez godzinę

etap 3

Połączyć obie kapusty dodać kawałki mięsa

Etap 4

Pokroić słoninę stopić na patelni (zebrać na smalec) dodać pokrojone mięso z szynki dodać cebulę i czosnek dusić przez 30minut dodać do kapusty

etap 4

Kiełbasę pokroić w plastry dodać do kapusty

etap 5

Dodać wszystko do bigosu dodać pieprz i sól do smaku dodać koncentrat dusić przez godzinę na wolnym ogniu

etap 6

Życzę udanego gotowania i wszystkiego dobrego.!!!

Bigos polski na święta na kanale YouTube:

Tradycyjny bigos nie tylko na Święta. Tak jak policzki wieprzowe, na które Cię dziś zapraszam. Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KrychuGotuje

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>